Agenţia Internaţională a Energiei pregătește o actualizare a pieței cărbunelui și o nouă evaluare până în 2025. Raportul Coal 2023 pevedea o scădere cu 2,3% a necesarului global de cărbune până în 2026

Publicat pe Categorii Flux energetic, Minerit, Stiri externe
Prima Pagina Actual Flux energetic Agenţia Internaţională a Energiei pregătește o actualizare a pieței cărbunelui și o nouă evaluare până în 2025. Raportul Coal 2023 pevedea o scădere cu 2,3% a necesarului global de cărbune până în 2026

Agenţia Internaţională a Energiei anunță că va actualiza Raportul privind piața cărbunelui, la jumătatea anului 2024.

Generarea de energie electrică din solar fotovoltaic și eolian se va extinde brusc în această perioadă, reducând dependența de cărbune – în special în China, care este principalul motor al tendințelor globale în materie de cărbune. Cu toate acestea, raportul a evidențiat și incertitudinile cheie ale prognozei. Următoarea actualizare a pieței cărbunelui va revizui această dinamică și va oferi o nouă evaluare până în 2025, bazată pe cele mai recente date și analize, oferind cea mai recentă imagine pentru cererea, oferta și comerțul global de cărbune, precizează IEA.

La nivel global, cărbunele rămâne cea mai mare sursă de energie pentru generarea de electricitate, fabricarea oțelului și producția de ciment – ​​precum și cea mai mare sursă de emisii de dioxid de carbon (CO2) produse de om. În timp ce tehnologiile de captare, utilizare și stocare a carbonului (CCUS) pot ajuta la reducerea emisiilor de CO2 legate de cărbune, atingerea obiectivelor internaționale în materie de climă necesită o scădere bruscă a consumului de cărbune.

Raportul Coal 2023 al IEA, publicat în decembrie anul trecut, prevedea o scădere a cererii globale de cărbune în orizontul său de prognoză, până în 2026, după ce s-a atins un maxim istoric în 2023. Este pentru prima dată când raportul prezice o scădere a consumului global de cărbune în perioada de prognoză.

Potrivit Coal 2023, cererea globală de cărbune a crescut cu aproximativ 1,4% în 2022, depășind 8,5 miliarde de tone. Cu toate acestea, creșterea totală a prezentat diferențe majore între regiuni. Consumul din 2023 a părut să scadă brusc în majoritatea economiilor avansate cu aproximativ 20% atât în Uniunea Europeană, cât și în Statele Unite. Între timp, cererea din economiile emergente și în curs de dezvoltare a rămas puternică – în creștere cu 8% în India și cu 5% în China, din cauza cererii în creștere de energie electrică și a producției slabe de hidroenergie. Chiar și așa, raportul arată că necesarul global de cărbune va scădea cu 2,3% până în 2026, comparativ cu nivelurile din 2023, chiar și în absența guvernelor care să anunțe și să pună în aplicare politici mai puternice privind energia curată și clima. Scăderea preconizată va fi determinată de valul de capacitate de energie regenerabilă care intră în rețea – în special în China, care reprezintă în prezent peste jumătate din cererea mondială de cărbune.

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *