- Un nou registru european va standardiza modul în care este măsurat răspunsul la cerere, asigurând corectitudinea și coerența
Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei – ACER a prezentat Comisiei Europene propunerea pentru un nou cod de rețea la nivelul UE, rezultat al unei colaborări cu operatorii de rețea și al unei consultări extinse.
Potrivit ACER, răspunsul la cerere este atunci când consumatorii – cu amănuntul și industriali – își ajustează în mod intenționat consumul de energie electrică ca răspuns la o modificare a prețului pieței de energie electrică sau la un stimulent financiar pentru a crește/scădea/schimba momentul consumului de energie electrică. Acest lucru se poate face în scopul echilibrării cererii și ofertei sau pentru rezolvarea congestiei în rețea.

De exemplu, consumatorii cu amănuntul pot oferi servicii de echilibrare prin încărcarea bidirecțională a vehiculelor lor electrice (EV). Dezvoltarea răspunsului la cerere va permite scăderea costurilor de furnizare a energiei electrice (care sunt un factor cheie al facturilor de energie electrică).
Răspunsul la cererea de pe piețele de energie electrică este din ce în ce mai important pentru a susține o generare variabilă de surse regenerabile, cum ar fi eolian și solar (cu producție variabilă care trebuie echilibrată).
ACER precizează: Noul cod de rețea vine cu asigurarea că resursele de răspuns la cerere (cum ar fi consumatorii, furnizorii de stocare și producția distribuită) pot participa pe deplin la piețele angro de energie electrică, oferind flexibilitatea atât de necesară unui sistem energetic în evoluție condus de energie regenerabilă și contribuind astfel la securitatea energetică și la tranziția către energie curată.
Potrivit ACER, pentru a realiza acest lucru, noul cod de rețea și modificările aferente la reglementările existente (echilibrare, funcționare a sistemului și conectare la cerere) acoperă patru domenii principale:
- Accesul pe piață: noile reguli la nivelul UE vor facilita participarea actorilor mai mici din domeniul energiei la piețele de electricitate. Un nou registru european va standardiza modul în care este măsurat răspunsul la cerere, asigurând corectitudinea și coerența.
- Procesul de calificare a furnizorilor de servicii: noile măsuri vor facilita pentru toate resursele furnizarea de servicii către operatorii de sistem, cu precalificare mai simplă, verificarea produselor și un sistem național de gestionare a participării.
- Procese de achiziții: reguli clare vor asigura că serviciile operatorului de sistem (cum ar fi gestionarea congestiei și controlul tensiunii) sunt achiziționate în mod transparent și eficient. Orientările vor preveni, de asemenea, distorsiunile între diferitele piețe de energie electrică.
- Coordonarea operatorilor de sistem: o colaborare mai puternică între operatorii de distribuție și de sistem de transport va ajuta la integrarea mai multor surse regenerabile, la abordarea problemelor de congestie și de control al tensiunii și la prevenirea întreruperilor sistemului. Reguli clare vor asigura că acțiunile dintr-o parte a sistemului nu creează probleme în altă parte.
În luna mai 2024, ACER a primit propunerea operatorilor de sistem de energie electrică (Entitatea EU DSO și ENTSO-E) pentru proiectul de cod al rețelei, inclusiv modificările la cele trei reglementări aferente privind energia electrică. ACER a revizuit proiectul și l-a pus în consultare în toamna anului 2024. După ce a făcut modificări finale, ACER și-a înaintat acum propunerea Comisiei Europene, care o va revizui și va iniția procesul de stabilire a Regulamentului privind răspunsul la cerere și de modificare a celor trei regulamente aferente. Odată adoptate de statele membre, acestea vor deveni obligatorii din punct de vedere juridic în întreaga UE.
ACER va organiza un webinar pe 27 martie 2025 pentru a-și prezenta propunerea pentru noul cod de rețea la cerere, împreună cu modificările la cele trei reglementări legate de electricitate.