Zero decontări, amenzi record! Statul continuă să sprijine consumatorii pe banii furnizorilor. Ministrul Energiei vrea întâlniri urgente cu marii furnizori. Mesajul e clar: Suntem cu ochii pe voi, să nu mai vedem facturi greșite!

Publicat pe Categorii Business, Esential, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Zero decontări, amenzi record! Statul continuă să sprijine consumatorii pe banii furnizorilor. Ministrul Energiei vrea întâlniri urgente cu marii furnizori. Mesajul e clar: Suntem cu ochii pe voi, să nu mai vedem facturi greșite!

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, vrea să se întâlnească – rapid – cu marii furnizorii de energie electrică și gaze naturale, să se asigure că aceștia vor respecta și aplica noua OUG aprobată ieri, 25 ianuarie, de Guvern privind măsuri de sprijin în domeniul energiei electrice şi al gazelor naturale. Chiar recomandă și ANRE să aibă întâlniri cu furnizorii…

După ședința de Guvern, Popescu a precizat: „după ce aprobăm acest act normativ, să avem o întâlnire cât se poate de repede cu marii furnizori, la energie electrică, dar și la gaze, în așa fel încât această tranziție de a pune înapoi și emiterea facturilor aferente lunii februarie, care se va face probabil la începutul lunii martie, să ne prindă pe toți pregătiți, să nu avem probleme”.

Este cât se poate de clar mesajul ministrului către marii furnizori: Suntem cu ochii pe voi, să nu mai vedem facturi greșite! De altfel, noua OUG prevede amenzi record pentru furnizori. ANPC poate să dea acum amenzi și de 200.000 de lei, dar ANRE are sancțiuni prevăzute de până la 400.000 lei.

Citește și: https://www.investenergy.ro/atentie-furnizori-ministrul-energiei-anunta-anpc-poate-sa-dea-acum-amenzi-si-de-200-000-de-lei-dar-anre-are-sanctiuni-prevazute-pana-la-400-000-lei/

Dacă tot se vor întâlni cu ministrul Energiei, este o bună ocazie pentru furnizori să-l întrebe și când vor primi banii de la stat pentru compensarea facturilor.

Furnizorii de energie nu au primit până acum niciun ban de la stat pentru compensarea facturilor, iar toată schema de sprijin este finanţată din noiembrie până acum de către companii, a atras atenția Dana Dărăban, director executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE). În mod evident, întârzierea decontării va crea o presiune mare pe cash-flow-ul companiilor de furnizare, a subliniat aceasta, la o conferință de specialitate.

Și AFEER a  semnalat că orice întârziere la plată vine cu riscuri majore nu numai pentru furnizori, ci pentru întregul sector energetic. Conform Legii nr. 259/2021, furnizorii ar fi trebuit să primească primii bani de la bugetul statului, pentru consumurile aferente lunii noiembrie ale clienților casnici, la mijlocul lunii ianuarie. Din păcate acest lucru nu s-a produs până la această oră, în ciuda asigurărilor transmise de autorități. Din contră, acum se afirmă că sunt necesare verificări în plus, ceea ce înseamnă că furnizorilor nu le vor fi rambursate în timp util cheltuielile făcute, prezintă Asociația într-un comunicat.

Întrebat de ce statul nu a decontat banii către furnizori la timp, Ministrul Virgil Popescu a precizat că acest lucru se va întâmpla după ce toate facturile vor fi întocmite conform legii. „Avem banii în buget. Pe măsură ce solicitările de plată vor veni… Nimeni nu-şi doreşte să blocheze sistemul energetic naţional şi partea de furnizare, dar ne dorim de partea cealaltă a mesei, a furnizorilor, să întocmească facturile corespunzător, în aşa fel încât să existe şi confortul din partea salariaţilor Ministerului Energiei că certifică nişte plăţi în baza unor facturi emise corect. Îi asigur pe toţi furnizorii că nu vor avea restanţe la plată pe situaţiile de plată care sunt întocmite conform legii”, a spus Popescu, la o conferință organizată de DC News.

La acest moment, decontările sunt oprite pentru toți furnizorii. Probabil, pe principiul: trebuie să plătească toți pentru greșelile unora! „Nu poţi să spui că, pentru o factură care nici nu ştii la care dintre furnizori nu este corectă, tu opreşti decontările pentru toată zona de furnizare. Aici suntem îngrijoraţi”, a precizat reprezentanta ACUE.

Aspect care ar trebui să îl îngrijoreze și pe ministrul Energiei: Dacă furnizorii vor avea probleme de cash-flow, nu-și vor mai permite să fie atât de pregătiți să susțină/finanțeze măsurile de sprijin acordate de Guvern pentru consumatori…Și, apoi, or fi amenzile record, dar cine să le mai plătească?!

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *