Acționarii Romgaz, solicitați să aprobe contractul de achiziționare a acțiunilor ExxonMobil în aprilie. Au fost modificate clauze pentru acoperirea unor riscuri fiscale. Tranzacția se va finaliza în trimestrul II

Publicat pe Categorii Business, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Business Investitii / Tranzactii Acționarii Romgaz, solicitați să aprobe contractul de achiziționare a acțiunilor ExxonMobil în aprilie. Au fost modificate clauze pentru acoperirea unor riscuri fiscale. Tranzacția se va finaliza în trimestrul II

Contractul Romgaz pentru preluarea participației Exxon în perimetrul Nepun Deep va fi supus aprobării acționarilor, într-o ședință programată în luna aprilie, după ce au fost operate unele modificări la clauze, în urma negocieriilor. O informare despre  decizia  Consiliului de Administrație al S.N.G.N. Romgaz cu privire la achiziția a 100% din acțiunile ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited a fost transmisă Bursei de Valori București. Hotărâri ale S.A.

Conducerea societăţii estimează că finalizarea tranzacţiei va avea loc în trimestrul II anul curent. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat că Romgaz va finaliza în cel mai scurt timp preluarea perimetrului Neptun Deep de la Exxon. Prin această tranzacție, cei de la Romgaz preiau și tehnologia și contractele aferente pentru începerea lucrărilor, astfel ca în 2026 să avem deja gaze naturale, pentru a fi folosite cât mai mult în România, a scris ministrul pe facebook.

Potrivit informării, având în vedere faptul că între data Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor din 10.12.2021 și data de 18.03.2022, S.N.G.N. Romgaz  a negociat împreună cu vânzătorii ajustarea unor clauze din contractul de vânzare – cumpărare a tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, în special în sensul acoperirii în favoarea Romgaz a unor riscuri fiscale, Consiliul de Administraţie al societății a adoptat următoarele hotărâri în şedinţa din data de 22 martie 2022:

a) a constatat că deciziile adoptate prin art. 2 alin. (1) si (2) si art. 3 din Hotărârea Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor S.N.G.N. ROMGAZ S.A. nr. 11/10.12.2021 nu au produs efecte, motiv pentru care va propune Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor revocarea acestora;

b) avizarea încheierii contractulului de vânzare – cumpărare a tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited care urmează a fi încheiat de S.N.G.N. ROMGAZ S.A., în calitate de Cumpărător, cu ExxonMobil Exploration and Production Romania Holdings Limited, ExxonMobil Exploration and Production Romania (Domino) Limited, ExxonMobil Exploration and Production Romania (Pelican South) Limited, ExxonMobil Exploration and Production Romania (Califar) Limited şi ExxonMobil Exploration and Production Romania (Nard) Limited, în calitate de Vânzători, în forma prezentată Consiliului de Administraţie şi care va fi pusă la dispoziţia acţionarilor la sediul Societății la data convocării Adunarii Generale Extraordinare a Acţionarilor (denumit în continuare Contractul de Vânzare – Cumpărare).

Contractul de Vânzare – Cumpărare va fi încheiat de S.N.G.N. ROMGAZ după aprobarea Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor S.N.G.N. ROMGAZ  convocată pentru data de 28.04.2022, concomitent cu primirea scrisorii de garanţie corporativă emise de Exxon Equity Holding Company în favoarea S.N.G.N. ROMGAZ pentru garantarea rambursării depozitului şi a plăţii pretenţiilor relevante, conform Contractului de Vânzare – Cumpărare, se precizează în informarea Romgaz transmisă BVB.

Preţul de achiziţie care va fi achitat de către S.N.G.N. ROMGAZ pentru contravaloarea tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited va ramâne acelaşi şi va fi de 1.060.000.000 USD (un miliard şaizeci de milioane USD), care poate fi ajustat pozitiv cu o valoare maxima de cel mult 10.000.000 USD (zece milioane USD), în timp ce ajustarea negativă nu este limitată, se specifică în același raport.

La semnarea Contractului de Vânzare – Cumpărare, S.N.G.N. ROMGAZ S.A. va avea obligaţia de a achita Vânzătorilor o suma egală cu 106.000.000 USD (o sută şase milioane USD), reprezentând avans/depozit. După îndeplinirea condiţiilor suspensive necesare finalizării tranzacţiei, astfel cum acestea sunt reglementate în Contractul de Vânzare – Cumpărare, S.N.G.N. ROMGAZ S.A. va achita suma reprezentând diferenţa dintre preţul de achiziţie şi avansul/depozitul achitat la semnarea Contractului de Vânzare – Cumpărare.

În prezent, ExxonMobil şi OMV Petrom sunt parteneri egali în proiectul de mare adâncime Neptun Deep, unde explorările au relevat zăcăminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi. ExxonMobil şi-a anunţat intenţia de a părăsi România, iar OMV Petrom a precizat că este posibil să ia anul viitor decizia de a investi în proiectul Neptun Deep, în funcţie de modificările legislative din România şi de situaţia pieţei, scrie Agerpres.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.