Acord Nissan-Enel, la COP21: Vehiculele electrice, transformate în surse mobile de energie

Publicat pe Categorii Eficienta energetica, Semnal, Stiri externe
Prima Pagina Actual Semnal Acord Nissan-Enel, la COP21: Vehiculele electrice, transformate în surse mobile de energie

• Se lucrează la primele studii pentru vehiculele electrice integrate în rețea (Grid Integrated Electric Vehicle)

Cu ocazia celei de-a 21-a Conferințe ONU privind schimbările climatice (COP21), la Paris, Nissan – producătorul celui mai bine vândut automobil electric din lume, Nissan LEAF și Enel – a doua cea mai mare companie energetică din Europa în funcție de capacitatea instalată, au semnat un acord care va revoluționa modul în care consumatorii și companiile gestionează utilizarea energiei.

nissan-enel

Cele două companii și-au unit forțele pentru a dezvolta un sistem inovator Vehicle 2 Grid, care permite conducătorilor auto și utilizatorilor de energie să funcționeze precum niște „hub-uri de energie” individuale, cu posibilitatea de a folosi, depozita și reintroduce excesul de energie electrică în rețea, anunță Enel.

Este pentru prima dată când aceste sisteme sunt testate, arătând modul în care vehiculele electrice pot contribui în mod activ la dezvoltarea pieței de energie. Sunt deja în curs de desfășurare studii pentru a testa viabilitatea vehiculelor integrate în rețea, precizează Enel.

Paul Willcox, președinte Nissan Europe, a declarat: „Nissan este lider mondial în vehicule electrice. Avem o experiență îndelungată comparativ cu alții, am avut vânzări mari comparativ cu alții și avem planuri de viitor, care sunt mai credibile decât planurile altora. Parteneriatul nostru de pionierat cu ENEL este un exemplu perfect al acestor planuri, ducând mașina dincolo de statutul de simplu vehicul rutier și folosind-o pentru a alimenta casa sau biroul. În cele din urmă, acest lucru înseamnă că vehiculele electrice pot deveni acum o parte integrantă a sistemelor noastre naționale de electricitate în întreaga Europă”.

În opinia sa, „Un viitor sustenabil de transport necesită conexiuni mai bune între vehicule, companiile de utilități, sursele de energie regenerabile și clădirile. Acesta este motivul pentru care anunțul de astăzi este atât de important – este primul pas spre un eco-sistemul energetic de automobile cu adevărat integrat. Pe măsură ce energie și sectorul auto converg și privim spre viitorul electric, oportunitățile pentru sisteme îmbunătățite de management energetic nu au fost niciodată mai aproape. Tehnologia Vehicle-to-Grid reprezintă un pas mai aproape de această viziune și subliniază angajamentul Nissan pentru întregul ecosistem al vehiculelor electrice – care merge dincolo de simplul șofat.”

Tehnologia Vehicle-to-Grid (V2G) permite vehiculelor electrice să fie pe deplin integrate în rețeaua de energie electrică

Acordul cu Grupul ENEL va aduce primele vehicule integrate în rețea în țări în care reglementările permit suficientă generarea de valoare. Danemarca va găzdui primul set de studii cu Germania, Olanda și alte regiuni europene nordice. Acest demers este parte a angajamentului Enel și Nissan de a sprijini întregul ecosistem de vehicule electrice, ce merge dincolo de mașina în sine și care oferă noi servicii pentru industria energetică.

Ernesto Ciorra, director Inovare și Sustenabilitate, Grupul Enel, a declarat: „Enel este lider în industria energetică în elaborarea și introducerea unei infrastructuri de încărcare V2G pe piața globală. Considerăm că integrarea cu vehicule electrice este o piatră de temelie a viitorului sistemului electric, pentru că acum au devenit mult mai mult decât soluții de mobilitate. Tehnologii precum Vehicle to Grid au potențialul de a transforma sistemele de energie și suntem încântați să ne unim forțele cu Nissan și să ducem această viziune mai departe. Cu o presiune sporită asupra rețelei și o dependență excesivă de combustibili fosili, implementarea Vehicle-to-Grid oferă proprietarilor de vehicule electrice capacitatea de a stoca și elibera energie verde înapoi în rețea”.

Tehnologia Vehicle-to-Grid (V2G) permite vehiculelor electrice să fie pe deplin integrate în rețeaua de energie electrică și prin îmbunătățirea capacității rețelei de a gestiona energia din surse regenerabile și va face sursele regenerabile mai difuze și la prețuri accesibile. Infrastructură de încărcare V2G și vehicule electrice V2G oferă proprietarilor de vehicule electrice și companiilor cu flote mari de mașini electrice posibilitatea de a crea hub-uri mobile de energie, integrând vehiculele lor cu rețeaua. Sistemul funcționează permițând proprietarilor Nissan LEAF să se conecteze la rețea pentru a încărca vehiculul când cerere este scăzută, în perioadele de tarifare ieftină, cu opțiunea de a utiliza apoi energia electrică stocată în bateria vehiculului la domiciliu, atunci când costurile sunt mai mari, sau chiar reintroducând energia în rețea, pentru a genera beneficii suplimentare.

În Franța, de exemplu, unde există 38 de milioane de vehicule și actuala capacitatea de generare a energiei electrice este de 130 GW, într-un viitor în care toate vehiculele sunt electrice/hibride cu încărcare, integrarea vehiculelor în rețea ar putea însemna o centrală electrică virtuală de până la 380 GW (de 3 ori capacitatea de producție națională a Franței).

Acordul semnat de Nissan și Enel are în vedere, de asemenea, cooperarea cu privire la alte soluții inovatoare, cum ar fi servicii de gestionare a energiei, folosind baterii noi și second și stații de încărcare pentru cooperativele de taxi-uri electrice.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *