Preşedintele Klaus Iohannis a decorat, joi, Consiliul Concurenţei, la împlinirea a 20 de ani de activitate, cu Ordinul «Meritul Industrial şi Comercial» în grad de Ofiţer, pentru activitatea în domeniu şi pentru eforturile în consolidarea mediului de afaceri românesc post-comunist.
„Este binecunoscut faptul că aplicarea legislaţiei privind concurenţa nu este deloc o sarcină simplă. Deşi nu dumneavoastră faceţi în mod direct regulile, expertiza pe care o aveţi este esenţială pentru a perfecţiona şi simplifica, pe cât posibil, cadrul de reglementare menit să susţină libera concurenţă. Doar astfel mediul de afaceri poate beneficia de încredere, stabilitate şi predictibilitate economică”, le-a transmis preşedintele membrilor insitutuţie de concurență, potrivit News.ro.
Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, și-a propus pe viitor să aibă rezultate și mai bune, în urma experienței acumulate în cei 20 de ani de existență și ca urmare a credibilității pe care și-a creat-o în fața mediului de afaceri și a altor instituții publice. Astăzi, la Palatul Parlamentului, a avut loc evenimentul de aniversare a 20 de ani de existență a instituției.
Consiliul Concurenței a generat peste 1 miliard de euro economii pentru cetățenii români în 20 de ani, potrivit unui studiu al Academiei de Studii Economice, care a evaluat impactul politicii de concurență din România asupra 10 industrii-cheie din economia națională: servicii bancare, asigurări de răspundere civilă auto obligatorie, administrare de fonduri de pensii private, producerea și comercializarea cimentului, telecomunicații mobile, farmaceutică și servicii de sănătate, producerea și comercializarea energiei electrice, distribuția carburanților, retail și respectiv profesii liberale.
„În cei 20 de ani am aplicat amenzi de 574 de milioane de euro, în bună măsură menținute de instanțe. Am încheiat deja al doilea an când nu am mai pierdut niciun caz la Înalta Curte. Am avut un buget total de 150 de milioane de euro în acești ani de existență, așa că mi se pare că este un raport bun între ce a plătit statul și ce a primit sau ce a plătit contribuabilul și ceea ce a primit”, a precizat șeful autorității de concurență, citat de Agerpres.
Potrivit lui Chirițoiu, Consiliul Concurenței se va concentra în continuare pe cazurile care au cel mai mare impact economic.