Volker Raffel, CEO E.ON România, depre impunerea unui prag de capacitate de producție la prosumatori: Susținem demersul ANRE, ca măsură provizorie necesară. Totuși, nu ar trebui aplicată celor care dispun de o capacitate adecvată de stocare a energiei

Publicat pe Categorii Business, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Business Furnizare / Distributie / Transport Volker Raffel, CEO E.ON România, depre impunerea unui prag de capacitate de producție la prosumatori: Susținem demersul ANRE, ca măsură provizorie necesară. Totuși, nu ar trebui aplicată celor care dispun de o capacitate adecvată de stocare a energiei

Volker Raffel, CEO E.ON România, depre impunerea unui prag de capacitate de producție la prosumatori: Susținem demersul ANRE, ca măsură provizorie necesară, dar care totuși nu ar trebui aplicată celor care dispun de o capacitate adecvată de stocare a energiei

“Susținem demersul ANRE – Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei privind limitarea capacității maxime a sistemelor PV instalate, ca măsură provizorie necesară, dar care totuși nu ar trebui aplicată celor care dispun de o capacitate adecvată de stocare a energiei”, afirmă Volker Raffel, CEO E.ON România.

El susține că limita nu ar trebui să fie stabilită la un consum istoric, deoarece un prosumator este posibil să utilizeze și mașini electrice și alte tehnologii bazate pe electricitate eficiente din punct de vedere energetic, ci printr-o regulă generală ușor de administrat.

Prosumatorii sunt o parte extrem de importantă a tranziției energetice și, de aceea, călătoria pentru energia fotovoltaică trebuie să continue, dar într-un mod echilibrat pentru toți cei implicați. În România sunt necesare multe proiecte de centrale electrice și se lucrează la dezvoltarea lor. Dar singura sursă de energie care are deja ca efect scăderea prețului energiei electrice și îl poate scădea și mai mult în următoarele luni o reprezintă fotovoltaicele!, subliniază Raffel, într-o postare pe pagina de facebook.

Toate programele viitoare de sprijin pentru fotovoltaice, cum ar fi Casa Verde, trebuie să fie însoțite fie de sisteme de stocare a energiei, fie de stații de încărcare pentru vehicule electrice, fie de ambele, recomandă reprezentantul E.ON România, completând: Pe de o parte, acest lucru va ajuta rețeaua să facă față în scurt timp cantităților uriașe de energie electrică provenite din capacitățile nou instalate, iar pe de altă parte va crește independența prosumatorilor, deoarece aceștia pot utiliza mai multă energie produsă acasă.

Experiența din alte piețe europene ne arată că, în loc ca rețeaua de distribuție să fie supraîncărcată, astfel de programe fotovoltaice vor stimula creșterea consumului propriu prin utilizarea componentelor de stocare. Chiar și în ultimul caz, trebuie făcute investiții uriașe în tranziția energetică și la e.on suntem pregătiți să facem investițiile necesare, dacă și cadrul de reglementare pentru 2024 aflat în discuție este fixat corect.

O altă întrebare care va fi pusă în viitor este, după părerea lui Raffel, dacă prosumatorii care utilizează rețelele de distribuție mai mult decât ceilalți nu numai că nu vor plăti mai mult prin tarife de distribuție, ci chiar mai puțin decât este cazul în prezent.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *