Acționarii SNN, solicitați să aprobe Strategia și Planul de acțiuni actualizate pentru retehnologizarea Unității 1 CNE Cernavodă

Publicat pe Categorii Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Business Investitii / Tranzactii Acționarii SNN, solicitați să aprobe Strategia și Planul de acțiuni actualizate pentru retehnologizarea Unității 1 CNE Cernavodă
  • Compania ar urma, cu acordul acționarilor, să împrumute EnergoNuclear cu 4.000.000 RON pentru finanțarea activităților de întreținere și conservare a amplasamentului Unităților 3 și 4 CNE Cernavodă

Consiliul de Administrație al Nuclearelectrica solicită aprobarea  acționarilor, în ședința  AGEA din 11 iulie, pentru Strategia și Planul de acțiuni actualizate pentru Proiectul de Retehnologizare a Unității 1 CNE Cernavodă, inclusiv pentru costurile asociate implementarii acestuia.

Totodată,  CA va prezenta acționarilor o notă și le va cere aprobarea pentru acordarea de către  SNN a unui împrumut acționar, convertibil în acțiuni, către filiala EnergoNuclear S.A., în cuantum de maximum 4.000.000 RON, pentru finanțarea activităților de întreținere și conservare a amplasamentului Unităților 3 și 4 CNE Cernavodă.

Sursa foto: Nuclearelectrica

Considerată o investiție strategică pentru SNN, retehnologizarea Unității 1 CNE Cernavodă presupune costuri estimate la circa 1,5 miliarde euro, valoarea proiectului depășind  jumatate din valoarea contabilă a activelor companiei.

“Unitatea 1 a intrat în exploatare comercială în 1996 și conform estimărilor noastre din faza de început a invesiției, realizate pe bază de benchmarking cu alte unități nucleare similare la nivel global, perioada estimată de oprire efectiva ar fi în intervalul 2025-2026. Oprirea efectivă durează aproximativ2 ani. Proiectul de investiții a fost inițiat în 2014, deci cu 11 ani anterior opririi, și aprobat de către AGA care a hotărât de asemenea utilizarea unor fonduri pentru activități premergatoare. În prezent se fac analize tehnice întrucât un astfel de proiect necesită date tehnice certe despre toate și fiecare din componentele sistemelor. Este un proiect de o complexitate uriașă, asemănător contrucției unei noi unități nucleare, dar cu costuri mai mici și o durată de viață similară. Vom avea date mai multe la sfârșitul lui 2017, începutul lui 2018 în așa fel încât să putem continua cu structurarea finanțării”, a declarat Daniela Lulache, Director General Nuclearelectrica într-un interviu acordat InvesTenergy.

Măsuri necesare a fi implementate ca SNN să demonstreze că Unitatea 1 poate fi exploatată în condiții de securitate nucleară dincolo de cele 210.000 ore de funcționare la putere nominală:

  • elaborarea de către Candu Energy a raportului de securitate nucleară privind extinderea duratei de ore de funțtionare la putere nominal;
  • obținerea scrisorii de confort de la CNCAN;
  • elaborarea și aprobarea analizei cost-beneficiu;
  • contractarea unor studii suport, întocmirea documentației de autorizare, obținerea autorizației de la CNCAN pentru operarea Unității 1 pentru un număr mai mare de 210.000 ore de funcționare la putere nominală.

Reprezentanții Nuclearelectrica precizează că discuțiile preliminare cu caracter pe care experții SNN și Candu Energy le-au avut cu CNCAN, indică faptul că Autoritatea de reglementare a arătat deschidere cu privire la demersurile care vizeaza operarea Unității 1 dincolo de numărul de ore de funcționare proiectate inițial la putere nominală, înainte de retubarea zonei active, în condițiile respectării depline a cerințelor de securitate nucleară. Astfel, se obține o perioadă suplimentară de aproximativ 3-4 ani disponibilă pentru organizarea atentă și pregătirea temeinică a lucrărilor efective de retehnologizare, precum și pentru acumularea de resurse financiare necesare finanțării lucrarilor de retehnologizare (contributia proprie SNN) și pentru susținerea activității SNN pe perioada retehnologizării în condițiile operării cu o singură unitate în acel interval de timp (Unitatea 2), se precizează în Nota semnată de președintele CA provizoriu, Robert Iulian Tudorache.

Proiectul de retehnologizare al Unității 1 CNE Cernavodă este structurat în următoarele etape:

  • Asigurarea funcționării Unității 1 pentru o perioadă de 30 de ani
  • Pregătirea organizării proiectului de retehnologizare
  • Pregătirea documentațiilor necesare și aprobarea proiectului
  • Desfășurarea de activități pre-Proiect
  • Implementarea proiectului de retehnologizare.

În ce privește finanțarea activităților de întreținere și conservare a amplasamentului Unităților 3 și 4 CNE Cernavodă, punctul 2 pe ordinea AGEA, este vorba despre lucrări de degajare si igienizare a şantierului în exteriorul și interiorul clădirilor din cadrul zonei protejate, servicii de drenare și evacuare a apei subterane și a celei provenite din precipitaţii la Unităţile 3 si 4, servicii întreținere și exploatare pentru instalații electrice de joasă tensiune, lucrări de ignifugare a platformei tehnologice de acces grindă inelara U3, lucrari conservare piese metalice inglobate.

CA propune  acordarea de către SNN, în calitate de acționar unic, a unui asa-numit „împrumut de acționar” filialei EnergoNuclear (EN), împrumut care, ulterior, ar urma să fie convertit în acțiuni și care va conduce, în acest fel, la majorarea capitalului social al EN.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *