AEI a organizat a treia ediție a evenimentului Gătit în Cuptorul Solar

Publicat pe Categorii CSR, Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic AEI a organizat a treia ediție a evenimentului Gătit în Cuptorul Solar

Asociația Energia Inteligentă a organizat miercuri, 2 octombrie 2024, la Târgu Jiu, cea de-a treia ediție a evenimentului Gătit în Cuptorul Solar, unde elevi ai liceelor din Gorj s-au întrecut în realizarea celor mai bune cuptoare care să permită gătirea alimentelor folosind energia solară. Acestea au fost prezentate, testate și premiate în cadrul evenimentului menționat. Valoarea totala a premiilor acordate a fost de 3200 euro, premiul I fiind în cuantum de 1000 euro. Din juriu au făcut parte Chef Cezar Munteanu, Ambasador al reducerii risipei alimentare în România, Dumitru Chisăliță, Președintele Asociației Energia Inteligentă și Gabriela Alexandrescu, Șef Departament Marketing & Platforme Digitale, OMV Petrom, partener al acestui eveniment, care au susținut și un workshop pe tema alimentației sănătoase și reducerii risipei alimentare, de energie și apă.

Concursul a fost câștigat de echipa Colegiul Tehnic „General Gheorghe Magheru”, coordonată de domnul profesor Marius Buzera, care a prezentat un cuptor solar realizat preponderent din materiale reciclate, care, deși a părut simplu realizat la prima vedere, a avut în spate o instalație complexă de control a temperaturii, pentru care elevii au lucrat timp de mai bine de o săptămână, după o schiță realizată de ei.

Totodată a avut loc o demonstrație de gătit în cuptoare care folosesc ca unică sursă de energie energia solară, pentru a arăta că energia regenerabilă poate fi prezentă în toate aspectele din viața de zi cu zi. Au fost prezenți alături de noi voluntari de la Asociația Edu Lifelong și voluntari ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Gorj, care au arătat preocupările lor față de mediu.

Dumitru Chisăliță, Președinte Asociația Energia Inteligentă: „Gătit în Cuptorul Solar este o inițiativă a Asociației Energia Inteligentă prin care intenționăm să aducem în atenția publicului problema epuizării resurselor clasice de energie și necesitatea de a găsi soluții la problemele acoperirii necesarului viitor de energie în viitor. De exemplu, o soluție pentru ceea ce înseamnă pregătirea hranei este utilizarea cuptoarelor solare, o tehnologie care deși aparent nouă este folosită de foarte multă vreme peste tot în lume. Să nu uităm că, în urmă cu zeci, sute, chiar mii de ani, mâncarea era gătită, în unele cazuri folosind energie solară. Cuptoarele solare folosesc principiul captării energiei solare în interiorul unui tub termic, care transfera energia solară în căldură și o amplifică. În interiorul cuptorului ajungem la temperaturi de 120-150 grade Celsius, astfel încât se poate realiza orice tip de mâncare. Este nevoie doar de soare și suficient timp pentru ca mâncarea să fie pregătită. Ne dorim sa scoatem în evidență faptul ca ne aflăm în momentul în care trebuie sa accesăm tehnologii noi, să ne pregătim pentru schimbare și să realizăm că mediul înconjurător ne oferă suficient de multe resurse, pe care noi trebuie doar să le folosim. Provocarea ediției a III-a a Proiectului Gătit în Cuptorul Solar este problema stocării energie pentru a permite funcționarea cuptorului și atunci când soarele nu este pe cer.”

Gabriela Alexandrescu, Șef Departament Marketing & Platforme Digitale, OMV Petrom: “Prin susținerea proiectului Cuptorul Solar ne propunem să inspirăm tinerii să descopere importanța energiei regenerabile și să înțeleagă cum pot contribui la un viitor sustenabil. Educația practică, precum realizarea de cuptoare solare, îi ajută să învețe nu doar despre noile tehnologii, ci și despre responsabilitatea pe care o avem cu toții față de mediu și resursele noastre energetice.”

Prin proiectul „Gătit în cuptorul solar”, primul de acest gen din România, Asociația Energia Inteligentă vrea să tragă un semnal de alarmă asupra caracterului limitat la resurselor energetice clasice și asupra nevoii crescânde de a arăta mai multă deschidere față de sursele sustenabile de energie. Ne-am propus sa facem acest lucru într-o manieră originală, arătând cum un lucru firesc, precum razele soarelui, pot fi transformate în ceva extrem de util – sursa directă de energie pentru prepararea hranei. Cea mai mare provocare este schimbarea comportamentelor, iar acest lucru poate fi făcut cu oameni și prin oameni, de aceea este important să venim permanent cu informații relevante, într-o manieră inedită care sa aibă un puternic impact asupra tuturor.

„Gătit în Cuptorul Solar Târgu Jiu” se afl cea de-a treia ediție a proiectului, după precedentele care au fost desfășurate în anul 2022 la Mediaș și Eforie Nord și a fost posibil datorită sprijinului primit din partea companiei OMV Petrom.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *