Actualul Guvern vrea fondul de investiții kazah-român. SAPE va continua procedurile de constituire, însă are mandat limitat: nu va asuma, în nume propriu, angajamente ale statului român

Publicat pe Categorii Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Business Investitii / Tranzactii Actualul Guvern vrea fondul de investiții kazah-român. SAPE va continua procedurile de constituire, însă are mandat limitat: nu va asuma, în nume propriu, angajamente ale statului român

Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor Societății de Administrare a Participațiilor în Energie – SAPE a aprobat continuarea procedurilor necesare constituirii fondului de investiții kazah-român, în baza HG 35/2014 pentru aprobarea tranzacției convenite la 15 februarie 2013 prin Memorandumul de înțelegere încheiat între statul român și The Rompetrol Grup N.V.. Actualul Guvern decide astfel continuarea procedurilor de constituire a fondului de investiții kazah-român după ce, în urmă cu o jumătate de an, Guvernul Tudose  anunța că nu va prelungi memorandumul cu Rompetrol până când nu se va finaliza ancheta DIICOT care vizează compania și pînă nu va încasa datoriile istorice.

Fondul va fi înființat și organizat, sub forma unei societăți pe acțiuni, cu participarea SAPE în calitate de reprezentant al statului român. Decizia a fost luată de AGEA la începutul lunii aprilie. Potrivit Memorandumului de înțelegere, se constituie un fond de investiţii kazah-român (KMGI – 80%, statul roman-20%), cu o valoare de un miliard de dolari.

În urmă cu 2 ani, AGEA (mandatată de Ministerul Energiei) a aprobat demararea procedurilor în vederea constituirii fondului de investiții kazah-român. În ianuarie 2018, AGOA a ales primii administratori ca urmare a trecerii societății de la sistemul unitar de administrare la sistemul dualist de administrare.

Reprezentanții SAPE au totuși un mandat limitat. În aceeași ședință a AGEA din luna aprilie a.c., au fost aprobate limitele și condițiile de exercitare a manadatului reprezentanților SAPE, care „nu vor asuma în nume propriu angajamente ale statului român sau altor entități desemnate”, se precizează în decizia acționarilor din data de 2 aprile, fiind specificată în acest sens obligația referitoare la ridicarea sechestrului instituit de ANAF asupra patrimoniului societății.

Actualul Guvern este dispus să pună în aplicare Memorandumul de înțelegere încheiat între statul român și The Rompetrol Grup N.V. Potrivit publicației E-nergia.ro, Ministerul Energiei estimează că va vinde în acest an 26,7% din pachetul de acţiuni pe care îl deţine la Rompetrol Rafinare Constanţa, firma preluată de kazahii de la KazMunayGas. În proiectul de buget al activității de privatizare a Ministerului Energiei pe 2018 sunt prevăzute venituri totale de 1,073 miliarde lei din „implementarea prevederilor strategiilor de privatizare la societățile Rompetrol Rafinare SA și Electrocentrale București”.

 

 

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *