Alina Popa, CFO: OMV Petrom nu trebuie să plătească taxa de solidaritate. Dacă ANAF ar ajunge la o altă concluzie, bineînțeles că o vom plăti

Publicat pe Categorii Business, Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Alina Popa, CFO: OMV Petrom nu trebuie să plătească taxa de solidaritate. Dacă ANAF ar ajunge la o altă concluzie, bineînțeles că o vom plăti

Reprezentanții OMV Petrom au explicat astăzi de ce nu trebuie să plătească taxa de solidaritate. “Ordonanța de urgență  186/2022 care a pus în aplicare Regulamentul European 1854/2022 stabilește ca fiind în scopul contribuției de solidaritate contribuabilii care au cel puţin 75% din cifra de afaceri  în sectoarele de activitate de țiței, gaze naturale, cărbune și rafinării, precizând codurile CAEN care se referă la aceste activități. OMV Petrom are activități  și în alte sectoare, activități cu alte coduri CAEN, respectiv în special activități în zona de comercializare produse petroliere, gaze naturale și electricitate, dar și producție de electricitate. De aceea, în baza Ordonanței 186 și a Regulamentului European, făcând toate calculele, am concluzionat că avem o cifră de afaceri în sectoarele respective sub 75%, astfel că nu datorăm această taxa”, a precizat Alina Popa, Director Financiar și Membru al Directoratului OMV Petrom.

În situația în care, din motive pe care nu le putem vedea la acest moment, ANAF ar ajunge la o altă concluzie, bineînțeles că o vom plăti, așa cum plătim întotdeauna toate taxele şi contribuțiile, acolo unde suntem obligați, a completat Alina Popa.

Întrebată dacă venitul generat de centrala de la Brazi, care consumă un miliard de metri cubi de gaz din producția internă, s-ar  califica pentru noua contribuție de solidaritate, reprezentanta OMV Petrom a spus: “Aș răspunde la această întrebare din trei perspective. În primul rând, dacă ne uităm la Ordonanța 186, codul CAEN de producție de electricitate nu intră în codurile CAEN subiect al ordonanței. De asemenea, activitatea de electricitate nu intră în activitățile prevăzute de Regulamentul European.  A doua perspectivă – activitatea de electricitate este semnificativ impozitată și reglementată atât prin prețuri plafonate, cât și prin contribuțiile introduse, chiar numite de solidaritate în anul 2022 din țara noastră. Și a treia perspectivă, chiar dacă, presupunând că aceste activități de electricitate ar fi adăugate de către Regulamentul European și de către Ordonanța de Urgență, chiar și în această situație, pe baza cifrelor OMV Petrom în anul 2022, nu ne-am încadra, nu am depăși procentul de 75%ă din cifra de afaceri, datorită faptului că avem activități semnificative în zona de comercializare produse petroliere, gaze naturale și electricitate”.

OMV Petrom a raportat un profit record de 10,3 miliarde lei în 2022 şi afaceri de 61 miliarde  lei.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *