Primul parc hibrid din România destinat cercetării producției și stocării energiei a fost proiectat și construit, la Cluj, de Parapet, o companie românească de construcții în sectorul energiei regenerabile, cu sedii la Cluj-Napoca și Nurnberg. În proiectul realizat de Parapet este integrat fotovoltaic, eolian și storage.
Deschiderea parcului fotovoltaic și eolian pentru cercetare pentru tehnologii avansate în energii alternative din România în zona Lomb a municipiului Cluj – Napoca, în cadrul Cluj Innovation Park (CIP), a avut loc în această săptămână.Valoarea totală a proiectului este de 2.6 milioane euro și a fost finanțat prin Programul Operațional Competitivitate și cofinanțat de la bugetul local, prin intermediul Cluj Innovation Park, potrivit unui comunicat al Primăriei Cluj Napoca.
Am dorit să aflăm mai multe informații depre acest parc și ne-am adresat constructurului. Parapet ne-a transmis:
Centrala mixtă fotovoltaică și eoliană cu stocare destinată cercetării a fost proiectată și construită de echipa Parapet, fiind al doilea parc hibrid construit de companie în țară. Centrala electrică are o capacitate totală de 1 MWp și include un sistem de stocare a energiei electrice cu o capacitate de 110 kW.
Pe lângă turbina eoliană și sistemul de stocare (100 KWh baterii cu plumb și 10 KWH baterii Li-Ion), parcul hibrid a presupus instalarea a 1.771 de panouri fotovoltaice, monofaciale și bifaciale, amplasate pe trei tipuri de structuri: Fixă, Carport, Autotracking. Panouri bifaciale au fost montate numai pe sistem Carport 741 (special au fost montate acolo, pentru protecție împotriva incendiilor).
Este cel mai complex proiect dedicat cercetării energiei regenerabile din România, activând ca un laborator construit pentru testarea în condiții reale a eficienței energetice produse de panouri fotovoltaice și de instalații eoliene moderne.
Vă invităm să vedeți cum s-a construit parcul hibrid. Parapet ne prezintă un video în care se prezintă etapele proiectului, de la primele măsurători până la final.
Energia produsă în acest parc va fi folosită în cadrul Cluj Innovation Park, estimându-se că aproximativ 70% din energia necesară funcționării ansamblului CREIC va putea fi acoperită prin acest proiect.
Ca și constructori de parcuri fotovoltaice în țară și în afară, din experiența acumulată în ultimii 10 ani în Europa – piața principală fiind Germania unde am construit peste 300 MW în ultimii 5 ani – vedem posibilități de dezvoltare și în România, o creștere a proiectelor, dar ne uităm și la o stabilitate legislativă, a declarat, recent, Paul Moldovan, Chief Operational Officer, PARAPET, la Conferința anuală InvesTenergy.
În primăvara acestui an, Parapet a finalizat,la Tulcea, un proiect de integrare a unui proiect fotovoltaic cu o instalație eioliană funcțională de câțiva ani, fără o creștere a capacității ATR.
Cu un portofoliu de peste 150 de proiecte fotovoltaice realizate în 15 țări din Europa, având o capacitate totală instalată în prezent de peste 750 MWp, Parapet oferă soluții și servicii din categoria light EPC. Parapet deține una dintre cele mai mari flote de utilaje iar structura organizațională cuprinde departamente interne dedicate fiecărei etape din construcția unui parc fotovolaic, inclusiv evaluarea seismică a construcțiilor.