Autor: Dumitru Chisăliță, Expert în domeniul gazelor naturale
- Asociația Energa Inteligentă se constituie Parte Civică împotriva incompetenței celor care nu reușesc să realizeze o dezbatere pe Codul rețelei.
Zilele trecute, ANRE și TRANSGAZ au organizat o dezbatere pe tema modificărilor care se intenționează a fi aduse Codului Rețelei de Transport Gaze Naturale, la care au fost invitate entitățile de pe piața de gaze. Întâlnirea, a scos în evidență încă o data, dezorientarea care însoțește acest subiect.
Având în vedere incoerența și lipsa de orizont, privind unul dintre cele mai importante acte normative care poate asigura funcționarea pieței de gaze din România – Codul rețelei – Asociația Energia Inteligentă se constituie Parte Civică împotriva incompetenței. Asociația Energia Inteligentă, în cadrul proiectului de țară intitulat Punct și de la capăt pe piața gazelor în 10 pași, a hotărât pe data de 28 februarie 2018, cu ocazia Mesei Rotunde organizată împreună cu Publicația Energy-Center.ro, cu tema : “Putem avea un preț corect la gaze naturale doar cu un Cod de Rețea obiectiv și o piață funcțională“, lansarea Inițiativei Civice pentru rescrierea Codului rețelei de transport gaze naturale. Ultima experiență asupra acestui subiect, eșecul unei dezbateri, arată că singura cale de a evita blocarea pieței de gaze, ca și evitarea a nenumărate procese în instanță este Inițiativa Civică.
Codul rețelei de transport, pe lângă lipsa funcționalității sale, crează și o problemă în relația România – UE, aceasta din urmă considerând că România încă nu are o piață de gaze funcțională. Pentru a asigura UE de transpunerea legislației europene și asigurarea funcționalității elementelor de piață a gazelor se impune realizarea Codului de rețea a sistemului de transport în interiorul unui pachet mai larg, pe care l-am intitulat Codul pieței de gaze, care alături de Codul rețelei de transport trebuie să cuprindă: Codul de tranzacționare, Codul rețelei de distribuție, Codul rețelei din amonte de SNT, Codul rețelei de branșamente multiplu de consumatori, Codul sistemelor de înmagazinare și Codul sitemelor de transport adiacente.
Aplicabilitatea Codului rețelei de transport (cât și a viitorului Cod al pieței de gaze) trebuie să ia în considerare câteva din principiile importante, pe care Asociația Energia Inteligentă le promovează încă de la înființarea ei:
- separarea contractării capacității de intrare, de capacitatea de ieșire,
- capacitatea de intrare contractată exclusiv de partenerul de sistem sau de împuternicitul acestuia (producător, operator de înmagazinare, importatorul intern),
- capacitatea de ieșire se poate realiza de către orice partener de sistem
- tranzacționarea cantităților se va face exclusiv în Punctul Virtual de Transport (PVT) dupa introducerea gazelor în SNT și inainte de livrarea catre Sistemele de Distribuție din SNT. Pentru gazele în care în circuitul fizic nu se interpune SNT, sunt necesare definirea a altor tipuri de Puncte de Tranzacționare, în sistemele de distribuție, în conductele de transport regionale sau locale, în conductele din amonte etc.
- asigurarea excepției legale, privind permisiunea persoanelor fizice sau juridice de a tranzacționa dezechilibre intraday și expost, fără a deține licență comercială, prin intermediul introducerii în Legea Gazelor a Titlurilor de Schimb,
- înființarea unui Operator de Piață Gaze, independent de activitatea de transport, organizat ca societate comercială, licențiat de ANRE și cu activitate reglementată, care va avea exclusiv rol de contraparte în tranzacții, fără a putea deveni proprietar pe gazele tranzacționate, respectiv care va beneficia de profit 0 din această activitate. Astfel, se asigură echidistanța între UR și OST, și există posibilitatea sancționării și a OST atunci când introduce dezechilibre în SNT, respectiv plata către alți UR a gazelor consumate de OST și neprimite de UR.
Asociația Energia Inteligentă va supune discuției publice un set de principii pentru Codul Pieței de Gaze din România și va organiza întâlniri periodice cu participanții la piața de gaze sub forma unor Mese Rotunde , unde se vor dezbate documentele supuse discuției publice alături de invitați din țară și străinătate:
Formarea pieței gazelor naturale în România.
19 Aprilie 2018, Camera de Comerț și Industrie a Municipiului Bucuresti, str Ioan Ghica, nr 4
Invitat Aura Sabadus – Editor, Turkish Energy Hub Daily, Agentia de presa ICIS Londra
Regândirea activității de proiectare-execuție-exploatare a obiectivelor din sectorul gazier ca o acțiune destinată stimulării tranzacțiilor
21 Mai 2018, Camera de Comert si Industrie a Municipiului București, str Ioan Ghica, nr 4
Invitat Flavius Dordea – expert tehnic gaze naturale
Scăderea/creșterea prețului gazelor prin restructurarea sectorului gazelor naturale
26 Septembrie 2018, Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București, str Ioan Ghica, nr 4
Invitat Sorin Elisei – expert în energie
Reducerea sărăciei energetice în România
11 Octombrie 2018, Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București, str Ioan Ghica, nr 4
Invitat Corina Murafa – expert sărăcie energetică