Vrei un job bine plătit în energie? Se recomandă Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie, societate de top în ce privește salariul mediu lunar al angajaților: 2.000 de euro!

Publicat pe Categorii Energie, Flux energetic, Semnal
Prima Pagina Actual Flux energetic Vrei un job bine plătit în energie? Se recomandă Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie, societate de top în ce privește salariul mediu lunar al angajaților: 2.000 de euro!
  • În activitatea desfășurată, SAPE beneficiază de serviciile avocaților și consultanților
  • Societatea trebuie să contribuie la realizarea proiectului centralei hidroelectrice prin pompare Tarnița- Lăpuștești (1.000 MW)

SAPE este Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie, constituită prin divizarea SC DFEE – Electrica, companie ce gestionează participațiile statului în energie. In cadrul acestei societati lucreaza 27 persoane (numărul mediu de salariați la nivelul anului 2018, conform datelor SAPE), insa organigrama  prevede un număr de 36 de posturi.

Sursa foto: SAPE (site)

Salariul mediu lunar pe angajat determinat pe baza cheltuielilor de natură salarială la nivelul anului 2018 a fost de 9.537 lei, potrivit unui document consultat de InvesTenergy. Mai exact, 2.000 de euro!

Salariatii SAPE beneficiaza si de vouchere de vacanta, in baza unui contract de servicii încheiat cu Edenred România S.R.L., potrivit unui document al societatii.

Anul trecut, societatea a recrutat mai multi angajati si actionarul unic –Ministerul Energiei – a decis sa fie mai multi sefi la SAPE, ca urmare a schimbarii sistemului de conducere, societatea fiind  administrată în sistem dualist.  Din Directorat fac parte: Văduva Constantin, Președinte, Mîndroc Clara si Marian Luiza – membri a fost numit in ianuarie 2018, cu mandat de 4 ani. Din luna martie a acestui an, S.A.P.E. are un Consiliu de Supraveghere pentru 4 ani, cu urmatoarea componenta: Dan Laurentiu Tudor –Președinte, Negruț Cornelia,Crisan Valeriu Radu, Blejan Ciprian Mircea si Pană Ionel.

Actionarul a aprobat pentru membrii Consiliului de Supraveghere indemnizații fixe brute lunare egale cu de două ori media pe ultimele 12 luni a câştigului salarial mediu brut lunar pentru activitatea desfăşurată conform obiectului principal de activitate înregistrat de societate, la nivel de clasă conform clasificaţiei activităţilor din economia naţională, comunicat de Institutul Naţional de Statistică anterior numirii.

Cu se ocupa SAPE? Trebuie sa-si aduca contributia la obiectivele guvernării și la obiectivele asumate de România pentru ”Realizarea proiectului centralei hidroelectrice prin pompare Tarnița- Lăpuștești (1.000 MW) și a altor centrale hidroelectrice care să contribuie la asigurarea rezervei de putere, la reglajul frecvență putere, cerință imperativă a Sistemului Energetic European”. In ce priveste Fondul de Investiții Kazah-Roman, se are in vedere ca ”Relațiile de parteneriat cu Turkmenistan şi Kazahstan sa fie substanțializate – mai ales în plan economic.”

In activitatea desfasurata, SAPE beneficiaza de serviciile avocatilor si consultantilor. Conform documentului consultat, in 2018, s-a incheiat un contract de servicii de consultanță și asistență juridică, în valoare de 23.000 Euro, cu SCA Zamfirescu, Racoți & Partners (procedură achiziție – încredințare direct). Un alt contract incheiat de SAPE anul trecut este de servicii de consultanță financiară privind testul operatorului economic privat în economia de piață, în valoare de 49.000 euro, cu Asocierea BDO Business Advisory S.R.L. și SPRL Mocanu și Asociații. Tot o prin încredințare direct!

SAPE este implicata, din 2017, intr-un proces cu  Electrica, în care se cer daune de 3,6 miliarde de lei. Eclectrica este acuzata ca ar fi prejudiciat statul pentru că nu a urmărit cum şi-au îndeplinit obligaţiile post-privatizare companiile care au cumpărat pachetele majoritare de acţiuni la distribuţiile de energie privatizate.

Iata o scurta trecere in revista a activitatii si realizarilor SAPE, prezentata in mass-media:

– SAPE se judecă de 2 ani cu Electrica, 35 administratori și 4 directori ai societății, cu Ministerul Economiei și Ministerul Energiei. Caută avocați care să le asigure succesul în instanță; le oferă 50.000 euro.

Cititi mai multe pe https://www.investenergy.ro/sape-se-judeca-de-2-ani-cu-electrica-35-administratori-si-4-directori-ai-societatii-cu-ministerul-economiei-si-ministerul-energiei-cauta-avocati-care-sa-le-succesul-instanta-le-ofera-50-000-eur/

  • SAPE a lucrat la procedurile de constituire ale fondul de investiții kazah-român;
  • Decizia Curtii de Arbitraj de la Paris: Enel va achita 401 milioane euro statului român, nu 521 milioane euro cât a cerut SAPE, pentru 13,5% din fosta Electrica Muntenia Sud;
  • Curtea de Arbitraj de la Paris a decis că E.ON România trebuie să plătească Societatăţii de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), companie deţinută de Ministerul Energiei, peste 4 milioane de lei, plus dobândă, drept compensaţie pentru încălcarea drepturilor acţionarului minoritar privind distribuirea de dividend etc.

Cu ce se ocupa de fapt SAPE:

  • monitorizarea modului de îndeplinire a obligațiilor rezultate din contractele de privatizare încheiate de Electrica, cu privire la filialele de furnizare și distribuție de energie electrică privatizate, precum și a tuturor acordurilor încheiate de Electrica in legatura cu contractele de privatizare;
  • continuarea litigiilor aflate pe rolul Curții de Arbitraj de la Paris, deschise în urma nerespectării clauzelor din contractele de privatizare pentru filialele de furnizare și distribuție de energie electrică privatizate și a oricăror alte litigii în legătură cu participațiile minoritare repartizate conform proiectului de divizare;
  • reprezentarea intereselor S.A.P.E. în societățile enumerate mai sus, prin participarea în Consiliile de Administrație, respectiv AGA ale acestora;
  • elaborarea/implementarea unei strategii de administrare a participațiilor minoritare, de maximizare a veniturilor din dividende / valorificare participații;
  • participarea în cadrul proiectelor energetice de interes național și viabile din punct de vedere financiar;
  • administrarea participațiilor minoritare deținute de S.A.P.E. la societățile existente în portofoliu.

Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *