Ajutorul de salvare, tranșa 2, ajunge la CNU

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Ajutorul de salvare, tranșa 2, ajunge la CNU

A doua tranșă din ajutorul de salvare, în sumă de 13,1 milioane de lei, va ajunge la Compania Națională a Uraniului – CNU.

Ministerul Energiei a deblocat situația CNU, virând, în data de 30 martie 2017, în conturile companiei, suma de 13,1 milioane de lei, reprezentând cea de-a două tranșă din ajutorul de salvare aprobat de Guvern. Fondurile sunt destinate plății salariilor angajaților CNU, dar și susținerii cheltuielilor activității curente a companiei, se precizează într-un comunicat al ministerului. Deblocarea celei de a două tranșe din ajutorul de salvare a fost aprobată inclusiv de Comisia Europeană și Consiliul Concurenței.

„La preluarea mandatului am găsit CNU aproape de colaps. Ministerul Energiei se găsea în imposibilitatea eliberării celei de a doua tranșe din ajutorul de salvare în lipsa unei garanții a companiei, așa cum prevedea legea. Pe de altă parte, comisia de la nivelul ministerului, special constituită în 2016 să gestioneze această situație, era extrem de întârziată în elaborarea documentațiilor care să fundamenteze accesarea tranșei secunde din ajutorul de salvare”, a declarat ministrul Energiei, Toma Petcu.

În comunicat, se precizează că Ministerul Energiei a  venit cu soluția reevaluării stocurilor de octoxid de uraniu și care s-a constituit drept garanție pentru cele 13,1 milioane de lei virate în conturile CNU. În paralel, comisia de la nivelul ministerului a analizat și modul în care au fost cheltuite fondurile aferente primei tranșe, de 47,2 milioane de lei. În mod normal, această activitate ar fi trebuit realizată de comisie la finalul fiecărei luni din momentul în care prima tranșă a ajuns în conturile CNU, a spus Petcu.

Guvernul a aprobat acordarea unui ajutor de salvare către CNU, în valoare totală de 62 de milioane de lei, în două tranșe și pentru o perioada de șase luni. Prima tranșă, de 47,2 milioane de lei, a fost acordată încă din 2016.

Corpul de Control al prim-ministului va analiza evenimentele care au dus la situația dificilă de astăzi a companiei, a anunțat  ministrul Energiei.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *