„Abordare prudentă” la Transelectrica. Profitul a scăzut cu 90% în primul trimestru. Cauza: creşterea de patru ori a preţului mediu al energiei achiziţionate pe PZU

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica „Abordare prudentă” la Transelectrica. Profitul a scăzut cu 90% în primul trimestru. Cauza: creşterea de patru ori a preţului mediu al energiei achiziţionate pe PZU
  • Consumul de energie electrică la nivelul SEN a înregistrat scăderi în toale cele trei luni din primul trimestru

Transelectrica a înregistrat scădere cu 90% a profitului net în primul trimestru al anului curent, ajungând la 8 milioane lei față de 81,9 milioane lei înregistrat în T1 2021. Scăderea profitabilității activităţii a fost determinată de creşterea preţului mediu al energiei achiziţionate pe PZU care a fost de patru ori mai mare decât în anul precedent, ceea ce a condus la creşterea cheltuielilor cu consumul propriu tehnologic, cu 162 mil lei mai mari decât în anul precedent (+173%), se prezintă în raportul trimestrial al societății.

În pofida unui an 2021 dificil și a dificultăților întâmpinate în T1 2022, managementul Companiei a avut o abordare prudentă, ceea ce a condus la înregistrarea unui rezultat pozitiv și la respectarea tuturor obligațiilor financiare, se precizează în același document.

Veniturile totale operaționale realizate în intervalul ianuarie-martie 2022 au înregistrat o creștere în procent de 69% comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior (1.231 mil lei în T1 2022 față de 726 mil lei în T1 2021), determinată în principal de majorarea tarifului mediu de transport și de creșterea veniturilor realizate pe piața de echilibrare.

În T1 2022, consumul de energie electrică la nivelul SEN a înregistrat scăderi în toale cele trei luni. Potrivit Transelectrica, influență a avut pe de o parte creșterea prețurilor la combustibilii primari, fenomen care s-a reflectat în prețul final al energiei electrice, iar pe de altă parte, temperaturile medii din lunile ianuarie și februarie care au înregistrat anomalii pozitive, situându-se peste normele climatologice.

Pe segmentul activităților cu profit permis, pe zona principală a activităţilor de bază s-a înregistrat o creștere de 30% a veniturilor, determinată în principal de creșterea venitului din tarif transport aprobat de ANRE şi a veniturilor din interconexiune.

Pe segmentul activităților cu profit zero, Transelectrica raportează, de asemenea, o creștere în T1 2022 a veniturilor și a costurilor pe piața de echilibrare, de două ori mai mare față de T1 2021.

Situația actuală a prețurilor pe piața angro a energiei electrice continuă să mențină același trend început în anul 2021 când prețul mediu al energiei achiziționate pe PZU a fost de 4 ori mai mare față de perioada similară din anul 2020, depășind semnificativ valorile înregistrate în ultimii ani. În acest context , compania se confruntă în anumite perioade cu o lipsă de lichidități bănești cauzate de creșteri accelerate a prețurilor atât pe Piața pentru Ziua Următoare cât și pe Piața Intrazilnică pentru a realiza o acoperire a CPT cât mai aproape de momentul de livrare, se precizează în raportul Transelectrica.

Pentru combaterea acestei situații Transelectrica a apelat la finanțare pe termen scurt prin contractarea de credite sub forma liniilor de credit revolving. Astfe,  nu există riscuri şi incertitudini pentru următoarele luni ale exerciţiului financiar 2022, care să afecteze lichiditatea companiei, susține conducerea Transelectrica.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.