- „NU s-a lucrat deloc la sistem. Este un element de risc. Trebuie să ținem cont de faptul că avem un sistem unitar care nu funcționează pe bucăți” (Chisăliță)
- Dispar firmele de construcții montaj conducte și echipamente gaze. Condmag, firma braşoveană care a construit 90% din conductele magistrale de gaze naturale ale României, a intrat în faliment
- Chisăliță: Lista firmelor afectate de genocid este completată de TIM Cluj, IMI Baia Mare, Armax Gaz Mediaș, Gaz Proiect Brașov, Foraj Sonde Târgu Mureș, Dafora Mediaș
Firma braşoveană care a construit 90% din conductele magistrale de gaze naturale ale României a intrat în faliment, semnalează Asociația Energie Inteligentă. Este vorba despre Condmag, care are o tradiţie de peste 50 de ani în construirea de conducte de petrol şi gaze, inclusiv conducte magistrale de transport. Această companie a construit mai mult de 90% din reţeaua de conducte magistrale de transport gaze naturale din România (aproximativ 12.000 kilometri), relatează Asociația Energia Inteligentă.
Curtea de Apel Braşov a decis intrarea în faliment a companiei braşovene Condmag, aceasta fiind în stare de insolvenţă din 2015. Compania este deţinută în proporţie de 45,8% de către compania de foraj Dafora, iar Fondul de investiţii olandez Van Herk deţine 10,9% din capitalul social al companiei.
Președintele Asociației, Dumitru Chisăliță, expert în petrol și gaze, a vorbit – la Conferința anuală InvesTenergy – despre “un genocid asupra firmelor de construcții montaj conducte și echipamente gaze, în perioada 2014 – 2018”. Pe listă apar, pe lângă Condmag Brașov, TIM Cluj, IMI Baia Mare, Armax Gaz Mediaș, Gaz Proiect Brașov, Foraj Sonde Târgu Mureș, Dafora Mediaș.
Chisăliță a atras atenția că “genocidul continuă”. Ordinul 32/2017 al ANRE privind racordarea la sistemul de distribuție stabilește obligația de a se încheia un contract între operatorul de distribuție și proiectant/executant/verificator proiecte. Selecția acestor servicii este inexistentă și determină operatorul să realizeze abuzuri pe piață sub aspectul prețului impus și al plății cu foarte mare întârziere a operatorilor, a sesizat Dumitru Chisăliță.
Acesta a exemplificat realitatea din teren. Din imaginile puse la dispoziție de Dumitru Chisăliță se vede dezastrul. Expertul explică imaginile:
- mii de cazuri în care de ani de zile este imposibil accesul la conductele de gaze
- sute de cazuri de piscine, foișoare sau chiar surse cu foc deschise sunt amplasate pe conductele ce gaze
- sute de case, blocuri, stadioane, parcuri, fântâni pe sub care trec conducte de gaze
- rezervoare de combustibil amplasate pe conducte de gaze
- traversarea ariei protejate Zărnești- Sirnea-Piatra Craiului cu conducta DN600 Colibi Pitești. Întreținerea neglijată, presiunea de operare tot mai mare din cauza recirculării gazelor din Oltenia spre Centru, apoi înapoi spre Valea Prahovei…
- despre realizarea marilor proiecte de investițe: în dreapta culoarul BRUA, în stânga robinetul de secționare al conductei DN500 Vest II la Jena – vezi foto. Neglijență majoră în întreținere și asigurare, integritate: inundat, împrejmuire deteriorată cu acces la instrumentații – acționare, instrumente și panou solar SCADA

- Foto Ministerul Economiei. Interconectarea SNT cu T1 la Isaccea Faza 1. Calitatea unei lucrări, indiferent de anvergură, o dă detaliile. Modul de sprijin al curbei/cotului arată dezalinieri și tensiuni induse în cele doua fitinguri. Electrozi depozitați inainte de utilizare în aer în luna decembrie în locul unui cuptor pentru a fi încălziți la temperatura prescrisă de furnizor.
Concluzia: Mercedes Benz (de pe salopeta sudorului) nu poate lua locul celor de la Condmag (Dumitru Chisăliță)

- robinet de secționare pe conducta Nades-Brateiu, via a vis de gara Hoghilag, în mijlocul pășunii: neîmprejmuit, neîntreținut, nefolosit – vezi foto

- Interconectare România-Bulgaria, Subtraversarea Dunării. Foto

- Tuberozelor. București…lângă sediu PSD și Ambasada Rusiei…

- Un mod aparte de reglare …foto

Prezent la Conferința InvesTenergy, după ce a vizionat fotografiile prezentate, Virgil Popescu – Vicepreședintele Comsiei de industrii și servicii, Camera Deputaților, a întrebat dacă există risc de securitare de exploatare în sistemul de transport gaze în România.

Dumitru Chisăliță, în calitatea sa de expert, a precizat: “Din punctul meu de vedere, există un astfel de risc. Una din poze, referitor investiția BRUA, este preluată de pe site-ul Ministerului Economiei. Sistemul românesc de gaze a fost proiectat să funcționeze ca un sistem unitar. NU s-a lucrat deloc la sistem. Este un element de risc. Trebuie să ținem cont de faptul că avem un sistem unitar care nu funcționează pe bucăți”.