„Atunci când ne imaginăm cum va arăta sectorul energetic în 2050, nu cred că suntem capabili să dăm toate răspunsurile. Dar, în același timp, lucrurile pe care le facem ca distribuitor și producător, ceea ce investim astăzi, ar trebui să fie operațional în 2050. Așa că investim în ceva care nu știm sigur cum va arăta în viitor. Acest lucru este foarte provocator. Dezvoltăm o transformare inteligentă pe distribuție, am început în urmă cu 6 ani, proiectăm ce fel de sistem avem nevoie peste 5 ani. În acest moment, finalizăm investiții cu susținere din fonduri europene. Proiectăm ceea ce avem nevoie pentru 5 până la 10 ani. În urmă cu 5 ani când proiectam, ne uitam la Europa de Vest, am căutat ce sisteme există, care sunt experințele privind implementarea unor sisteme, am învățat din acestea și din studii. Acum, pentru următorii 5 ani vedem situații/ proiecte pilot, nu vedem o țară europeană sau un distribuitor care să aibă în implementare soluții la scară largă pentru rețele. Deci, aceasta este o provocare uriașă. Proiectarea cu adevărat a tehnologiei care va funcționa cu baterii, cu vehicule electrice”, a declarat Ondrej SAFAR – Country Manager & Președinte Directorat, CEZ România, la Conferința anuală InvesTenergy, referindu-se la provocarea viitorului și a tranziției energetice.
Celălat lucru la fel de important – prezentat de Safar – îl reprezintă costurile, cât de mult trebuie investit în rețele pentru ca acestea să funcționeze.”Avem un studiu în acest sens, realizat cu un partener străin, și am stabilit cifrele pe care trebuie să le investim în distribuție în următorii 10 ani, între 9 și 15 miliarde lei în distribuție, ceea ce înseamnă între 90.0000 și 1,5 miliarde lei pe an. Am început în urmă cu 5 ani să investim pentru a ne pregăti rețeaua pentru îndeplinirea țintelor la care s-a angajat România. Trebuie să investim de 3 ori mai mult, este un efort uriaș, Trebuie să discutăm cu autoritățile cum se poate face acest lucru, dar celălalt aspect care ne preocupă este cine va face aceste investiții. 2024 este un an de tranziție, dacă mă întrebați nu știu cât anume vom investi anul viitor, am prezentat ANRE două opțiuni: am spus că trebuie să investim o sumă mare și în ce condiții putem face investițiile și, cealaltă opțiune – acesta este minimul de investiții pe care să îl realizăm Dacă investim de 3 ori mai mult, avem nevoie de cel puțin 3 ori mai mulți oameni. Vorbim și despre investiție în tânăra generație. Acum toate lucrurile se vor desfășura în paralel ceea ce va creea o presiune foarte mare pe oameni”, a precizat Președinte Directorat, CEZ România.
De asemenea, foarte important este să investim eficient deoarece cu cât investim ineficient cu atât banii nu vor fi folosiți corespunzător. Tot ce investim în zona de distribuție este cu acordul autorității de reglementare pentru că tot ce investim se transferă mai devreme sau mai târziu în tarife. La sfârșit, toate investițiile pe care le facem sunt plătite de consumatori. Important este să stabilim mixul energetic și costul acestuia, să stabilim cât va costa energia din fotovoltaic, turbine eoliene, centrale pe gaz, de la Unitățile 3 și 4, de la SMR-uri. Toate acestea vor defini prețul energiei la consumator, a subliniat Safar.