Alarmant! Nu se mai tranzacționează certificate verzi pe PCCV – OPCOM

Publicat pe Categorii Energie, Esential, Regenerabile, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Alarmant! Nu se mai tranzacționează certificate verzi pe PCCV – OPCOM

A treia ședință consecutivă în 3 luni, zero tranzacții

PATRES cere identificarea unui nivel al cotei de energie susținută prin certificate verzi care să fie sustenabil atât pentru consumatorul final, dar și pentru producătorii de energie din surse regenerabile

images
Situație fără precedent! Este a treia oară consecutiv într-un interval de 3 luni când pe Piața Centralizată a Certificatelor Verzi – PCCV, administrată de OPCOM, nu s-a tranzacționat niciun certificat verde, fapt unic pentru bursele de profil din Uniunea Europeană. Potrivit datelor OPCOM, la ședința de tranzacționare din data de 16 iulie 2015, au fost depuse 98 oferte de vânzare, însă nu a existat nicio ofertă de cumpărare pe PCCV. Prima dată pe PCCV când nu s-a tranzacționat niciun certificat verde a fost la sesiunea din data de 14 mai 2015, numărul ofertelor de vânzare ridicându-se la 111. A a două oară, la interval de o lună, s-a înregistrat o situaţie similară pePCCV: zero tranzacţii, 91 oferte de vânzare, în şedinţa din data de 16 iunie.

photo (49)
După a treia ședință fără tranzacții pe PCCV, reprezentanții Organizației Patronale a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România –PATRES atrag, din nou, atenția asupra situației deosebit de gravă.”Lipsa tranzaționării de certificate verzi pe piața centralizată pentru o perioadă atât de îndelungată trebuie sa fie un semnal de alarmă pentru autorități, care împreună cu toți actorii din piață să identifice acel nivel al cotei de energie susținută prin certificate verzi care să fie sustenabil atât pentru consumatorul final, dar și pentru producătorii de energie din surse regenerabile, care se îndreaptă cu pași repezi către faliment”, susține PATRES.

Iată că, din păcate, temerile PATRES se dovedesc a fi justificate: piaţa de certificate verzi este în colaps total din cauza reducerii majore a cotei anuale obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie: în 2014 – la 11.1% față de 15% și, în 2015 – la 11.9% față de 16% cât era stabilit în Legea 220.

Mai mult, ANRE a stabilit cota care beneficiază de sistemul de promovare cu certificate pentru 2016, de 12,15% față de 17% cât era initial, aceasta fiind reclamată, la unison. de asociațiile ce reprezintă industria energiei regenerabile. Menţinerea cotei la un nivel foarte mic pentru al treilea an la rând este lovitura de graţie pentru o mare parte dintre producătorii de energie din surse regenerabile, susțin reprezentanții a 5 asociații – RWEA, PATRES, RPIA, ARBIO, ARmHE.

Producătorii de energie din surse regenerabile, mai ales cei mici și medii, se confruntă cu o situație critică, pe lângă problemele majore menționate, fiind împovărați cu plata a noi taxe sau cheltuieli suplimentare, și anume:
• Noua limită de dispecerizare stabilită la 5 MW în loc de 10 MW putere instalată;
• Neacordarea de certificate verzi pentru cantitățile de energie livrate suplimentar față de prognoza de producție în cazul centralelor dispecerizabile în baza OUG57/2013;
• Amânarea de la tranzacționare a unor certificate verzi tot în baza OUG57/2013;
• Impozitul pe construcții speciale;
• Taxa pe apa uzinată care a crescut de 4,26 ori în baza HG 1202/2010;
• Chirie pentru albia minoră.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *