Accident grav în cariera minieră Jilț Sud: 16 victime, din care 14 salariați ai CE Oltenia

Publicat pe Categorii Minerit, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Accident grav în cariera minieră Jilț Sud: 16 victime, din care 14 salariați ai CE Oltenia

Ministrul Virgil Popescu a anunțat deciziile în urma tragediei de la cariera CEO:

  • Familiile îndoliate și cei răniți vor primi sprijinul total din partea Complexului Energetic Oltenia. Acesta este primul lucru care trebuie să se întâmple din partea Complexului Energetic Oltenia.
  • Corpul de control al Ministerului Energiei va fi mâine la CEO pentru evaluarea securității muncii de la nivelul Complexului și a nivelului de respectare a tuturor procedurilor.
  • Am cerut conducerii CEO demiterea directorul sucursalei miniere, a directorului exploatării și a șefului carierei Jilț-Sud. Acest cel fel de tragedii nu trebuie să se mai întâmple!

Un accident grav s-a produs, astăzi, în cariera minieră Jilț Sud din Gorj. O mașină  care transporta muncitori s-a răsturnat. ISU Gorj a comunicat că în accident au fost implicate 25 de persoane, fiind activat Planul Roșu de Intervenție la nivelul județului Gorj.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, este așteptat la Cariera Jilț Sud, ce aparține CE Oltenia.  Acesta a scris pe facebook: “O gravă tragedie a răpit astăzi trei vieţi la Complexul Energetic Oltenia. Este cumplit. Gândurile mele sunt alături de familiile îndurerate şi mă rog să aibă putere în lupta cu durerea care îi încearcă. Accidentul s-a soldat inclusiv cu rănirea altor muncitori din cadrul complexului. Nu putem lăsa o asemenea tragedie fără răspuns. Mă îndrept către Gorj, chiar acum”.

Între timp, CE Oltenia a transmis un comunicat în care se prezintă situația:  “În data de 17.01.2023, în jurul orei 13:00, în perimetrul carierei Jilț Sud, personalul care a participat la intervenția mecanică la Excavatorul 1400-05 a urcat într-un mijloc auto pentru a se deplasa la sediu. În timpul coborârii pe o pantă, înaintea podului de traversare a transportatorului cu banda T 204, autovehiculul a derapat pe pod și a cazut peste transportor, impactul soldându-se cu 16 victime. Printre acestea se numâră 14 salariați ai CE Oltenia, din care 3 au decedat.

Sursă foto: stirileprotv.ro

Evenimentul a fost comunicat organelor abilitate pentru a fi cercetate și stabilite cu exactitate cauzele și împrejurările producerii acestuia. Conducerea și colectivul CE Oltenia își exprimă regretul față de tragicul eveniment care a avut loc și transmite sincere condoleanțe familiilor îndurerate”.

Tancheta cu care se deplasau muncitorii este veche de peste 50 de ani și este destinată transportului de marfă, nu de persoane, a precizat directorul general al CE Oltenia, la un post de televiziune.

După o astfel de tragedie, se fac cercetări, se caută vinovații. Sunt multe întrebări la care se caută răspunsuri…chiar dacă acestea se cunosc deja. Au mai fost tragedii și de fiecare dată s-au făcut promisiuni, s-au dat asigurări…Realitatea este că, în carierele miniere, condițiile de muncă sunt groaznice. Ministrul Virgil Popescu și conducerea CE Oltenia trebuie să acționeze, să ia măsuri. Dacă România are nevoie de mineri, să avem grijă de ei, să le asigurăm condiții decente de muncă!


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *