• Întreruperile de curent au crescut cu 65%, prejudiciul companiei – mai mare cu 24% în S1. Stoparea fenomenului se poate realiza doar cu ajutorul Poliției și al consumatorilor
Furturile de energie dau în continuare mari bătăi de cap distribuitorilor de energie. Anul acesta, CEZ și E.ON au raportat o amplificare a fenomenului, care afectează programele de investiții și cauzează neplăceri consumatorilor – clienți ai companiilor.
CEZ Distribuție anunță o creștere de 65% a întreruperilor de curent în primul semestru al anului 2015, față de primul semestru al anului 2014, din cauza sustragerilor din instalații.
Transformatoare deteriorate, furtul uleiului electroizolant, conductoare și uși de acces sustrase – toate acestea fac parte din fenomenul care a luat amploare în județele din Oltenia, potrivit unui comunicat al companiei. Se constată o amplificare a doi dintre factorii principali de risc: intervenția neautorizată în rețelele electrice, de cele mai multe ori în scopul sustragerii unor elemente metalice sau a combustibilului și consumul fraudulos de energie electrică, semnalează societatea.
Prejudiciul total pentru CEZ Distribuție adus de sustragerile din instalații a conductoarelor sau a uleiului electroizolant în primul semestru din anul 2015 a însumat 808 289,06 lei, fiind cu 24%, mai mare decît cel înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut, de 653 723,19 lei. Această sumă a rezultat în urma creșterii numărului de transformatoare sau posturi de transformare înlocuite sau care au suferit intervenții majore pentru remediere.
Situația sustragerilor din instalatii este alarmantă, linii electrice fiind afectate de furtul de conductoare în Dolj (5 linii), Teleorman, Argeș – câte 2 linii. Din zeci de transformatoare s-au sustras elemente componente și ulei electroizolant, având drept consecințe directe: întreruperi în alimentarea cu energie electrică ce se pot ridica și la 12 ore (durata manevrelor specifice de înlocuire a echipamentelor și realimentare a consumatorilor afectați poate varia de la 6 la 12 ore mai ales daca este necesară înlocuirea unui transformator); sute de consumatori afectați;valoarea daunelor provocate distribuitorului de energie electrică și implicit, disconfortul provocat consumatorilor, depășeste valoarea propriu-zisă a bunurilor sustrase.
CEZ Distribuție anunță că face toate demersurile pentru a asigura consumatorilor continuitate în alimentarea cu energie electrică la parametri corespunzatori, însă stoparea fenomenului se poate realiza doar cu ajutorul Poliției și al consumatorilor. Pe lângă colaborarea permanentă cu echipajele Poliției pentru identificarea autorilor și soluționarea cazurilor înregistrate, reprezentanții CEZ fac apel la consumatorii de energie electrica care să informeze prompt autoritățile competente sau distribuitorul de energie la Info Linia CEZ 0251 929, în cazul în care constată intervenții neautorizate în instalațiile electrice.
Furturi de energie şi gaze și din reţelele E.ON România
Peste 3.000 de cazuri de intervenții neautorizate asupra instalațiilor de gaze naturale sau energie electrică în scopul consumului fraudulos au fost constatate pe parcursul acestui an de echipele specializate ale E.ON Distribuție România, care au efectuat controale vizând depistarea sustragerilor din rețelele de distribuție, a declarat recent Corneliu Zaiț, purtătorul de cuvânt al companiei, citat de Agerpres. Potrivit acestuia, 700 de ilegalități au fost semnalate în domeniul gazelor naturale, iar 2.382 în domeniul energiei electrice, prejudiciul total aferent fiind estimat la peste 8 milioane de lei.
„Cantitățile sustrase astfel, cifrate la aproximativ 25 GWh, ar fi fost suficiente pentru a asigura funcționarea timp de aproape patru ani a celui mai mare spital de urgențe din Moldova”, a precizat Zaiț.
Sustragerile energetice constatate s-au efectuat prin modificarea unor componente din instalațiile de gaze naturale sau energie ori prin realizarea de improvizații.
Potrivit Agerpres, în prezent, pe rolurile instanțelor băcăuane se află în derulare un proces în care persoane din conducerea filialei E.ON Moldova, dar și specialiști din cadrul companiei sunt acuzați că în complicitate cu patroni de firme au contribuit la comiterea de sustrageri de curent electric.