Ultima oră: Circa 400 de angajaţi ai platformei Romag Prod a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) continuă protestele, refuzând să intre în turele I şi II. Nemulțumiți că nu și-au primit salariile de două luni, aceștia au rămas la intrarea în unitate, transmite corespondentul Mediafax.
Angajații protestează,nemulţumiţi și de faptul că Romag Prod nu mai are cărbune pentru funcţionarea instalaţiilor decât până luni, furnizorul – CE Oltenia oprind livrările din cauza datoriilor neplătite.
Potrivit liderului de sindicat de la Romag Prod, Florin Rogobete, reprezentanţii Guvernului care ştiu situaţia delicată a RAAN sunt în concediu, iar problema s-ar putea rezolva abia spre sfârşitul lunii august, după o şedinţă CSAT în care să fie aprobate anumite documente necesare deblocării banilor.
Asistăm zilele acestea la zbaterea celor de la Regia Autonomă pentru Activități Nucleare – RAAN de a mai prelungi o vreme activitatea regiei şi implicit a celor două sucursale ale ei din Mehedinţi – Romag Termo și Romag Prod. Aflată între insolvenţă şi faliment, cu peste 2000 de angajaţi pe cale de a-şi pierde slujbele, zilele celei mai mari platforme industriale din Mehedinţi sunt numărate.
Să închizi o astfel de regie este însă o mare răspundere, însă autoritățile par să nu fie conștiente de repercursiunile unei astfel de operațiuni. Chiar dacă s-a aprobat din luna martie Memorandumul „Măsuri pentru oprirea controlată a producţiei de apă grea la RAAN Drobeta-Turnu Severin, Guvernul întârzie să emită cadrul legal pentru închiderea controlată a obiectivului. Cei care ar fi trebuit să denunțe contractele păguboase, nu s-au grăbit să o facă, astfel încât cei vinovați de soarta RAAN să plătească. În același timp, toate părțile implicate, în frunte cu administrația locală, ar trebui să vină cu o soluție alternativă pentru termoficarea orașului Dobreta Turnu Severin, lucru care nu s-a întâmplat!
Săptămână aceasta este una decisivă pentru Regia Autonomă pentru Activități Nucleare – RAAN! Dacă nu intră banii promiși de Guvern – 25 milioane de lei – în conturi, Regia își va stopa activitatea. Stocurile de cărbune sunt aproape de final, prin urmare activitatea platformelor industriale Romag-Termo şi Romag-Prod de la Halînga riscă să fie sistată în această săptămână, avertizează sindicaliștii. Cu consecințe pentru toți locuitorii din Drobeta Turnu Severin dacă RAAN nu continuă să furnizeze agent termic.
Complexul Energetic Oltenia a redus livrările către RAAN din cauza datoriilor mari, de circa 129 milioane lei. Liderul de sindicat Alexandru Tănase a declarat pentru Agerpres că actualul stoc de lignit, de aproximativ 20.000 tone, poate asigura funcţionarea sucursalei Romag-Termo a RAAN doar până la 6 august. Cărbune de livrat există, însă CE Oltenia vrea garanția că RAAN va plăti. Apoi, din furnizarea de agent termic și vânzarea energiei termice, regia încasează aproximativ 100.000 lei/zi, sumă insuficientă pentru a acoperi cheltuielile cu funcţionarea în condiţii de siguranţă a instalaţiilor, evaluate la 500.000 lei/zi.
Banii promiși de Guvern sunt pentru menținerea în stare de siguranță a echipamentelor. Nu este deloc simplă operațiunea de oprire a liniilor de fabricație, mai ales la Uzina de apă grea, unde există tone de hidrogen sulfurat, gaz foarte periculos pentru mediu și oameni, Aceasta trebuie făcută în mod controlat, avertizează Tănase.
Aflată în insolvență din 2013, RAAN are mari probleme financiare. Romag-Prod dispune de aproximativ 200 tone de apă grea, însă aceasta nu este preluată la Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat pentru a acoperi măcar o parte din debite sau pentru a permite funcţionarea normală a instalaţiilor care vor fi oprite din 31 august 2015, susțin surse autorizate.
Potrivit strategiei admistratorului judiciar, Regia urmează să concedieze peste 2.000 de angajaţi, în două etape, până în martie 2016. În ultimii 2 ani, compania a acumulat datorii în valoare de 311.982.135 lei către furnizorul de cărbune – Complexul Energetic Oltenia, către bugetul consolidat al statului, transportatorii de cărbune, servicii de transport energie electrică şi utilităţi. Cea mai mare datorie acumulată de RAAN este către Complexul Energetic Oltenia, în valoare de 128.582.978 lei.
140 de tone de hidrogen sulfurat pot ”adormi” Drobeta-Turnu Severin
Publicația Jurnalul Olteniei semnalează pericolul iminent de la aşa-zisa „zestre” de hidrogen sulfurat depăşeşte 140 de tone. Uzina de apă grea, aflată la doar 7 kilometri de Drobeta-Turnu Severin, lucrează cu hidrogen sulfurat, un gaz inflamabil şi toxic utilizat în Primul Război Mondial ca gaz de luptă (paralizant al sistemului nervos central). În prezent, aşa-zisa „zestre” de hidrogen sulfurat depăşeşte 140 de tone, suficient pentru „adormirea” unui oraş ca Severinul, a cărui populaţie este de aproape 100.000 de locuitori.
Un accident grav a fost în 1994 când, urmare a unor scăpări necontrolate de gaze, s-au intoxicat mortal 2 persoane, iar alte 7 au fost grav rănite. Punerea sub control a acestei cantităţi foarte mari de gaz este una dintre dilemele cu care specialiştii se confruntă în prezent, scrie Jurnalul Olteniei.
Specialiștii ar lua în calcul arderea gazului în cantităţi mici, cu degajarea în atmosferă a dioxidului de sulf rezultat, o soluție periculoasă, care ar produce ploi acide fără precedent în toată Oltenia şi în estul Serbiei, România riscând să intre în conflict cu Serbia.
Situaţia întregului orașului devine critică în urma închiderii RAAN: rămân fără căldură şi apă caldă peste 30.000 de locuinţe, la care se adaugă instituțiile publice!
Acum de ce vreti sa ne stricati buna dispozitie cu vesti asa de triste, cum ca 30 000 apartamente pot ramane fara caldura la iarna si ca locatarii lor s-ar putea sa nici nu mai aiba nevoie de caldura daca ceva merge prost cu hidrogenul sulfurat. Cand eram asa de bucrosi de profitul nemaiauzit si nemaiintalnit al insolventei Hidroelectrica, veniti cu o alta insolventa in asa hal ? Tocmai cand credeam ca insolventa e panaceu universal ! Sunt doua posibilitati:
– ori pana la urma ceea ce conteaza sunt costurile reale per MWh produs ale societatii respective, muuult mai mici in cazul Hidroelectrica decat in cazul RAAN si nici mama insolventei nu poate rezolva situatia din RAAN sau CEH;
– ori numai unul este Adevaratul administrator judiciar, cel de pe copertile revistelor, cel care dintr-o societate pe profit a facut una pe profit record, si nu inteleg de ce nu „se baga” la societati „grele”, cu costuri mari precum RAAN sau CEH. ( Chiar, oare de ce? )
Dar mai bine nu ma luati in serios, mai bat si eu campii…