AFEER solicită ANRE să urgenteze analiza și să anunțe public dacă au existat vinovați care au creat distorsiuni în piața de energie

Publicat pe Categorii Business, Esential
Prima Pagina Actual Esential AFEER solicită ANRE să urgenteze analiza și să anunțe public dacă au existat vinovați care au creat distorsiuni în piața de energie

Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România – AFEER solicită Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE să urgenteze analiza anunțată privind tranzacții suspecte de pe bursa de energie, să identifice cauzele și să anunțe public, conform prevederilor legale, dacă au existat distorsiuni și vinovați.

platf-echilibrare-300x169-300x169

AFEER consideră că este necesară realizarea unei analize de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE pentru a identifica dacă au existat distorsiuni create în mod voit de către anumiți participanți la piața de energie  – traderi, furnizori, producători, se precizează într-un comunicat al Asociației. “Să nu blamăm o întreagă categorie de participanți la piață fără a avea în prealabil toate informațiile. Cerem ANRE să urgenteze analiza anunțată, să identifice cauzele și să anunțe public, conform prevederilor legale, dacă au existat <vinovați> care, prin comportamentul lor, au creat distorsiuni în piață,”, a declarat Ion Lungu, președinte AFEER.

Reprezentanții furnizorilor de energie electrică își exprimă îngrijorarea față de situația actuală de pe piața energiei, respectiv creșterile foarte mari ale prețului energiei electrice pe piața spot a bursei OPCOM.“Prețul energiei pe Piața pentru Ziua Următoare – PZU este foarte mare chiar dacă a fost evident că au existat rațiuni în acest sens: ger, consum ridicat, lipsa apei și prețuri mari pe celelate piețe din regiune. Cu toate acestea, prețul energiei a crescut în luna ianuarie la valori complet neobișnuite, în opinia mea de nesuportat de către piața românească”, susține Ion Lungu. În același timp, oficialul AFEER atrage atenția că „informațiile alarmiste creează panică în piață, sunt complet inutile și este de recomandat să fie evitate în aceste momente critice, mai ales atunci când vin din partea autorităților”.

AFEER apreciază că este necesar să se analizeze motivele pentru care în PZU oferta este, în multe intervale orare, cu 1500-2000 MW sub cerere deși există resurse care acoperă consumul în piața de echilibrare.

În această perioadă, furnizorii și traderii de energie resimt din plin creșterile de prețuri la energie pe bursă.  Un mare trader și furnizor de energie electrică și-a solicitat insolvența și alți participanți la piața energiei sunt într-o situație dificilă. Este semnificativ și faptul că de cele mai multe ori, atunci când un furnizor devine incapabil să își achite obligațiile, se crează disfunctionalități în lanț și au de suferit și alți participanți la piață, susține Dl Ion Lungu.

Potrivit AFEER, unul dintre motivele care au dus la actuala situaţie din piaţă îl reprezintă diferențele dintre reglementările din piața angro de energie, foarte rigidă, și cea en-detail, foarte flexibilă. „Din punctul nostru de vedere, piața en-detail este cea mai competitivă zonă din economia românească. Este o piață concurențială, solidă. Este esențial să se mențină aceste standarde ridicate de competitivitate, să se asigure predictibilitatea și stabilitatea cadrului legal”, a evidențiat  Lungu, exemplificând că în cele mai multe cazuri, la licitații există mai multe oferte, câștigătorul  fiind desemnat la diferențe de sub un leu față de următorul clasat. „Totul se întâmplă pe fondul unor marje foarte scăzute în domeniul furnizării de energie. Constatăm o competiţie foarte dură în domeniu; lupta se duce la fiecare leu, iar la finalul zilei nu mai ai de unde să-ţi menţii marjele”, spune reprezentantul AFEER.

În același timp, pe piața  angro de energie toate produsele care se tranzacționează sunt standardizate, fapt ce a încurajat o migrare a furnizorilor pe piata spot (PZU) și pe piața de echilibrare (PE), două piețe care au înregistrat volume foarte mari de tranzacționare în această perioadă.

În acest context, AFEER prezintă propunerile sale autorităților.

Pe termen scurt, Asociația solicită reintroducerea urgentă a contractelor flexibile pe PCCB- LE, care va avea ca rezultat imediat o optimizare vizibilă a pieței angro.

Pe termen lung, AFEER propune:

  • reintroducerea contractelor bilaterale negociate direct, ce va rezolva și   problema flexibilității;
  • introducerea posibilității  de a refuza anumite contrapărți în cadrul PCCB – NC, într-un interval de 15 minute, fapt ce ar ajuta la eliminarea acelor participanți la piață care au avut un istoric de comportament neadecvat;
  • reevaluarea sistemului de garanții bancare necesare tranzacționării, cu scopul păstrării și întăririi disciplinei în tranzacționare; păstrând confidențialitatea trebuie identificată o soluție de garantare a bunei execuții care să asigure piața că nu pot exista jucători cu poziții deschise ce depășesc  capacitatea lor financiară;
  • reevaluarea contractelor din PCSU, care să conțină în mod clar condițiile de tranzacționare și de penalizări.

În așteptarea rezultatelor analizei ANRE, AFEER își reconfirmă poziția de militant activ  pentru o funcționare optimă a pieței de energie electrică, cu precizarea că este absolut esențial ca toți participanții, fără excepție, să respecte etica în afaceri, să fie responsabili în comportamenul lor în piața de energie și, alături de organele competente și de Autoritatea de Reglementare, să coopereze cu bună credință pentru ca toată lumea să poată  beneficia de un cadru legislativ predictibil, corect și stabil.

AFEER este o organizaţie profesională non profit, independentă şi neguvernamentală, înfiinţată la sfârşitul anului 2006 şi care cuprinde, în prezent, un număr de 47 de membri, furnizori licenţiaţi şi activi pe piaţa de energie electrică din România, furnizori al căror portofoliu de clienți acoperă peste 90% din consumul de energie al țării.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *