Aleksander Novak, vicepremierul Rusiei: S-a luat decizia prelungirii programului de sprijin pentru energia regenerabilă până în 2035

Publicat pe Categorii Flux energetic, Stiri externe
Prima Pagina Actual Flux energetic Aleksander Novak, vicepremierul Rusiei: S-a luat decizia prelungirii programului de sprijin pentru energia regenerabilă până în 2035
  • Enel Rusia a organizat o ceremonie pentru primul său parc eolian Azovskaya de 90 MW

Enel Rusia a organizat o ceremonie dedicată primului său parc eolian Azovskaya de 90 MW, la care au participat vicepremierul Rusiei, Aleksander Novak, guvernatorul regiunii Rostov, Vasiliy Golubev, ambasadorul Italiei în Rusia, Pasquale Terracciano, directorul general al Enel Rusia, Stéphane Zweguintzow, vicepreședintele Comitetului Executiv al Băncii Eurasiatice de Dezvoltare, Denis Ilin, și reprezentanți ai autorităților regionale.

„Suntem bucuroși să ne întâmpinăm oaspeții în acest moment istoric pentru compania noastră. În urmă cu doi ani, am pus prima piatră aici și astăzi ne întâlnim din nou pentru a inaugura primul parc eolian Enel din Rusia. Îmi exprim profunda recunoștință față de toți cei care au pus bazele energiei regenerabile în țară, în regiune, precum și față de toți cei implicați în construcția primuului nostru parc care produce energie «verde»”, a declarat Stéphane Zweguintzow, Director General al Enel Rusia.

„Țara deține mecanisme eficiente de susținere a surselor regenerabile. În 2020, au fost puse în funcțiune capacități de energie regenerabilă cu o capacitate de 1 GW, cu 82% mai mult decât în 2019. În 2020, majoritare au fost parcurile eoliene. Astăzi, companiile rusești nu operează doar pe piața internă, ci reprezintă, de asemenea, cu succes industria internă pe piețele globale de energie regenerabilă. S-a luat decizia prelungirii programului de sprijin pentru energia regenerabilă până în 2035. Conform unor calcule preliminare, în cadrul programului din 2023-2035, se estimează că vor fi puse în funcțiune capacități de energie regenerabilă cu o putere totală instalată de peste 6,7 GW”, a declarat Aleksander Novak, vicepremierul Rusiei.

„Regiunea Rostov a devenit deja prima din Federația Rusă în ceea ce privește capacitatea instalată de generare a energiei eoliene, dar nu intenționăm să ne oprim aici. Punerea în funcțiune a Azovskaya WPP va permite adăugarea a 90 MW de capacitate instalată și, per total, în acest an este planificată punerea în funcțiune, pe râul Don, a mai multor parcuri eoliene cu o capacitate totală de 260 MW. Noul parc eolian aduce regiunea Rostov cu un pas mai aproape de obiectivul de a deveni principala regiune din Federația Rusă în ceea ce privește energia eoliană”, a comentat Vasiliy Golubev, guvernatorul regiunii Rostov.

Centrala electrică a fost pusă în funcțiune pe 1 mai 2021. Dreptul de a vinde electricitate și capacitate pe Piața Angro de Energie a fost acordat în totalitate după ce a primit o notificare de la Administratorul Sistemului de Tranzacționare a Pieței Angro de Energie Electrică și Capacitate (ATS), precum și după primirea confirmării privind conformitatea cu cerințele de localizare. Acest lucru a permis Enel Rusia să înceapă să primească plată integrala pentru capacitatea de producție introdusă în sistem începând cu 1 iunie 2021.

Parcul eolian Azov (90 MW) a devenit prima centrală eoliană a Sistemului de Energie Unificat al Rusiei, unde a fost introdusă tehnologia de control de la distanță a puterii active și reactive a generatoarelor. Anterior, această tehnologie era utilizată în Rusia doar la centralele fotovoltaice. Controlul de la distanță al puterii reactive a parcului eolian Azov creează un instrument suplimentar pentru controlul de urgență și optimizarea modurilor de energie electrică ale sistemului energetic unificat din sud datorită reglării operaționale a nivelurilor de tensiune în nodurile rețelei electrice. Controlul de la distanță permite, de asemenea, optimizarea schemei de întreținere operațională a centralelor eoliene fără a fi necesar un serviciu constant al personalului de operare din stație.

Lucrările de construcție au fost realizate de Enel Green Power, linia de business a Grupului dedicată dezvoltării și instalării surselor de energie regenerabilă din întreaga lume. Parcul eolian poate genera aproximativ 320 GWh de energie curată în fiecare an, evitând anual emisia a aproximativ 260.000 de tone de CO2 în atmosferă. Proiectul este format din 26 de turbine, care se întind pe 133 de hectare.

Parcul eolian este inclus pe lista proiectelor mari de investiții prioritare ale regiunii Rostov „Governor’s hundred”.

Cheltuielile pentru construcția parcului eolian Azov s-au ridicat la aproximativ 135 de milioane de euro, estimările inițiale ale Enel Rusia fiind de 132 de milioane de euro. Banca Eurasiatică de Dezvoltare (EDB) a oferit finanțare pentru construcția Azovskaya WPP – o etapă importantă în implementarea programului mare al EDB pentru finanțarea surselor regenerabile de energie. Banca a oferit un împrumut pe termen lung de 9 miliarde de ruble.

Punerea în funcțiune a parcului eolian din Azov este un pas important pentru companie în drumul său către o transformare sustenabilă a afacerilor în direcția reducerii amprentei sale de carbon și îi permite să contribuie la strategia de dezvoltare a surselor regenerabile de energie în Rusia.

Pe lângă Azovskaya WPP, Enel Rusia dezvoltă încă două proiecte în domeniul generării de energie eoliană: Kolskaya WPP (201 MW), în regiunea Murmansk și Rodnikovksya WPP (71 MW), în regiunea Stavropol.

Volumul total al investițiilor în trei parcuri eoliene se va ridica la aproximativ 498 de milioane de euro, ceea ce subliniază angajamentul ferm al Enel Rusia de a contribui la îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale ONU, inclusiv ODD 12 – Asigurarea consumului durabil și a modelelor de producție și ODD 13 – Politici climatice.

PJSC Enel Rusia, subsidiară a Grupului Enel. PJSC Enel Rusia, operează următoarele trei centrale electrice pe gaz: Konakovskaya GRES, Nevinnomysskaya GRES și Sredneuralskaya GRES. Capacitatea totală brută instalată a companiei este de 5.718,7 MW, iar capacitatea termică este de 2.032 Gcal/h. După punerea în funcțiune a Azov WPP (90 MW), PJSC Enel Rusia implementează încă două proiecte în domeniul generării de energie eoliană: Kolskaya WPP (201 MW) și Rodnikovskaya WPP (71 MW). Capitalul social al PJSC Enel Rusia este de 35.371.898.370 ruble, care este împărțit în acțiuni comune cu o valoare nominală de 1 ruble. Cota Enel SpA din capitalul social al companiei este de 56,43%, UROC Limited este de 7,4%, RDIF Investment Management-8 este de 5,54%, iar cota altor acționari minoritari este de 30,63%. Acțiunile PJSC Enel Rusia sunt listate la nivelul 1 lista de cotații Moscow Exchange. 

Compania a fost înființată în Ekaterinburg la 27 octombrie 2004 sub numele de OJSC OGK-5. La 7 iulie 2009, prin rezoluția Adunării Generale Anuale a Acționarilor, compania a fost redenumită OJSC Enel OGK-5, iar la 8 august 2014 Serviciul Fiscal Federal a înregistrat noua versiune a cartei companiei cu numele OJSC Enel Rusia. La 25 iunie 2015, compania și-a schimbat tipul juridic și a fost redenumită PJSC Enel Rusia.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *