Alarmant: Există risc de securitare de exploatare în sistemul de transport gaze în România! Expertul Dumitru Chisăliță prezintă dovezi

Publicat pe Categorii Opinii / Analize, Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Alarmant: Există risc de securitare de exploatare în sistemul de transport gaze în România! Expertul Dumitru Chisăliță prezintă dovezi
  • NU s-a lucrat deloc la sistem. Este un element de risc. Trebuie să ținem cont de faptul că avem un sistem unitar care nu funcționează pe bucăți” (Chisăliță)
  • Dispar firmele de construcții montaj conducte și echipamente gaze. Condmag, firma braşoveană care a construit 90% din conductele magistrale de gaze naturale ale României, a intrat în faliment
  • Chisăliță: Lista firmelor afectate de genocid este completată de TIM Cluj, IMI Baia Mare, Armax Gaz Mediaș, Gaz Proiect Brașov, Foraj Sonde Târgu Mureș, Dafora Mediaș

Firma braşoveană care a construit 90% din conductele magistrale de gaze naturale ale României a intrat în faliment, semnalează Asociația Energie Inteligentă. Este vorba despre Condmag, care are o tradiţie de peste 50 de ani în construirea de conducte de petrol şi gaze, inclusiv conducte magistrale de transport. Această companie a construit mai mult de 90% din reţeaua de conducte magistrale de transport gaze naturale din România (aproximativ 12.000 kilometri), relatează Asociația Energia Inteligentă.

Curtea de Apel Braşov a decis intrarea în faliment a companiei braşovene Condmag, aceasta fiind în stare de insolvenţă din 2015. Compania este deţinută în proporţie de 45,8% de către compania de foraj Dafora, iar Fondul de investiţii olandez Van Herk deţine 10,9% din capitalul social al companiei.

Președintele Asociației, Dumitru Chisăliță, expert în petrol și gaze, a vorbit – la Conferința anuală InvesTenergy – despre “un genocid asupra firmelor de construcții montaj conducte și echipamente gaze, în perioada 2014 – 2018”. Pe listă apar, pe lângă Condmag Brașov, TIM Cluj, IMI Baia Mare, Armax Gaz Mediaș, Gaz Proiect Brașov, Foraj Sonde Târgu Mureș, Dafora Mediaș.

Chisăliță a atras atenția că “genocidul continuă”. Ordinul 32/2017 al ANRE privind racordarea la sistemul de distribuție stabilește obligația de a se încheia un contract între operatorul de distribuție și proiectant/executant/verificator proiecte. Selecția acestor servicii este inexistentă și determină operatorul să realizeze abuzuri pe piață sub aspectul prețului impus și al plății cu foarte mare întârziere a operatorilor, a sesizat Dumitru Chisăliță.

Acesta a exemplificat realitatea din teren. Din imaginile puse la dispoziție de Dumitru Chisăliță se vede dezastrul. Expertul explică imaginile:

  • mii de cazuri în care de ani de zile este imposibil accesul la conductele de gaze
  • sute de cazuri de piscine, foișoare sau chiar surse cu foc deschise sunt amplasate pe conductele ce gaze
  • sute de case, blocuri, stadioane, parcuri, fântâni pe sub care trec conducte de gaze
  • rezervoare de combustibil amplasate pe conducte de gaze
  • traversarea ariei protejate Zărnești- Sirnea-Piatra Craiului cu conducta DN600 Colibi Pitești. Întreținerea neglijată, presiunea de operare tot mai mare din cauza recirculării gazelor din Oltenia spre Centru, apoi înapoi spre Valea Prahovei…
  • despre realizarea marilor proiecte de investițe: în dreapta culoarul BRUA, în stânga robinetul de secționare al conductei DN500 Vest II la Jena – vezi foto. Neglijență majoră în întreținere și asigurare, integritate: inundat, împrejmuire deteriorată cu acces la instrumentații – acționare, instrumente și panou solar SCADA
  • Foto Ministerul Economiei. Interconectarea SNT cu T1 la Isaccea Faza 1. Calitatea unei lucrări, indiferent de anvergură, o dă detaliile. Modul de sprijin al curbei/cotului arată dezalinieri și tensiuni induse în cele doua fitinguri. Electrozi depozitați inainte de utilizare în aer în luna decembrie în locul unui cuptor pentru a fi încălziți la temperatura prescrisă de furnizor.
    Concluzia: Mercedes Benz (de pe salopeta sudorului) nu poate lua locul celor de la Condmag (Dumitru Chisăliță)
  • robinet de secționare pe conducta Nades-Brateiu, via a vis de gara Hoghilag, în mijlocul pășunii: neîmprejmuit, neîntreținut, nefolosit – vezi foto
  • Interconectare România-Bulgaria, Subtraversarea Dunării. Foto
  • Tuberozelor. București…lângă sediu PSD și Ambasada Rusiei…
  • Un mod aparte de reglare …foto

Prezent la Conferința InvesTenergy, după ce a vizionat fotografiile prezentate, Virgil Popescu – Vicepreședintele Comsiei de industrii și servicii, Camera Deputaților, a întrebat dacă există risc de securitare de exploatare în sistemul de transport gaze în România.

Dumitru Chisăliță, în calitatea sa de expert, a precizat: “Din punctul meu de vedere, există un astfel de risc. Una din poze, referitor investiția BRUA, este preluată de pe site-ul Ministerului Economiei. Sistemul românesc de gaze a fost proiectat să funcționeze ca un sistem unitar. NU s-a lucrat deloc la sistem. Este un element de risc. Trebuie să ținem cont de faptul că avem un sistem unitar care nu funcționează pe bucăți”.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *