AFEER: Apariția acestui proiect de OUG a dus deja la o creștere a prețului energiei electrice cu 14%. România a devenit cea mai scumpă piață din Uniunea Europeană

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal AFEER: Apariția acestui proiect de OUG a dus deja la o creștere a prețului energiei electrice cu 14%. România a devenit cea mai scumpă piață din Uniunea Europeană
  • O creștere la 3% din cifra de afaceri a contribuției bănești ar însemna o majorare a acesteia de 30 ori, ceea ce este peste limita de suportabilitate a furnizorilor de energie electrică, care au profiturile de maxim 2,5%, fiind și numeroase cazuri în care aceștia au avut pierderi în anul 2017
  • Revenirea la preţuri reglementate în energie poate conduce la reacţii dure din partea Comisiei Europene, inclusiv la declanşarea unor proceduri de infringement şi chiar procese la Curtea Europeană de Justiţie şi amenzi usturătoare

Apariția acestui proiect de OUG a dus deja la o creștere a prețului energiei electrice cu 14%, astfel România devenind cea mai scumpă piață din Uniunea Europeana, precum și la scăderea dramatică a valorii acțiunilor a principalelor companii energetice listate la bursă, susține Asociatia Furnizorilor de Energie Electrica din Romania – AFEER, într-un comunicat.

Asociația își manifestă îngrijorarea cu privire la publicarea proiectului de OUG privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene.

O creștere la 3% din cifra de afaceri a  contribuției bănești  ar însemna o majorare a contribuției de 30 ori, ceea ce este peste limita de suportabilitate a furnizorilor de energie electrică, care au profiturile de maxim 2,5%, fiind și numeroase cazuri în care aceștia au avut pierderi în anul 2017, se afirmă în comunicat.

Reprezentanții furnizorilor atrag atenția că toate taxele, contribuțiile și impozitele pe care participanții la piața de energie electrică le plătesc se vor regăsi întotdeauna în prețul consumatorului final. “În formula propusă în OUG, consumatorul va urma să suporte o creștere a costului cu factura de energia electrică de cel puțin 5% doar datorită creșterii acestei contribuții (prin cascadarea acesteia pe lanțul producere/ transport /distribuție/ furnizare). Ne așteptăm ca această creștere, împreună cu îngreunarea conditiilor de finanțare să ducă la dispariția unor furizori, pierderea unor locuri de munca și în final pierderea unor venituri la bugetul de stat și scăderea competiției pe piața energiei electrice. Dacă în aparență populaţia este protejată prin reglementarea preţului la energie, nu acelaşi lucru se întâmplă cu consumatorii industriali. Aceştia, cel mai probabil, vor fi cei care vor suporta creşteri de preţuri la energie, cu consecinţe nefaste asupra costurilor lor de producţie şi asupra competitivităţii. Efectele vor fi printre cele mai dure: pierderi de cotă de piaţă nu numai la export, ci şi pe piaţa locală, insolvenţe, falimente, pierderi de locuri de muncă. Astfel, aplicarea prevederilor noii Ordonanţe de Urgenţă ar putea conduce, în doar câţiva ani, la pierderi masive de venituri la bugetul consolidat al statului si posibile relocari ale industriei catre alte zone”, avertizează AFEER.

Potrivit art. 61 din proiectul noii OUG prevede: „pentru perioada 1 martie 2019 – 28 februarie 2022 pentru clienţii casnici furnizarea de energie electrică se realizează în condiţii reglementate, de către ANRE”. De asemenea, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei – ANRE trebuie „să aprobe şi să publice tarifele aplicate de furnizorii de ultimă instanţă clienţilor casnici pentru perioada 1 martie 2019 – 28 februarie 2022”. Producătorii sunt obligaţi „să livreze furnizorilor de ultimă instanţă, în perioada 1 martie 2019 – 28 februarie 2022, energia electrică necesară asigurării consumului clienţilor casnici pentru care aplică tarife reglementate, în conformitate cu reglementările elaborate de  ANRE”. În plus, „preţurile de vânzare ale producătorilor pentru clienţii casnici se stabilesc pe baza metodologiilor aprobate de ANRE”.

Reprezentanții furnizorilor reamintesc că, de la 1 ianuarie 2018, piaţa de energie pentru consumatorii casnici a fost liberalizată 100%, ceea ce înseamnă că prețul de furnizare a energiei electrice nu mai este stabilit de autorități, ci este negociat liber între consumatori și furnizori. Reintroducerea aprobării preţurilor de către ANRE înseamnă reîntoarcerea la situaţia anterioară liberalizării. Dar, această liberalizare a fost asumată de către autorităţile de la Bucureşti încă din anul 2012, prin acordul de împrumut cu Banca Mondială, Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană. Revenirea la preţuri reglementate în energie poate conduce la reacţii dure din partea Comisiei Europene, inclusiv la declanşarea unor proceduri de infringement şi chiar procese la Curtea Europeană de Justiţie şi amenzi usturătoare.

Pe de altă parte, furnizorii au încheiate contracte cu clienţii finali, casnici şi non-casnici, chiar şi pentru întreg anul 2019. Proiectul de OUG prevede că „diferenţele de costuri de achiziţie din anii 2018 şi 2019 ale furnizorilor, nerecuperate prin preţurile practicate, se vor recupera până la data de 30.06.2022, conform reglementarilor ANRE”. Sumele sunt, însă, extrem de mari, astfel că doar putine companii vor putea supravieţui. Furnizorilor, in special celor mici, le va fi greu să internalizeze aceste costuri suplimentare pentru o perioadă atât de lungă, de aceea, cel mai probabil, vor dispărea de pe piaţă. Aceasta înseamnă, pe lângă pierderea unor locuri de muncă şi o restrângere a concurenţei, cu efecte în majorarea preţurilor la consumatorii industriali în această perioadă şi o creştere substanţială a preţurilor pentru consumatorii casnici începând cu luna martie 2022, se precizează în comunicat.

AFEER considera ca este posibil sa fi fost cazuri izolate în piaţă de comportament neadecvat dar nu trebuie blamată o întreagă industrie pentru acestea. AFEER militeaza pentru etică în afaceri de aceea considera ca instituţiile statului ar trebui să cerceteze fiecare  caz în parte şi să acţioneze doar acolo unde nu se respectă legislaţia; nu trebuie facute reguli pentru excepţii.

AFEER este o organizatie profesionala non profit, independenta si neguvernamentala infiintata la sfarsitul anului 2006 si care cuprinde, in prezent, un numar de 34 de membri, furnizori licentiati si activi pe piata de energie electrica din Romania, cu o cota de piata de circa 90% din consumul final.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *