Zeta Petroleum renunță la perimetrele petrolifere din România

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Zeta Petroleum renunță la perimetrele petrolifere din România

Compania petrolieră britanică Zeta Petroleum vrea să vândă participațiile pe care le deţine în trei perimetre petrolifere din România, motivând acționarilor că nu mai are bani pentru programele obligatorii de investiţii, potrivit unui document care va fi discutat în Adunarea Generală a Acţionarilor din 8 februarie, scrie Agerpres.

petrol-300x224

Zeta Petroleum deţine 100% din perimetrul de gaze Bobocu, 50% din perimetrul de gaze Suceava şi 39% din perimetrul de petrol şi gaze Jimbolia.

Potrivit Agerpres, aceste participaţii ar urma să fie cedate companiei GMI, principalul acţionar al Zeta Petroleum, în schimbul ştergerii unor datorii în valoare totală de 1,9 milioane de lire sterline (11,35 milioane lei sau 2,49 milioane de euro – n. r.). „Subsidiarele (din România – n. r.) deţin participaţii care necesită investiţii semnificative în următoarele 12-18 luni, pentru a păstra validitatea licenţelor. Cheltuielile pentru 2016 sunt estimate la 2,4 dolari australieni (7,08 milioane lei sau 1,55 milioane euro – n. r.). Compania nu are în prezent capacitatea să susţină astfel de angajamente intensive de capital”, se precizează în documentul citat.

La capitolul „dezavantajele renunţării la aceste perimetre”, compania menţionează că riscă să fie delistată de la Bursa de Valori din Australia, unde este cotată, deoarece, practic, nu va mai deţine nicio operaţiune în urma renunţării la cele din România. „În cazul în care compania nu va fi capabilă să găsească un nou proiect în termen de şase luni de la renunţarea la aceste perimetre, aşa cum cere nota nr. 12 din regulamentul de listare la ASX (Bursa de Valori din Australia – n. r.), compania ar putea fi suspendată de la lista oficială a ASX”, se mai precizează în nota pentru acţionari.

În august 2013, Zeta Petroleum a anunţat că a descoperit petrol şi gaze în perimetrul Jimbolia din vestul României, în a doua etapă a unei sonde de teste. În timpul testelor, producţia maximă de ţiţei a fost echivalentă cu 24 de barili pe zi, iar cea de gaze a fost de 22.248 de metri cubi pe zi.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *