Ajutorul de stat de restructurare pentru CE Oltenia, la vot în Plenul Senatului

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Ajutorul de stat de restructurare pentru CE Oltenia, la vot în Plenul Senatului
  • Proiectul de lege intră în dezbatere în procedură de urgență în Camera Deputaților

Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.21/2021 pentru aprobarea acordării unui ajutor de stat de restructurare Societății “Complexul Energetic Oltenia” – S.A. (L87/2021), sub forma unui grant în valoare de 1.180.446 mii lei, este astăzi, 26 aprilie, în dezbatere în Plenul Senatului.

Comisia pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale și Comisia economică, industrii şi servicii au adoptat  raport comun de admitere  cu unanimitate de voturi. Acesta este supus Plenului Senatului pentru dezbatere şi adoptare. Avize favorabile au transmis Consiliul Legislativ, Comisia pentru afaceri europene a transmis aviz favorabil și Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital.

Ajutorul de stat urmează a fi suportat de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Energiei pe anul 2021, societatea CE Oltenia fiind responsabilă pentru respectarea destinaţiei sumelor prevăzute.

Conform expunerii de motive, fără intervenţia statului, CE Oltenia nu îi va putea asigura necesarul de lichidităţi pentru achiziţionarea deficitului de certificate de emisii de gaze cu efect de seră provenite de la fiecare instalaţie deţinută şi pentru restituirea certificatelor aferente cantităţii de energie electrică produsă în anul 2020 până la data de 30.04.2021.

Având în vedere că CE Oltenia nu dispune de resursele financiare necesare, există riscul potenţial de a intra în insolvență sau faliment. Din aceste motive ți pentru evitarea aplicării penalităţii de 100 euro/tona de dioxid de carbon echivalent, s-a apreciat ca oportună acordarea ajutorului de stat prevăzut în Planul de restructurare notificat, pentru anul 2021, se argumentează în documentul menționat.

De asemenea, se avertizează asupra faptului că CE Oltenia este cel mai mare producător de energie electrică pe bază de cărbune la nivel national și întreruperea activităţii grupurilor energetice va crea o problemă majoră de adecvanţă a Sistemului Energetic Naţional, deoarece nu se va mai dispune de resursele necesare acoperirii consumului de energie electrică, cu utilizarea la maxim a capacitaţii transfrontaliere de import.

În ședința AGEA programată pentru datat de 24.05.2021, acționarii vor fi informați cu privire la demararea procedurii de achiziție a unui număr de maxim 6.388.000 cerificate de emisii de gaze cu efecte de seră CO2 (de tip EUA-faza 3).


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *