Producătorii de energie au liber la export. Hidroelectrica a câștigat procesul cu ANRE

Publicat pe Categorii Business, Esential, Flux energetic
Prima Pagina Actual Esential Producătorii de energie au liber la export. Hidroelectrica a câștigat procesul cu ANRE

Ultima oră: Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va face apel la sentinţa instanţei care a admis contestaţia Hidroelectrica în ceea ce priveşte amenda primită de la ANRE pentru exportul de electricitate, a declarat miercuri, pentru Agerpres, Marius Vladu, şeful Direcţiei de Comunicare şi Relaţia cu Parlamentul din cadrul instituţiei.

Hidroelectrica are liber la exportul de energie electrică, după ce a câștigat procesul cu Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE.

judecator-instanta-825x510

Prin Sențina civilă nr.21917 pronunțată în data de 19 noiembrie de către Judecătoria Sectorului 1 București s-a admis contestația Hidroelectrica împotriva Procesului verbal de contravenție nr.36119/11.05.2015, încheiat de ANRE, prin care se reține în sarcina Hidroelectrica efectuarea de operațiuni de export energie electrică pe teritoriul Ungariei în perioada decembrie 2014 – februarie 2015, anunță compania printr-un comunicat de presă. Mai exact, Hidroelectrica a vândut energie pe o platformă centralizată din Ungaria, administrată de Tradition Financial Services Ltd., lider mondial în domeniul brokerajului de produse energetice, deși avea obligația să vândă toata cantitatea de energie produsă pe platforma OPCOM din România.

În opinia Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, interpretarea dată de ANRE încalcă: principiul liberei circulații a bunurilor în interiorul Uniunii, consacrat prin art.35 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene; Directiva 2009/72/CE privind piața internă de energie la nivelul Uniunii; art.2 din Legea Energiei nr.123/2012, precum și OUG 33/2007 privind organizarea ANRE, care prin art.8 elimină restricțiile privind comerțul cu energie electrică între statele membre. Totodată, se încalcă și Licența de Furnizare nr.932 dată Hidroelectrica prin Decizia ANRE nr.2507/28.08.2013, care prevede dreptul companiei de a vinde energie la export.

„Hotarârea instanței de judecată are o valoare istorică. La momentul rămânerii definitive a sentinței, oricare producăor, fie că se cheamă Hidroelectrica, Nuclearelectrica sau Oltenia, va putea să încheie direct contracte de export de energie pe oricare dintre piețele statelor membre ale Uniunii”, susține Remus Borza, administrator judiciar Hidroelectrica.

“ În 2012 am decuplat baietii destepți de la energia ieftină produsă de Hidroelectrica. După un tun de 1 miliard de euro dat companiei, baieții deștepți s-au reinventat cu ajutorul unor funcționări din ANRE, care, printr-o interpretare restrictive și antieuropeană a legislației, le-au creat traderilor de energie un monopol: exportul de energie. Anul trecut, Romania a înregistrat un record al exportului de energie – 8,7 milioane MWh. Anul acesta se va ajunge la 10 milioane MWh. Niciun megawatt nu a fost exportat de Nuclearelectrica sau Oltenia. Hidroelectrica a exportat 15MWh, a fost amendată de ANRE și avertizată cu retragerea licenței de furnizare. Prin această interdicție, companiile statului au fost văduvite în ultimii doi ani de câteva zeci de milioane de euro care au intrat în buzunarele acelorași baieți deștepti prin ale căror firme se derulează tot exportul de energie al României. Oare funcționarii de azi care favorizează, chiar și involuntar, printr-o asemenea interpretare a legii, traderii de energie, nu sunt aceiași care, în mod voluntar, în perioada ianuarie 2006-iunie 2012, nu au verificat și nu au luat măsuri pentru aplicarea Ordinelor Președintelui ANRE 408/2006 și 445/2009 care obligau toți producătorii de energie, inclusiv Hidroelectrica, să oferteze întrega cantitate de energie pe OPCOM? „, a mai declarat Borza.
Hidroelectrica a fost reprezentată în instanță de societatea de avocați PeliFilip și avocat Irina Roxana Petre, Managerul Departamentului Juridic al comapniei.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *