Operatorii de distribuție de energie electrică, prin intermediul asociației de profil – ACUE, își exprimă nemulțumirea față de decizia Autorității Naționale de Reglementare a Energiei de a modifica din nou reglementările care îi vizează astfel încât să fie reduse tarifele de distribuție în medie cu 12% pentru 2016 (între 5,54% și 16, 3%).
După ce anul trecut a redus rata reglementată a rentabilităţii companiilor de distribuţie a energiei electrice, ANRE a supus dezbaterii publice, în regim de urgenţă, un proiect de ordin privind modificarea Metodologiei de stabilire a tarifelor pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice. ACUE consideră că o astfel de modificare bruscă a reglementărilor, prin care ANRE elimină din legislaţie plafonul cu care poate diminua anual tarifele de distribuţie, va afecta semnificativ activitatea operatorilor.
Într-un comunicat, membrii Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) îşi exprimă surprinderea și, totodată, îngrijorarea faţă de decizia Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) de a schimba, din nou, intempestiv, legislaţia secundară în timpul perioadei de reglementare, fără o consultare prealabilă corespunzătoare cu operatorii și fără analiza tuturor efectelor asupra pieţei de energie şi, implicit, a consumatorilor.
Potrivit normelor în vigoare, tarifele de distribuţie pot varia de la un an la altul, în termeni reali, cu cel mult 10% pentru fiecare dintre tarifele specifice de distribuţie şi cu 7% pentru tariful mediu ponderat. Ordinul ANRE, aprobat luni, 7 decembrie, precizează că limitarea impusă variaţiei tarifelor de distribuţie de la un an la altul se referă doar la creşterea acestor tarife. Astfel, reglementatorul vrea să elimine din legislaţie plafonul cu care poate diminua anual tarifele de distribuţie, în condiţiile în care a anunţat deja că intenţionează să reducă tarifele de distribuţie cu procente între 5 şi 16% pentru anul viitor, dar păstrează pragul privind majorările, în scopul protejării utilizatorilor rețelelor. În plus, aceste procente anunțate public de catre ANRE sunt stabilite netransparent, fără consultarea operatorilor de distribuție, ale căror calcule diferă de cele ale reglementatorului, se preciuzează în comunicatul ACUE.
Membrii ACUE consideră că o astfel de modificare bruscă a reglementărilor va afecta semnificativ activitatea operatorilor de distribuţie, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul reducerii ratei reglementate a rentabilităţii, iar o nouă diminuare a tarifelor din domeniu va avea un impact important asupra programelor de investiţii în reţele, planificate pentru anii următori. ACUE atrage atenția că, prin modul în care a promovat această modificare, ANRE nu a respectat principiile programului de măsuri “Better Regulation” adoptat de Comisia Europeană, în scopul unei mai bune legiferări, prin organizarea unor consultări eficiente și concrete.
Insistând asupra asigurării unui cadru legal stabil și predictibil, ACUE a transmis reglementatorului că este necesară îmbunătăţirea modului în care sunt fundamentate proiectele de acte normative supuse dezbaterii publice, fiind obligatorie parcurgerea prealabilă a unei etape destinate “analizei de impact” a proiectelor de acte normative care, în aplicarea principiului “evaluare înainte de acţiune”, să analizeze toate potenţialele consecinţe pe care le va genera implementarea actelor normative pe care ANRE le promovează.
ACUE precizează că realizarea tuturor obligațiilor legale privind transportul și distribuția energiei electrice implică prestarea eficientă neîntreruptă și la un nivel superior de calitate a acestor sevicii, pe baza unor costuri justificate ale operatorilor. De asemenea, protecția utilizatorilor rețelelor de energie electrică, inclusiv a consumatorilor vulnerabili, nu se face prin tarifele de distribuție.
Potrivit datelor Federației, între anii 2008 şi 2014 au fost realizate investiţii semnificative în reţelele de transport şi distribuţie a energiei electrice, în valoare de 9,7 miliarde de lei. Alte 1,9 miliarde de lei au fost investite, în perioada 2008-2013, în reţelele de distribuţie a gazelor naturale în scopul întreţinerii, extinderii şi îmbunătăţirii calităţii acestora. În ultimii zece ani, companiile de energie electrică și gaze naturale, membre ale Federaţiei ACUE, au investit în România circa 8,7 miliarde de euro şi au realizat investiţii, în 2015, de aproximativ 600 de milioane de euro, ceea ce dovedeşte angajamentul consensual al acestora faţă de sectorul energetic românesc și, implicit, față de toți consumatorii de energie din România.