ACUE: Avem nevoie de norme clare de aplicare pentru modificările la schema de sprijin avute în vedere de la 1 februarie, ca să le putem implementa corect și în timp util

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Flux energetic, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica ACUE: Avem nevoie de norme clare de aplicare pentru modificările la schema de sprijin avute în vedere de la 1 februarie, ca să le putem implementa corect și în timp util

Avem nevoie de norme clare de aplicare pentru modificările avute în vedere de la 1 februarie a.c., ca să le putem implementa corect și în timp util,  susține Federația ACUE într-un comunicat, salutând inițiativa Guvernului de a organiza consultări  cu actorii din sectorul de energie.

În contextul creșterii semnificative a prețurilor pe piața angro de energie, companiile membre ale Federației ACUE au declarat încă de anul trecut că sprijină decizia statului de a ajuta populația și industria prin măsuri de compensare și plafonare pentru facturile la energie. Inițiativa de a chema jucătorii din piața de energie electrică și de gaze naturale la consultări este salutară, în scopul de a discuta și agrea un mecanism corect cu impact imediat în susținerea consumatorilor, se precizează în comunicat.

“Credem că soluția propusă ieri de către reprezentanții Guvernului este adecvată și răspunde provocărilor impuse de evoluția costurilor cu energia, pentru sezonul rece. Tot ce ne dorim este un cadru de reglementare clar, în timp util, care să permită o implementare rapidă și unitară. De asemenea, am solicitat ca măsurile avute în vedere să fie echitabile pentru toți actorii implicați în piața de energie și să nu conducă la acumularea unor costuri suplimentare pentru furnizorii care finanțează în avans schema de sprijin”,  a precizat  Dana Dărăban, director executiv ACUE.

Companiile de furnizare a energiei electrice și gazelor naturale (membre în Federația ACUE) aplică prevederile Legii 259/2021 privind compensarea și plafonarea și emit facturi care cuprind calculul compensării și/sau al plafonării de la caz la caz, conform prevederilor legale. Toate companiile membre în Federația ACUE se vor conforma măsurilor dispuse de autorități pentru eventualele situații nedorite care au intervenit în implementarea mecanismului de plafonare și compensare.

“Legile și regulamentele aplicabile sectorului nostru sunt vitale pentru activitatea noastră. Ne asumăm responsabilitatea situațiilor care țin de noi. Regretăm eventualele întârzieri în aplicarea mecanismului de plafonare și compensare în vigoare, însă avem nevoie de un cadru clar cu termen de implementare rezonabil pentru a evita orice erori care pot apărea din cauze materiale, tehnice sau din cauza timpului necesar pentru adaptarea sistemelor de facturare”, susține Dana Dărăban.

În comunicat se mai precizează că eventualele întârzieri în facturare au fost anticipate și anunțate transparent de furnizori atât partenerilor de dialog instituțional, cât și clienților și că se așteaptă cu interes proiectul de OUG care ajustează schema de sprijin ca să poată fi analizate detaliile legate de implementare.

Federația ACUE s-a implicat activ și a depus eforturi susținute pentru clarificarea rolului activității de furnizare pe lanțul de aprovizionare, pentru promovarea unor măsuri adecvate și optimizarea intervențiilor la nivelul legislației primare și secundare.

Furnizorul de energie cumpără ceea ce este disponibil pe piața angro și o vinde clienților direcți (casnici și non-casnici). Furnizorii nu sunt cauza creșterii prețului la energie din această perioadă și considerăm binevenită deschiderea exprimată de autorități pentru a discuta și identifica soluții durabile pentru piață și un pachet de măsuri pe termen mediu, care ar putea fi adoptat începând cu luna aprilie 2022, se arată în comunicat.

Recomandările Federației ACUE sunt în linie cu soluțiile identificate de Comisia Europeană pentru a permite statelor membre să mențină prețurile la energie la un nivel suportabil. “Ne dorim un dialog real cu autoritățile naționale. Consultarea și implicarea părților interesate reprezintă garanția unor decizii bazate pe date concrete care să ofere soluții reale pentru provocările din piața de energie”, spune  directorul executiv ACUE.  Într-un moment de criză severă, accentuarea riscurilor prin reglementări ad-hoc, fără evaluări și consultări reale – poate avea un efect imediat asupra capacității companiilor de a mai asigura în condiții optime aprovizionarea cu energie pentru consumatorul final, completează aceasta. Mai mult, pe termen mediu și lung, deteriorarea situației financiare a furnizorilor și distribuitorilor de energie se va reflecta în blocarea investițiilor.

Federaţia ACUE reprezintă cele mai importante grupuri din domeniul energiei electrice și gazelor naturale, respectiv CEZ România, E.ON România, Electrică SĂ, ENEL România, ENGIE România, Gaz Est, cu un număr total de peste 24.000 de angajaţi şi cu o cifră de afaceri anuală de peste 5,5 miliarde de Euro. Valoarea totală a investițiilor realizate de membrii ACUE în perioada 2005-2021 depășește 11 miliarde de euro.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.