Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica continuă acțiunile de monitorizare în teren a investițiilor aflate în execuție. Cătălin Nițu, Președintele Directoratului, și Bogdan Marcu, Membru al Directoratului, au verificat stadiul lucrărilor efectuate în Stația Electrică 400/200/110/6 kV Iernut (județul Mureș) și în Stația Electrică de Transformare 220/110/20 kV Ungheni (județul Mureș).
În Stația Electrică 400/200/110/6 kV Iernut se derulează o investiție complexă, cu o valoare de peste 30 de milioane de lei, care include atât montarea unui autotransformator, modernizarea sistemului de comandă-control al întregii stații electrice, cât și racordarea Centralei Ciclu Combinat 430 MW, aparținând SNGN Romgaz SA, precum și lucrările de proiectare și execuție a sistemelor de protecție aferente liniilor electrice de racord ale grupurilor noi SPEE Iernut.
„Acordăm o importanță deosebită acestei investiții și vom urmări cu atenție respectarea tuturor termenelor asumate. Ne concentrăm în special pe finalizarea lucrărilor de racordare la SEN a noii centrale de producere a energiei electrice, lucrări aflate în acest moment în plină desfășurare și pentru care există termene foarte clare. Angajamentul nostru pentru investiții și performanță este ferm. Pentru un viitor sănătos al Companiei trebuie să păstrăm echilibrul corect între profitabilitate și investiții. Un profit sustenabil se obține doar cu program intensiv de investiții“, a declarat Cătălin Nițu, Președintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA.
Lucrările la Stația Iernut sunt realizate de SMART SA, filiala Transelectrica SA, având ca subcontractanți RETRASIB, DACOM, FARBEN, TELETRANS. Termenul de finalizare a proiectului de extindere a Stației Electrice Iernut este luna iulie 2021. Prin modernizarea și extinderea Stației Iernut se vor obține economii privind costul pierderilor de putere și costul de mentenanță. Stația 400/220/110/6 kV Iernut, pusă în funcțiune în perioada 1961-1965, are o poziție semnificativă în cadrul Sistemului Electroenergetic Național și a beneficiat de procese de retehnologizare pe toate nivelele de tensiune în perioada 2005-2008.
Retehnologizarea Stației Electrice de Transformare 220/110/20 kV Ungheni este un proiect amplu de investiții cu o valoare de circa 42,5 milioane de lei. Stația electrică Ungheni a fost pusă în funcțiune în 1973 și reprezintă un important nod energetic în cadrul Sistemului Electroenergetic Național.