Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE încearcă să fluidizeze piața de energie în situația în care contractele bilaterale negociate (PPA) nu sunt permise. În prezent, energia electrică poate fi vândută doar pe piața concurențială, însă lucrurile s-ar putea schimba, a afirmat Niculae Havrileț, Președinte ANRE, la Conferința InvesTenergy “R-evoluție în energie. Decizii pentru viitor”. În opinia sa, este un mecanism care trebuie pus neapărat în aplicare, mai ales că ne gândim la investițiile din Marea Neagră.
În Comisia de Industrii și Servicii din Camera Deputațiilor sunt în dezbatere modificări la Legea 123 și ANRE intenționează să propună legiuitorului să introducă în lege o mențiune cu privire la contractele bilaterale negociate.
Situația actuală blochează investitorii în proiecte de energie regenerabilă, de exemplu, pentru că aceștia nu-și pot finanța proiectele în lipsa unor astfel de contracte PPA (power purchase agreement) pe termen lung pentru a putea fi amortizate investițiile. Aproape niciun proiect nu este bancabil fără PPA, ce este una dintre cheile unei investiții, pentru că transformă un venit potențial într-un venit măsurabil. Practic, venitul investitorului este securizat pe o perioadă lungă de timp. Această acțiune permite băncii să proiecteze venitul preconizat și să evalueze proiectul.
Iată ce precizat președintele ANRE la Conferința anuală InvesTenergy cu privire la modificările care vor viza acest tip de contracte:
Veștile sunt bune pentru participanții la piața energiei, mai ales că ANRE are în vedere să introducă această posibilitate în anumite elemente ale reglementării secundare, o discuție în acest sens urmând să aibă loc în cadrul Comitetului de reglementare.
Reintroducerea contractelor bilaterale directe este una dintre modificările la Legea energiei și gazelor solicitată, în repetate rănduri, de Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România – AFEER. “Interzicerea acestui instrument discriminează producătorii şi furnizorii din România faţă de ceilalţi participanţi la pieţele din regiune, aceştia având un risc crescut în ajustarea poziţiilor comerciale. De la aplicarea Legii 123/2012, s-a constatat o migrare a tranzacţiilor de pe termen lung, pe termen foarte scurt (peste 30% din consumul intern, reprezentând circa 65% din piaţa concurenţială)”, a semnalat AFEER.
“În plus, dezvoltatorii de proiecte în sectorul de producere a energiei electrice, nou intraţi pe piaţă, nu pot încheia contracte pe termen lung cu furnizorii, contracte ce reprezintă o garanţie solicitată de către bănci pentru obţinerea creditelor necesare dezvoltării proiectelor. Totodată, o schemă de finanţare pe termen lung, bazată pe un mecanism de piaţă, de tipul celei propuse pentru construirea grupurilor nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă nu mai poate fi utilizată, ca urmare a restricţiilor de contractare impuse de Legea 123/2012”, au explicat reprezentan’ii furnizorilor de energie.
Pe de altă parte, actualele prevederi ale legii nu permit producătorilor de energie electrică să exporte energie electrică prin tranzacţii încheiate pe baza unor contracte bilaterale negociate direct.
Reprezentații AFEER și-au exprimat convingerea că dezbaterile la Comisia de Industrii și Servicii din Camera Deputaților vor conduce la o proiectare mai bună a cadrului de reglementare.
Desigur, iti trebuie multa cunoastere in domeniul energiei ca sa poti face distinctia intre cele trei tipuri speciale de contracte care intr-adevar au probleme pe actuala Lege 123/2012 si marea masa de contracte negociate bilateral, netransparent. Cele trei tipuri sunt: PPA-urile, contractele de export ale producatorilor si contractele intra-grup.
Dar ANRE-ul are o noua infuzie de specialsti in Comitetul de Reglementare si am toata increderea ca vor sti ce au de facut :-). Dupa politizarea si plantarea „oamenilor nostri” in conducerile intreprinderilor energetice de stat, urmeaza firesc eliminarea barierelor legislative din calea unor contracte „negociate” direct cu firmele prietene, de partid. Vin vremuri interesante !