Acord pentru Grecia. Euro, în scădere

Publicat pe Categorii Flux energetic, Stiri externe
Prima Pagina Actual Flux energetic Acord pentru Grecia. Euro, în scădere

După 16 ore de negocieri, liderii zonei euro au ajuns luni la un acord în privinţa Greciei, informează Reuters. Semnarea acordului final este la săptămâni distanţă şi este mult de lucru, a declarat preşedintele în exerciţiu al Eurogrupului, ministrul olandez de finanţe Jeroen Dijsselbloem, potrivit The Telegraph.

Pe conturile de Twiter, premierul belgian Charles Michel, purtătorul de cuvânt al guvernului cipriot şi premierul luxemburghez Xavier Bettel au postat că s-a ajuns la un acord în privinţa Greciei.

Potrivit preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, miniştrii de Finanţe vor discuta de urgenţă modalităţi de a ajuta Grecia să obţină resursele necesare pe termen scurt. După procedurile naţionale, Eurogroupul va lucra cu instituţiile pentru a continua negocierile.

Acţiunile marilor companii europene au crescut puternic luni, în urma acordului dintre liderii zonei euro şi reprezentanţii Greciei, pentru negocierea unui al treilea program de susţinere financiară pentru statul elen aflat în pragul falimentului, relatează Bloomberg, citat de Mediafax în ediţia online.

Euro a înregistrat luni o evoluţie mixtă, în urma acordului Greciei cu liderii zonei euro, după creşterea iniţială trecând pe scădere. Înainte de ora 12.00, euro este în declin cu 0,67%, la 1,1147 dolari pe unitate.

Liderii statelor din zona euro s-au reunit duminică seară pentru a decide dacă sunt sau nu îndeplinite condiţiile pentru începerea negocierilor cu Atena privind un nou program de asistenţă financiară de la creditorii internaţionali (Comisia Europeană, FMI şi Banca Centrală Europeană), al treilea program de acest fel în ultimii cinci ani. Reuniunea la nivel înalt a zonei euro a fost precedată de una a miniştrilor de finanţe (Eurogrup). Aceştia au elaborat un document potrivit căruia un eventual nou program de asistenţă financiară pentru Grecia este estimat la 82-86 miliarde de euro.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.