AFEER, despre impozitul de 3% din CA: Furnizorii români, mici, vor intra în faliment

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic AFEER, despre impozitul de 3% din CA: Furnizorii români, mici, vor intra în faliment

Toţi furnizorii români de energie vor dispărea din piaţă, dacă vor fi obligaţi să plătească un impozit de 3% din cifra de afaceri, şi doar cei susţinuţi de multinaţionale vor putea supravieţui, a declarat Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), citat de Agerpres.”Impactul este dezastruos. Toţi furnizorii români, mici, vor intra în faliment şi vor putea supravieţui doar cei mari, care fac parte din multinaţionale. Concurenţa va dispărea şi preţul va creşte”, a spus Lungu.

Potrivit acestuia, consumatorii vor fi cei care vor suporta, în final, toate aceste taxe, care se vor reflecta în preţul energiei.”Consumatorii vor plăti toate efectele în cascadă, adică şi taxele plătite de producători, şi cele plătite de de furnizori, şi cele plătite de distribuitori şi aşa mai departe, iar impactul în final va fi unul foarte mare, atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei industriali. Eu refuz să cred că cineva este atât de absurd încât să îngroape întreaga economie a ţării”, a adăugat Ion Lungu, citat de Agerpres.

Reprezentantul furnizorilor a atras atenția asupra retroactivităţii noii prevederi legale. „Ea va intra în vigoare de anul viitor, dar noi în martie trebuie să plătim contribuţia aferentă cifrei de afaceri de anul acesta. Evident că nimeni nu şi-a bugetat aşa ceva”, a completat Lungu.

Grav este și faptul că ordonanţa schimbă fundamental piaţa şi prin reintroducerea consumatorilor reglementaţi, după ce, la 1 ianuarie 2018, piaţa fusese complet liberalizată.”Dacă s-a plecat de la ideea că există anumite companii care nu declară adevăratele profituri, nu înţeleg de ce nu se fac controale la acele companii şi este bulversată întreaga piaţă”, a mai spus Lungu, potrivit Agerpres, exprimându-și speranţa că toate acestea nu vor fi decizii finale şi că vor exista analize serioase pentru fiecare dintre propunerile din ordonanţa de urgenţă.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *