“Programele viitoare de investiții în fotovoltaice trebuie să vină la pachet cu sisteme de stocare a energiei”
“Avem nevoie de sute de milioane de euro pentru a investi în rețeaua de electricitate și, desigur, și în rețeaua de gaze, pentru a o moderniza și a o pregăti pentru hidrogen și pentru nevoile viitorului. Vestea bună este că banii europeni sunt disponibili, putem debloca investițiile private, pentru că rezultatele investițiilor se vor vedea în timp. Dar toate acestea se pot întâmpla doar dacă nu facem aceeași greșeală care a fost făcută acum un an. Înghețarea tarifelor de distribuție acum un an a dus la situația de astăzi, la toate provocările pe care le avem astăzi. Înghețarea tarifelor de distribuție înseamnă să nu permitem investițiile, iar dacă nu permitem partea noastră de investiții, nu vor veni nici toți banii europeni. Nu vom repeta această greșeală. Dacă vom proceda corect mai departe, rețeaua va putea fi gestionată, iar această cheie va permite ca toată energia conectată astăzi la rețea să intre pe piață și să contribuie la reducerea costului energiei electrice”, a declarat Volker Raffel, CEO E.ON România, la conferința anuală InvesTenergy, cu tema „Investim și acționăm responsabil în energie”
El consideră că toate programele viitoare de investiții în fotovoltaice, cum ar fi Casa Verde, trebuie să vină la pachet cu sisteme de stocare a energiei, pentru a nu repeta greșelile făcute de alte țări.
Înțeleg că este ofertantă schema de sprijin pentru prosumatorii de până la 200 kW, dar a merge până la 200 kW înseamnă și riscul unor blocaje. Aceștia pot ocupa toată capacitatea rețelei în detrimentul celorlalți potențiali utilizatori. a spus Rafeel.
Soluția pentru reducerea presiunii asupra rețelei este dată de stocarea energiei, de exemplu în baterii. Putem stoca inclusiv hidrogenul, pentru că rețeaua de gaze trebuie să fie pregătită pentru nevoile viitorului, a subliniat el. “Casa energiei este deja construită, fiind instalată în prezent o capacitate suplimentară de sute de MW de energie fotovoltaică, dar nu trebuie să uităm să finanțăm și cheia pentru deblocarea ușii. Un cadru de investiții adecvat pentru rețeaua de distribuție este cheia pentru a debloca milioanele de euro din fonduri europene și implicit va ajuta la evacuarea energiei în rețea, fapt care, în timp, va avea mai mult impact asupra prețului energiei de pe piață decât costul investiției în rețelele de distribuție”.

“În prezent, la Delgaz Grid conectăm 1.000 de prosumatori în fiecare lună. Înainte ne lua 90 de zile întregul proces, acum ne ia doar 12, deci accelerăm, conectăm, facem, investim și vorbim despre sute de MW în fiecare lună care se alătură capacității României, ceea ce înseamnă că producția va fi deja acolo, energia va fi disponibilă. Piața are nevoie de această energie”, a evidențiat CEO-ul E.ON România, la Conferința InvesTenergy 2023.