Fostul director general al Hidroelectrica, Dragoș Corneliu Zachia Zlatca și Costin Mihalache – secretar de stat Secretariatul General al Guvernului, administrator neexecutiv provizoriu la Transelectrica, sunt noii membri ai Consiliului de Supraveghere al Transelectrica. Ambii au primit circa 60% din totalul numărului de voturi exprimate ieri la Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor. Zachia Zlatca și Mihalache au mandate până în luna mai 2017.
Pentru cele două poziții cheie la conducerea uneia dintre cele mai importante companii energetice s-au luptat 7 candidați, nume cunoscute în sectorul energetic. Alături de cei doi câștigători, pe lista transmisă de Ministerul Economiei au mai fost: Günther Schubert – fost CEO E.ON Energie și E.ON Bulgaria, Ovidiu Demetrescu – Director General HidroTarnița, Dumitru Remus Vulpescu – fost șef OPSPI, fost administrator special Hidroelectrica, George Cristodorescu – președinte Consiliul de Supraveghere Hidroelectrica, fost director general adjunct E.ON România. Candidatul propus de SIF Moldova a fost Alexandru Ionescu , manager la Transenergo, cu 10 ani de experiență la Dispeceratul Energetic Național și Transelectrica.
Cei doi membri votați de acționari se alătură echipei actuale a Consiliului de Supraveghere, din care fac parte: Carmen Georgeta Neagu – Președinte, Ovidiu Petrisor Artopolescu , Radu Bugică , Radu Ștefan Cernov, Daniel – Cristian Pîrvulescu – membri.
Demers fără succes pentru indemnizații și bonusuri
După scandalul bonusurilor șefilor de la Transelectrica din primavara acestui an, care a făcut și subiectul unor dezbateri aprinse în Parlament, reprezentanții Ministerului Economiei au decis limitarea remunerațiilor ca urmare a neatingerii țintelor de performanță. După câteva luni de conformare la regulile impuse de acționarul majoritar, membrii Consiliului de Supraveghere au propus spre aprobarea AGA din 9 noiembrie modificări la propriile contractele de mandat referitoare la indemnizații, remunerații, bonusuri. Aceștia și-au cerut astfel dreptul cuvenit la indemnizația fixă lunară și la o componentă variabilă, precum și la un bonus de performanță.
Acționarii însă au votat “împotrivă”, neaprobând modificările/completările la modelul de act adițional la contractele de mandat ale membrilor Consiliului de Supraveghere, aprobat prin Hotărârea Adunării Generale Ordinare a Acționarilor nr. 3 din data de 29 aprilie 2015.
Propunerea membrilor Consiliului de Supraveghere era acordarea unei indemnizații fixe lunare de 4.000 lei brut/lună pentru președintele Consiliului și de 3.900 lei brut/lună pentru membri. Suplimentar indemnizației fixe, membrii Consiliului de Supraveghere au cerut să aibă dreptul la o componentă anuală variabilă a remunerației pentru îndeplinirea cumulativă a indicatorilor de performanță “Timpul mediu de întrerupere”, “EBITDA” și “Total investiții” asumați în Planul de administrare, în cuantum de maxim 12 indemnizații fixe pentru fiecare an de mandat. Mai mult, s-a propus și un bonus de performanță în funcție de rentabilitatea acțiunilor Transelectrica pentru acționarii societății.