ACUE: Autoritățile să analizeze și activitatea furnizorilor de energie care au denunțat contracte în această perioadă

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Bursier
Prima Pagina Actual Flux energetic ACUE: Autoritățile să analizeze și activitatea furnizorilor de energie care au denunțat contracte în această perioadă

Majorările excesive și repetate ale prețurilor energiei electrice tranzacționate pe piețele centralizate, precum și numeroasele notificări de denunțare a contractelor de furnizare încheiate prin platformele centralizate afectează atât operatorii dedistribuție, cât și furnizorii de ultimă instanță, susține Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), într-un comunicat. De aceea, membrii ACUE consideră că analiza autorităților cu privire la modul de funcționare a piețelor de energie electrică trebuie derulată cu celeritate și trebuie să includă, pe lângă tranzacțiile realizate pe acestea, și o analiză a capacităților de producție disponibile, precum și privind activitatea furnizorilor care au denunțat contracte în această perioadă.

contract

Potrivit ACUE, neonorarea contractelor coroborată cu o creștere masivă a prețurilor energiei electrice tranzacționate pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU) și Piața de Echilibrare (PE) este de natură să afecteze alimentarea cu energie electrică a consumatorilor casnici și a celor non-casnici beneficiari ai serviciului universal.

Membrii ACUE dau asigurări că vor lua toate măsurile pentru diminuarea impactului asupra consumatorilor, generat de situația actuală, și apreciază că sunt necesare acțiuni urgente pentru identificarea unor măsuri de prevenire a repetării unor situații similare astfel încât consumatorii să poată să beneficieze în continuare de energie la prețuri rezonabile și predictibile. Totodată, Federația ACUE își exprimă disponibilitatea de contribui la analiza modului de funcționare a pieței și la identificarea măsurilor de prevenire a unor astfel de situații.

Federaţia ACUE are 30 de membri, printre care se numără grupuri puternice din domeniul energetic, respectiv E.ON România, ENGIE România, Distrigaz Sud Rețele, ENEL România, CEZ România, C.N.T.E.E. Transelectrica SA, Societatea Energetică Electrica SA, Electrica Furnizare, WIEE, WIROM GAS, GAZ EST, cu un număr total de circa 27.000 de angajaţi şi cu o cifră de afaceri anuală de peste 5,5 miliarde de Euro.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *