ALRO ia măsuri decisive din cauza prețurilor prohibitive la energie electrică și gaze naturale. Operațiunile de producție de alumină ale ALUM, suspendate timp de un an și 5 luni.  500 de angajați vor fi disponibilizați la fabrica din Tulcea, va fi păstrat un grup cheie de specialiști

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal ALRO ia măsuri decisive din cauza prețurilor prohibitive la energie electrică și gaze naturale. Operațiunile de producție de alumină ale ALUM, suspendate timp de un an și 5 luni.  500 de angajați vor fi disponibilizați la fabrica din Tulcea, va fi păstrat un grup cheie de specialiști

Prețurile prohibitive la energie electrică și gaze naturale obligă ALRO să ia măsuri decisive pentru conservarea valorii activelor Grupului, potrivit unei informări a companiei. Reprezentanții grupului precizează că prețul gazelor naturale pe piața din România a crescut de zece ori – de la 18 EUR/MWh în T1 2021, cotația pentru T4 2022 a atins și depășit 180 EUR/MWh; prețul energiei electrice pe piața locală a crescut de la 60 EUR/MWh în T1 2021, la o cotație pentru T4 2022 ce a atins și depășit nivelul de 500 EUR/MWh.

ALRO, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală din Europa, după capacitatea de producție, anunță că, din cauza costurilor ridicate și a disponibilității limitate a produselor energetice, trebuie să-și schimbe strategia de a fi integrat pe verticală și să se adapteze la contextul nou și dificil prin închiderea temporară a unității de producție de alumină din Tulcea.

„Criza economică generată de pandemie a fost intensificată de criza energetică din 2021 ca urmare a creșterii accelerate a prețurilor la electricitate și la gazele naturale, cu un impact negativ asupra costurilor de producție pentru alumina calcinată și aluminiul electrolitic. Costul gazelor naturale pentru o tonă de alumină este semnificativ mai mare decât prețul unei tone de alumină importată și livrată către ALRO”, a declarat Gheorghe DOBRA, Director General ALRO și Președinte al Consiliului de Administrație al ALUM.

„Concret, alumina produsă de ALUM ar ajunge la un cost de peste 900 USD/tonă, în timp ce prețul aluminei pe piețele internaționale este de aproximativ 500 USD/tonă. Ponderea produselor energetice doar în costul total al aluminei este remarcabil de mare, ajungând la aproximativ 500 USD/tonă în 2022”, a adăugat Gheorghe DOBRA.

Prețul gazului a crescut de zece ori de la 18 EUR/MWh în T1 2021, la peste 180 EUR/MWh în T4 2022. Prețul energiei electrice a urmat aceeași tendință și de la 60 EUR/MWh în T1 2021, a ajuns și a depășit 500 EUR/MWh în T4 2022. În prezent, pe piață există un deficit de energie electrică și de gaze naturale pentru consumatori.

Prețul certificatului de emisii de CO2 a crescut de la circa 25 EUR/certificat la sfârșitul anului 2020, până la peste 90 EUR/certificat, în prezent.

ALUM, singura rafinărie de alumină calcinată din România, se confruntă cu provocări competitive dramatice în fața altor rafinării de alumină europene și internaționale, care beneficiază de avantaje locale. ALRO și ALUM au dezvoltat scenarii de funcționare la un prag minim de rentabilitate sau de reducere a pierderilor financiare prin suspendarea anumitor activități de producție și trecerea unor echipamente de producție în stand-by. ALRO a redus producția de aluminiu primar cu 60% prin închiderea a trei hale de electroliză și ALUM și-a revizuit programul de producție în funcție de nivelul de alumină calcinată necesar pentru ALRO, dar odată cu creșterea continuă a prețurilor, costul aluminei a atins un nivel nesustenabil.

În acest context, conducerea companiei a propus pentru aprobarea Adunării Generale a Acționarilor, care va avea loc în data de 29 iulie 2022, suspendarea temporară a operațiunilor de producție de alumină ale ALUM, începând cu data de 1 august 2022 pentru o perioadă estimate de 17 luni. Aproximativ 500 de angajați urmează să fie disponibilizați la fabrica din Tulcea, din cauza contextului actual, în timp ce uzina va păstra un grup cheie de specialiști pentru a efectua activități de cercetare-dezvoltare, logistică, întreținere și reparații pentru a fi pregătită pentru o repornire rapidă și reînceperea producției atunci când condițiile pieței de energie se vor îmbunătăți.

 ALUM va continua să desfășoare activități de cercetare și dezvoltare și operațiuni de logistică a aluminei și, de asemenea, va demara acțiuni de reparații și mentenanță a echipamentelor sale, pentru a fi pregătită pentru o repornire rapidă a producției de alumină atunci când piața o va permite. Scopul acestor măsuri decisive, care sunt pe deplin compatibile cu tehnologia utilizată în rafinăria de alumină a ALUM, este de a conserva activele Grupului și de a menține stabilitatea financiară a Grupului la un nivel solid, pentru a fi pregătit să facă față provocărilor, în actualul mediu economic deosebit de dificil, se precizează în informarea ALRO


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *