- În 2021 erau 50 de furnizori pentru clienții casnici, acum activează 32
- AFEER va lansa o platformă de recrutare – jobinenergie.ro
“Din activitățile noastre, că tot s-a vorbit de școlarizare, de pregătit oameni, avem două proiecte interesante. Unul este AFEER Academy, prin care organizăm cursuri, seminarii și alte activități pentru pregătirea personalului membrilor noștri și sunt și cursuri deschise pentru exterior. Până acum, am avut 80 de cursuri, 1600 de participanți. Mai avem un proiect care este în lansare și ne așteptăm în cel mai scurt timp să existe anunțuri acolo. Este vorba de jobinenergie.ro. Este o platformă de recrutare în care membrii asco noastre pot pune centralizat, într-un singur loc, oferte de joburi”, a anunțat Laurențiu Urluescu, Președintele Asociației Furnizorilor de Energie din România – AFEER, în cadrul Conferinței anuale InvesTenergy.
Cu această ocazie, el a prezentat provocările pieței de energie electrică și ale furnziorilor.
Provocările pieței de energie:
- Volumele tranzacționate pe piețele forward în România. În septembrie 2022, volumul a scăzut aproape la zero, când a intrat în vigoare Ordonanța 119, care – între altele – a taxat cu 98% marja de trading
- Acum, avem o lipsă majoră de lichiditate în piață, o reducere a competiției, ceea ce este de nedorit, mai ales pentru consumatorii finali, numărul de participanți la piață a scăzut. În 2021 erau 50 de furnizori pentru clienții casnici, acum avem 32.
Principalele cauze: întârzierile la decontare, nesiguranța palfonului de decontare către furnizori, care se aplică retroactiv, taxarea excesivă a activității de tranzacționare și implemenatrea mecanismului MACEE.
Provocările furnizorilor:

Pe scurt, pentru un un MWh tranzacționat gaz natural se pierde 25,7 lei. Întrebarea care se pune: de ce să mai tranzacționezi în aceste condiții? Asta a dus la zero lichiditate în piață.
- Întârzieri în decontare. Costul de creditare pentru o întârziere medie de 8 luni (au fost întârzieri și de 16 luni) se duce la 17 lei/MWh.
- Imposibilitatea de transfera garanții de origine, instabilitatea legislativă. De exemplu, un draft de ordonanță publicat în transparență în seara zilei de astăzi și mâine dimineață aprobat.
- o lipsă reală a consultării publice, lipsa studiilor de impact înainte de modificarea reglementărilor, lipsa unei perioade rezonabile de implementare.
- Ce perspective avem? Pe parte de cash flow, suntem ingrijorați privind incertitudinae decontării la termen datorită trendului internațional al prețului la energie, cât si incertitudinii existenței fondurilor la ministere pentru decontarea către furnizori.
- Anunțata taxare 1% pe cifra de afaceri, plafonul de 50 milioane de euro care afectează aproape toți participanții la piața de energie. Vedem un efect puternic la furniozrii multibusiness: de energie, gaze și alte utilități.
- Avem o altă îngrijorare: furnizorii sunt taxați multiplu. Dacă se introduce taxa de 1% pe cifra de afaceri, pentru furnizori – aceasta va fi de 2%. Aceasta pentru că în cifra de afaceri a furnziorilor sunt nenumărate tarife , scheme de sprijin, pe care furnziorii le colectează ca să le dea mai departe. În cazul disparitiei MACEE, neexistând o altă sursă de energie, noi vedem aici o mare provocare.
- Mai adaug la lista provocărilor: lipsa posibilității de hedging pe termen lung, dificultăți în prognozarea consumului, reducerea instrumentelor de echilibrare a producției cu consumul.