27 companii, apel la miniștrii Energiei din UE: Să prioritizeze clar soluțiile pentru producerea hidrogenului din surse regenerabile

Publicat pe Categorii Flux energetic, Stiri externe
Prima Pagina Actual Flux energetic 27 companii, apel la miniștrii Energiei din UE: Să prioritizeze clar soluțiile pentru producerea hidrogenului din surse regenerabile

27 de companii, printre care Enel, au trimis o scrisoare miniștrilor Energiei, prin care cer să pună soluțiile pe bază de hidrogen regenerabil în centrul Concluziilor Consiliului Hidrogenului, care urmează a fi adoptate luna aceasta.

Semnatarii scrisorii îndeamnă statele membre să își asume angajamentul unui cadru de reglementare ambițios, care accelerează implementarea surselor regenerabile de energie, sporește producția de electrolizatoare „made in Europe” și sprijină progresele tehnologice care cresc eficiența și competitivitatea hidrogenului din surse regenerabile.

Iată textul Scrisorii:

Consiliul Uniunii Europene

Rue de la Loi 175

Bruxelles, 8 decembrie 2020

Onorați Miniștri ai Energiei,

Semnatarii acestei scrisori vă cer să puneți soluțiile pe bază de hidrogen regenerabil în centrul Concluziilor Consiliului Hidrogenului, pe care urmează să le adoptați luna aceasta.

Strategia UE privind hidrogenul recunoaște, fără ambiguitate, că hidrogenul regenerabil produs prin electroliză din energie electrică 100% regenerabilă este cea mai durabilă soluție pentru atingerea obiectivelor Pactului Ecologic European (Green Deal). Uniunea Europeană trebuie să-și folosească toate resursele și voința politică pentru a crește competitivitatea hidrogenului din surse regenerabile față de cel din surse convenționale, până în 2030. 

A fi lider global în producția de hidrogen din surse regenerabile este un obiectiv ce nu poate fi atins fără angajamente ambițioase. Succesul european al energiei regenerabile a fost construit având la bază un cadru politic clar și scheme de sprijin dedicate pentru a deschide calea către inovație și a accelera economiile de scară. În mai puțin de un deceniu, energia eoliană și cea solară au devenit cele mai competitive surse de energie electrică.

Pentru a replica acest succes în ceea ce privește hidrogenul din surse regenerabile, semnatarii îndeamnă statele membre să își asume angajamentul unui cadru de reglementare ambițios. Unul care accelerează implementarea surselor regenerabile de energie, sporește producția de electrolizatoare „made in Europe” și sprijină progresele tehnologice care cresc eficiența și competitivitatea hidrogenului din surse regenerabile.

Principalul motor al acestei revoluții este electrificarea directă și continuarea adoptării energiei electrice din surse regenerabile până în 2030. UE trebuie să recunoască nevoia unor instalații regenerabile noi, pe bază de hidrogen, în lumina obiectivului obligatoriu al Uniunii privind energia din surse regenerabile până în 2030. Acest lucru va reprezenta dovada că Europa se bazează pe beneficiile electrificării directe, care este în prezent cea mai competitivă soluție de decarbonizare pentru majoritatea utilizărilor de energie, asigurând în același timp capacitățile necesare pentru producerea hidrogenului regenerabil la scară largă.

Al doilea motor este inovarea. Europa trebuie să sporească în mod semnificativ eficiența și competitivitatea tehnologiilor sale de electroliză. Pentru a realiza acest lucru, nu există timp de pierdut în ceea ce privește investițiile în tranziție. UE trebuie să direcționeze fondurile disponibile în cadrul Recovery and Resilience Facility, Horizon 2020 și inițiativele Green Deal către astfel de tehnologii adaptate cerințelor viitorului. Acestea vor reduce dependența Europei de combustibilii fosili și vor accelera competitivitatea hidrogenului din surse regenerabile chiar înainte de 2030.

Al treilea motor este introducerea infrastructurii de energie electrică și hidrogen potrivite. Pe termen scurt, în timp ce soluțiile pe bază de hidrogen din surse regenerabile cresc producția în volum, Europa trebuie să acorde prioritate modernizării mai rapide a rețelelor sale de energie electrică și să raționalizeze investițiile în infrastructura de hidrogen, cu un accent deosebit pe producția locală și utilizarea hidrogenului din surse regenerabile, pentru a răspunde nevoilor specifice din sectoarele unde emisiile de carbon sunt „greu de diminuat”. Redistribuirea conductelor existente nu ar trebui să fie un obiectiv în sine, pentru a evita investițiile în active irecuperabile și costurile inutile pentru cetățenii UE.

O prioritizare clară a soluțiilor pentru producerea hidrogenului din surse regenerabile este esențială pentru a oferi certitudine în materie de investiții și pentru a debloca investițiile semnificative necesare până în 2030. Prin alegerea adecvată și plasarea surselor regenerabile de energie în centrul viitorului sistem energetic al Europei, Europa poate dirija transformarea energetică globală și poate deveni un lider mondial în domeniul hidrogenului din surse regenerabile. Companiile noastre sunt pregătite să ofere această viziune.

Companiile semnatare ale Scrisorii sunt: Acciona Energy, Akuaenergy, BayWa r.e., Enapter, Enel, EDP, Enercon, Falkor, First Solar, Fronius, Iberdrola, ITM Power, Lhyfe, Nordex, Acciona Windpower, Rsted, Renewable Hydrogen Coalition, RES, RWE, Siemens Gamesa, SMA, SmartEnergy, Solar Power Europe, Sunfire, Vestas,Wacker, WindEurope.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *