Virgiliu Ivan, Directorul Dispecerului Energetic Național, despre acoperirea consumului de energie la iarnă: România stă bine, spre foarte bine. Cele două grupuri de la Rovinari și Turceni trebuie menținute în funcțiune

Publicat pe Categorii Business, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Business Furnizare / Distributie / Transport Virgiliu Ivan, Directorul Dispecerului Energetic Național, despre acoperirea consumului de energie la iarnă: România stă bine, spre foarte bine. Cele două grupuri de la Rovinari și Turceni trebuie menținute în funcțiune

“Ne aflăm în fața celei mai dificile ierni din punct de vedere al acoperirii consumului de energie în Europa, nu neapărat sub aspect climatic.Toată Europa a fost afectată de secetă. România stă bine, spre foarte bine. Propunerea Transelectrica este ca cele două grupuri de la Rovinari și Turceni să fie obligatoriu menținute în funcțiune, să fie utilizate la iarnă. Putem asigura din resurse proprii, inclusiv cele 2 grupuri menționate, 6500 – 7000 MW. În zilele în care nu avem regenerabile, este nevoie de 3000 MW, din import, a declarat Virgiliu Ivan, Directorul Dispecerului Energetic Național, la Conferința „Trilema Energetică în contextul programelor finanțate de UE”, organizată de CNR – CME împreună cu FEL România, la Universitatea Politehnica București.

Ivan a vorbit despre proiectele Transelectrica derulate în sensul asigurării securității energetice naționale și regionale: „Responsabilitățile noastre, ale Operatorului de Transport și Sistem, sunt imense în actualul context energetic. Dacă discutăm de mentenanța rețelei electrice de Transport, vreau să vă spun că în ultimii ani și în perioada următoare, avem în vedere activități de amploare în ceea ce privește liniile electrice, dar și stațiile electrice de transformare. Săptămâna trecută ANRE a aprobat Planul de Dezvoltare al Rețelei Electrice de Transport pentru următorii 10 ani, un plan foarte ambițios, cu foarte multe obiective, iar valoarea acestuia se ridică la 7,1 miliarde de lei. Cu toții suntem conștienți că tot ceea ce este prevăzut în planul de dezvoltare va fi realizat, pentru că obiectivele pe care le avem în planul de dezvoltare sunt cele de creștere a siguranței în funcționare, alimentarea consumatorilor cu energie electrică și dezvoltarea rețelei electrice de transport în vederea integrării surselor de energie regenerabilă. Tot din perspectiva investițiilor, am obținut recent o finanțare de 424 de milioane de euro din Fondul pentru Modernizare pentru 9 investiții esențiale pentru România. Suma reprezintă 30% din totalul fondurilor obținute de România prin Fondul pentru Modernizare”.

În cadrul conferinței, alături de specialiști ai domeniului energetic, atât din mediul economic, cât și din mediul academic, au fost dezbătute cele trei perspective ale trilemei energetice: Securitatea Energetică la nivel național și regional, Sustenabilitatea Climatică în contextul Green Deal și Accesibilitatea consumatorilor la energie.

Dan Gheorghiu, Președinte CNR – CME,  a declarat, în deschiderea conferinței: Perioada 2025 -2035 este perioada cea mai așteptată pentru investiții în sectorul energetic. El a propus ca CNR – CME să pregătească o strategie pentru această perioadă.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *