Alro investește peste 100 milioane dolari să fie “Fabrică Verde”

Publicat pe Categorii Eficienta energetica, Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Alro investește peste 100 milioane dolari să fie “Fabrică Verde”

Alro are în derulare un program pe termen lung, de peste 100 de milioane de dolari, pentru creșterea eficienței energetice și scăderea consumurilor companiei, în cadrul programului „Green Factory” (Fabrica verde). „În ultimii 15 ani, am investitit continuu în echipamente moderne, care au crescut nu doar producția, ci și eficiența operațională”, a declarat Gheorghe Dobra, Director General al Alro, la Romanian Energy Efficiency Forum 2017, organizat de Govnet.

Conceptul de „Fabrică Verde” vizează folosirea tehnologiilor ecologice de ultimă generație, disponibile pe piață, care vor permite Companiei să producă aluminiu cu profitabilitate mare și foarte mare. În plus, acestea vor contribui la îndeplinirea țintei Alro de apropiere de zero deșeuri și zero emisii, a susținut Dobra, precizând că până în 2020 compania va fi una digitală.

Planul de afaceri pentru perioada 2017 – 2021 previzionează investiții totale de peste 190 de milioane de dolari, din care peste 100 de milioane de dolari pentru proiectele de creștere a eficienței energetice.În ultimii 15 ani, Alro a investit constant în programe de îmbunătățire a eficienței operaționale, cu rezultate foarte bune în raport cu media industriei mondiale a aluminiului. În sectorul de aluminiu primar, Compania a înlocuit trafo redresorii de curent continuu, ceea ce a dus la o economie 30.000 MWh/an, respective 1,5 milioane de dolari anual. De asemenea, a implementat tehnologia cu alimentare centrală asistată de calculator, precum și captarea și epurarea gazelor în centre de tratare de gaze, care a dus la scăderea consumului de electricitate în curent continuu cu circa 1.000 kWh/t de aluminiu, o economie de  200.000 MWh/an, adică aproximativ 10 de milioane de dolari anual. Consumul de gaze naturale la producția de anozi s-a redus, la rândul lui, de trei ori prin modernizarea cuptoarelor de coacere, iar la cuptoarele de tipire și elaborare metal acesta a scăzut cu 20%. Consumul de apă s-a diminuat, de asemenea, de aproximativ cinci ori, datorită construirii stației de recirculare și tratare a apei.

În plus, construirea eco-turnătoriei pentru procesarea deșeurilor din aluminiu prin topire, a condus la o economie de peste 95% a consumului de electricitate comparativ cu procesul de producție a aluminiului electrolitic. În sectorul de aluminiu prelucrat, Alro a modernizat liniile de prelucrare, a introdus noi tehnologii și echipamente cu randament energetic ridicat. În plus, a implementat conceptul de mentenanță predictivă și digitalizare. Toate acestea, au avut ca rezultat o creștere a producției de aluminiu prelucrat de patru ori, dar și reducerea consumului specific de electricitate de cinci ori. Tehnologia de ultimă generație a permis Companiei să introducă noi tipuri de produse în portofoliu, pentru industria auto și aero.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *