Acționarii MOL au aprobat dividende de 280 de miliarde de forinți. Nou mandat de 5 ani pentru Zsolt Hernádi la șefia grupului

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze, Stiri externe
Prima Pagina Actual Flux energetic Acționarii MOL au aprobat dividende de 280 de miliarde de forinți. Nou mandat de 5 ani pentru Zsolt Hernádi la șefia grupului

Acționarii Grupului MOL au decis să plătească dividende de aproximativ 280 de miliarde de forinți și i-a reales pe Zsolt Hernádi în consiliul director și pe Dr. András Lánczi și Zoltán Áldott în Consiliul de Supraveghere.

2022 a fost un an de succes pentru Grupul MOL, care a înregistrat un rezultat operațional CCS EBITDA de 4,7 miliarde de dolari, în creștere cu 43% de la an la an. Segmentul Downstream a ajuns la 2,2 miliarde de dolari de la an la an, în creștere cu 50% de la an la an, datorită performanței bune a activității de rafinare, potrivit unui comunicat al companiei.

Pentru segmentul Upstream, rezultatul EBITDA a fost de 2,2 miliarde de dolari, în creștere cu 69% de la an la an, reflectând portofoliul solid internațional și domestic al MOL într-un an marcat de prețuri ridicate la petrol și gaze.  

Segmentul Consumer Services a înregistrat o scădere a EBITDA de 47% de la an la an, ajungând la 320 de milioane de dolari, în ciuda impactului controlului prețurilor în Europa Centrală și de Est. În segmentul Gaz Midstream EBITDA a avut rezultatul de 163 de milioane de dolari, cu 20% mai mare decât anul trecut, pe fondul cererii crescute pentru transport intern și transfrontalier și a reaprovizionării continue a depozitelor.

Adunarea generală a acționarilor a aprobat dividendul propus de Consiliul Director, cu o valoare de aproximativ 280 de miliarde de forinți, în creștere semnificativă față de anul trecut. Rezultatul bun și bilanțul solid au permis creșterea dividendului de bază per acțiune de la 100 de forinți anul trecut la aproximativ 150 de forinți, continuând practica de creștere treptată a valorii dividendelor din ultimii ani și, în același timp, acționarii au aprobat un dividend extraordinar de aproximativ 200 de forinți.  

Zsolt Hernádi, CEO & Chairman MOL Group a declarat:„În ultimul an, am fost nevoiți să ne adaptăm la consecințele războiului, la pachetele de sancțiuni, la taxele excepționale și la regimul de plafonare a prețurilor introdus în mai multe țări din regiune. A trebuit să asigurăm aprovizionarea cu energie în regiune într-un mod care să respecte reglementările internaționale. În pofida acestor provocări fără precedent, ne-am îndeplinit cea mai importantă misiune: am reușit să asigurăm fluxul de aprovizionare cu combustibil în regiune și, în același timp, ne-am păstrat suveranitatea și competitivitatea energetică. Am continuat cu succes diversificarea procesului de prelucrare a petrolului în rafinăria noastră din Százhalombatta și am demarat acest proces și în rafinăria Slovnaft. Chiar ieri a sosit la Bratislava primul transport de petrol Azeri Light din câmpul petrolier ACG deținut în coproprietate în Azerbaidjan. În tot acest timp, nu ne-am abătut de la implementarea obiectivelor noastre strategice. Am câștigat concesiunea domestică pentru deșeurile menajere și astfel vom fi responsabili de gestionarea, într-un mod sustenabil, a 5 milioane de tone de deșeuri municipale. În ciuda tuturor provocărilor, am devenit mai puternici în timpul crizei decât am fost înainte. Ne-am depășit obiectivele și am încheiat anul cu cele mai bune rezultate financiare de până acum.”

Adunarea generală anuală i-a reales pe Zsolt Hernádi în Consiliul de Administrație pentru un mandat de 5 ani și pe Prof. Dr. András Lánczi și Zoltán Áldott în Consiliul de Supraveghere, tot pentru mandate de 5 ani. Acționarii (în urma demisiei lui Márton Nagy) l-au ales pe Péter Bíró în Consiliul de Supraveghere și în Comitetul de Audit pentru un mandat de 5 ani.

Grupul MOL este o companie internațională integrată de petrol, gaze naturale, petrochimie și retail, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operațiuni în peste 30 de țări, o forță de lucru dinamică formată din 25.000 de angajați în întreaga lume și peste 100 de ani de experiență în industrie. Grupul MOL controlează trei rafinării și două unități petrochimice la nivelul managementului integrat al lanțului de aprovizionare în Ungaria, Slovacia și Croația. Compania are, de asemenea, o rețea de aproape 2.000 de stații de servicii în 10 țări din Europa Centrală și de Sud-Est. Activitățile de explorare și producție ale Grupului MOL sunt susținute de o experiență de peste 85 de ani în domeniul hidrocarburilor și 30 de ani în injecția de CO2. În prezent, activitățile de producție se desfășoară în 8 țări, iar cele de explorare în 10 țări.


Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *