Ziua Energiei Brașov: Producătorii din regenerabile, la ananghie! Parcuri eoliene, în insolvență

Publicat pe Categorii Esential, Regenerabile
Prima Pagina Actual Esential Ziua Energiei Brașov: Producătorii din regenerabile, la ananghie! Parcuri eoliene, în insolvență

Producătorii de energie din surse regenerabile au explodat la Ziua Energiei Brașov, eveniment organizat de TTM – Transfer de Tehnologie și Management și Repom, pentru a opta oară consecutiv. Amenințați de faliment/insolvență, investitorii în regenerabile au solicitat imperios autorităților să le fie luate în considerare cererile și propunerile pe linie de legislație și nu numai.

parculeoliancez_11

Că situația este critică o demonstrează și anunțul, făcut în cadrul evenimentului de Sebastian Enache, Business Development Manager al Monsson Group,că săptămâna trecută două parcuri eoliene au intrat în insolvenţă. „După cum știți, noi am început deja să dezmembrăm un parc eolian în judeţul Constanţa. Vă pot spune că două parcuri eoliene au intrat în insolvență. Semnalele nu sunt pozitive, dincontră! Cu siguranță, vor mai apărea astfel de situaţii”, a precizat Sebastian Enache, reclamând schimbările dese de legislație în domeniu.

Monsson Group, un important investitor autohton în domeniul energiilor regenerabile a luat decizia de a demonta turbinele eoliene din parcul Târguşor de 27 MW (judeţul Constanţa), ca urmare a reglementărilor legislative adoptate de Guvern în ultimii doi ani şi a incertitudinii din piaţa de energie regenerabilă.

Jurgen Ludwig, Director General Societatea Transfer de Tehnologie și Management – TTM Brașov, organizatorul conferinței dedicate energiei, a semnalat că investitorii din Germania au devenit reticenți în a investi în România în orice domeniu. „Dacă privesc din exterior, şi după ce am vorbit cu prietenii mei din Germania, posibilii investitori evită să investească în România în orice domeniu, nu doar în energie. Ei mă întreabă ce fac eu în România şi le spun că încă lupt să promovez acest domeniu. Toţi îmi spun să renunţ”, a declarat Jurgen Ludwig.

Prezent la conferință, Claudiu Dumbrăveanu, expert și Șef Serviciu Sinteză și Analiză, fost vicepreședinte ANRE, a admis că situația este delicată. În opinia sa, este nevoie de o schimbare radicală a legislaţiei primare în domeniul energiei. Felicia Răcășanu, Director General Adjunct Direcția Energie și Mediu din Ministerul Energiei, a anunțat că la minister se lucrează la mecanisme corecte pentru toate resursele energetice. Avem mai multe variante în lucru, luăm în calcul creșterea cotei obligatorie de achiziție de certificate verzi, a precizat Răcășanu, invitând producătorii din domeniul regenerabilelor să vină cu propuneri și soluții.

Referitor la revizuirea strategiei energetice – tema principală a conferinței Ziua Energiei Brașov, Felicia Răcășanu a precizat: “Lucrăm la noua strategie energetice, luând în considerare cele două capitole deja elaborate. Se va face o analiză diagnostic a sectorului energetic. Urmează procedura de selecție a unui consultant în vederea elaborării studiului pentru creionarea strategiei”.

Ziua Energiei Brașov a reunit, în acest an, circa 150 participanți. Vom reveni cu detalii de la dezbaterile conferinței.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *