Acționarii Hidroelectrica se dau reciproc în judecată. Fondul Proprietatea reclamă Ministerul Energiei pentru abuzuri. Nu permite ca Oana Truță să fie eliminată din Consiliul de Supraveghere

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Acționarii Hidroelectrica se dau reciproc în judecată. Fondul Proprietatea reclamă Ministerul Energiei pentru abuzuri. Nu permite ca Oana Truță să fie eliminată din Consiliul de Supraveghere

Fondul Proprietatea reacționează dur după ce Ministerul Energiei, în calitate de acționar majoritar la Hidroelectrica, a decis să o îndepărteze pe Oana Truță (Vicepreședinte FP) din Consiliul de Supraveghere al companiei. „Fondul Proprietatea îşi exprimă indignarea totală faţă de eliminarea Oanei Truţa din Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica la data de 31 august 2017 şi consideră că acţiunile întreprinse de Ministerul Energiei sunt nefondate şi abuzive”, se precizează într-un comunicat al Fondului Proprietatea – FP.

Reprezentanții FP constată că propunerea Ministerului Energiei nu include motivaţia pentru iniţierea procedurii judiciare împotriva Oanei Truţa. Aceștia acuză că atât ministerul, cât și Hidroelectrica au ignorat dreptul legal la informare, blocând accesul Fondului Proprietatea la documentaţia AGA. „Fondul Proprietatea consideră că aceste acţiuni reprezintă represalii din partea Ministerului Energiei pentru a înlătura un membru al Consiliului de Supraveghere care, prin exercitarea atribuţiilor sale legale, de administrare, s-a opus acţiunilor anumitor membri ai organelor societare care au ameninţat implementarea principiilor de guvernanţă corporativă în Hidroelectrica. Trebuie remarcat faptul că doamna Truţa este în fapt cel mai experimentat membru al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, având mai multe mandate de membru în Consiliu în slujba companiei incepand cu martie 2011 şi până în prezent şi s-a ocupat de companie chiar şi în perioada procesului de reorganizare a companiei. Acţiunea luată de Ministerul Energiei reprezintă un atac suplimentar asupra implementării principiilor de guvernanţă corporativă”, se precizează în comunicatul FP:

FP acuză că, la AGA Hidroelectrica din data de 31 august, Ministerul Energiei, reprezentând statul român ca acţionar majoritar al companiei, şi-a aprobat propria propunere de atragere a răspunderii Oanei Truţa, membră a Consiliului de Supraveghere.

Reprezentanții FP anunță că au declanșat acţiuni legale împotriva hotărârii acţionarilor care au aprobat acţiunea în justiţie împotriva Oanei Truţa. Fondul va continua să ia toate măsurile necesare, pentru a se asigura că principiile de guvernanţă corporativă sunt respectate la Hidroelectrica şi că directorii care îşi îndeplinesc atribuţiile legale, de administrare, nu sunt destituiţi fără motiv, se susține în comunicat.

Ce reclamă FP cu privire la activitatea/deciziile ministrului Energiei la Hidroelectrica:

  • nu au fost adoptaţi paşi concreţi în direcţia listării companiei; dimpotrivă, au existat întârzieri şi motive de confuzie;
  • nu există paşi concreţi şi decizii care să fi justificat întârzieri suplimentare în listarea Hidroelectrica;
  • au existat încercări inadecvate din partea Ministerului de a interveni în activitatea de zi cu zi a companiei;
  • persoane lipsite de experienţă au fost numite în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, în mod evident fără un proces de selecţie competitiv şi transparent. Ulterior, această situaţie a permis desemnarea unui Directorat interimar, fără respectarea dispoziţiilor legale în vigoare referitoare la criteriile profesionale şi procesul de selecţie.

Fondul Proprietatea solicită Ministerului Energiei să înceteze adoptarea unor astfel de acţiuni abuzive în întreprinderile de stat şi să implementeze în mod corect, să susţină şi să respecte principiile de guvernare corporativă – care sunt esenţiale pentru a adue valoare adaugată companiei, acţionarilor săi şi angajaţilor, precum şi pentru protejarea împotriva unor comportamente inadecvate şi fapte de corupţie.

În data de 18 septembri este convocată AGA pentru a aproba declanşarea procedurilor de selecţie a membrilor Consiliului de Supraveghere, ce vor fi numiţi pe o perioadă de patru ani, potrivit OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *