Viitor fără carbon. Fără emisii de carbon până în 2050 – acesta este planul pentru sistemul energetic european. ENTSO – Rețeaua Europeană a Operatorilor de Transport și de Sistem pentru Electricitate și Gaz prezintă, într-un Raport – TYNDP 2020 – posibile scenarii care pot fi realizate până în 2050 și care se bazează pe soluții tehnice solide și reflectă situația fiecărei țări în funcție de specificațiile acesteia, comunică CNR-CME.
Potrivit CNR-CME, raportul reprezintă fundamentarea modelului comun al ENTSO Electricitate și ENTSO Gaz stabilit pentru prima dată în 2018. Între infrastructurile de electricitate și gaz se întâlnesc sinergii și co-dependențe, fiind important să înțelegem impactul pe care politica europeană îl are asupra planului de a atinge până în 2050 un sistem energetic fără emisii de carbon.
ENTSO: Trei scenarii pentru dezvoltarea rețelelor europene
Tendințe Naționale reprezintă scenariul politic central și este proiectat pentru a reflecta cele mai recente Planuri pentru Energie și Climă ale statelor membre UE, prezentate Comisiei Europene în conformitate cu cerința de a îndeplini obiectivele actuale ale strategiei energetice europene pentru 2030.
Distribuția Energiei și Ambiția Globală sunt două scenarii create conform țintelor COP21 (Paris) cu obiectivul de a înțelege impactul reducerii emisiilor de carbon la zero asupra nevoii de infrastructură.
Raportul vine cu soluții în vederea atingerii obiectivelor, după cum urmează:
- neutralitatea carbonului trebuie atinsă până în 2040 în sectorul electricității și până în 2050 în toate celalte sectoare. Sunt necesare măsuri suplimentare pentru atingerea emisiilor negative nete după 2050;
- pentru a realiza emisii net-zero, inovația în tehnologii noi și cele deja existente sunt nevoite să urmărească: reducerea costului general al energiei din surse de energie regenerabile,creșterea eficienței și îmbunătățirea tipului de aparate deținute de consumatori,sprijinirea energiilor din resurse regenerabile pe bază de gaze care nu conțin carbon,dezvoltarea tehnologiilor care vor susține zero emisiile;
- „Câștigurile rapide” sunt esențiale pentru reducerea încălzirii globale. Trecerea de la cărbune la gaz poate duce la salvarea a 150 MtCO2 până în 2025;
- pentru optimizarea conversiei, utilizarea directă a electricității reprezintă o opțiune importantă și este transpusă în toate scenariile ca electrificare progresivă. Gazul va continua să joace un rol important în toate sectoarele ca materie primă în utilizări non-energetice, în procesele de înaltă temperatură, transport și aviație, sau în soluțiile hibride de încălzire pentru a utiliza în mod optim ambele infrastructure;
- pentru a putea progresa către un sistem care utilizează energie cu nivel scăzut de carbon, este nevoie de o investiție semnificativă în tehnologii care utilizează gaz sau energie electrică realizate din surse regenerabile. Extinderea suplimentară a capacității de transfer transfrontalier între piețe va contribui la asigurarea distribuției și expedierii eficiente a resurselor regenerabile pe piața europeană de electricitate;
- energia solară și eoliană va juca un rol important în sistemul energetic European.
Cuplarea sectorială devine esențială pentru atingerea obiectivului de decarbonizare. Pe termen lung, Power-to-gas va juca un rol esențial atât în integrarea excesului de electricitate din surse regenerabile variabile, cât și în decarbonizarea alimentării cu gaz.
Centralele electrice pe gaz vor continua să ofere flexibilitate în momentul în care este nevoie de putere maximă, pentru a sprijini un mix energetic bazat pe o creștere variabilă a energiei electrice produse.
În momentul de față, UE importă majoritatea energiei primare (aprox. 55%). Decarbonizarea va schimba acest tipar. „Internalizarea” producției de energie va reduce dependența de import de la cca. 36% până la 20%. Cu toate acestea, importurile rămân un vector important în viitorul furnizării de energie, utilizând resurse naturale competitive în afara teritoriului UE. În special pentru gaz, cota de import crește în toate scenariile până în 2030 din cauza scăderii producției de gaz natural în UE, se specifică în Raportul prezentat de CNR-CME.
Pentru informarea membrilor, CNR-CME prezintă studii și rapoarte publicate de către organizații și elaboratori de prestigiu din sectorul energiei la nivel internațional: CME, CE, IEA, IRENA, BERD, WB, companii mari de consultantă – EY, DELOITTE, PWC și altele.