Amânarea plăţii facturilor la utilităţi, cu sprijin pentru furnizori. Proiectul lui Ciolacu, Ponta și Tăriceanu, modificat la Camera Deputaților. Comisia lui Iancu vine cu amendamente. Vezi care sunt acestea

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Info Legislativ, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Amânarea plăţii facturilor la utilităţi, cu sprijin pentru furnizori. Proiectul lui Ciolacu, Ponta și Tăriceanu, modificat la Camera Deputaților. Comisia lui Iancu vine cu amendamente. Vezi care sunt acestea
  • Ministerul Finanțelor va pune la dispoziția furnizorilor de utilități, prin Trezoreria Statului, credite de trezorerie cu dobânda zero pentru o perioadă de până la 12 luni, pentru acoperirea echivalentului sumelor afectate de măsurile prevăzute
  • Furnizorii  de utilități vor plăti sumele scadente, eșalonat, pe perioada menționată în proiectul de lege pe măsura încasării contravalorii facturilor de la beneficiari
  • Guvernul României definește până la data de 01 mai 2020 consumatorul vulnerabil, elaborează și pune în funcțiune o schema de ajutor pentru aceștia

Deputații vor dezbate și vota, în ședința de astăzi, Proiectul de Lege pentru acordarea unor facilităţi fiscale contribuabililor persoane fizice şi juridice, adoptat de Senat pe 31 martie. Se așteaptă în această dimineață raportul Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, care este sesizată în fond.

În urmă cu o săptămână, președinții a trei partide din opoziție – Marcel Ciolacu, Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu, au  venit în Parlament cu un proiect de lege care prevede acordarea de facilități fiscale persoanelor fizie  și companiilor în această perioadă. Printre altele, se propune amânarea la plată, pentru 3 luni, facturile la utilități ale tuturor consumatorilor, casnici și industriali, la cererea acestora. Măsura este una populistă, care dacă s-ar pune în aplicare așa cum a fost propusă de cei 3 șefi de partide și votată de senatori, ar avea efecte devastatoare pentru operatorii din sectorul energetic – furnizori, distribuitori, producători –  și pentru întreaga economie. Dacă furnizorii nu vor mai încasa nimic de la consumatori timp de 3 luni, în mod evident nu vor fi încasări la producători și distribuitori…Se ajunge la un blocaj financiar, care va condamna mulți operatori la faliment și va afecta activitatea sistemului energetic românesc, care este vital pentru toată lumea în această perioadă de criză și nu numai.

Vestea bună este că deputații nu sunt de acord cu colegii lor – senatorii și vin cu modificări/amendamente la proiectul de lege propus de  Ciolacu, Ponta și Tăriceanu. Astfel, aseară – 2 aprilie, Comisia pentru industrii și servicii a avizat favorabil proiectul de Lege cu observații și propuneri. În urma dezbaterilor, membrii comisiei au hotărât, cu majoritate de voturi, avizarea favorabilă a proiectului de Lege cu amendamente admise prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul aviz, se precizează în adresa Comisiei de Industrii și Servicii .

Art.4 din proiectul de lege prevede: La cererea beneficiarului consumator final, persoane fizice aflate în şomaj tehnic şi care încasează o indemnizaţie lunară inferioară salariului minim pe economie, persoane fizice ce desfăşoară activităţi, altele decât munca salariată, şi care nu mai pot fi desfăşurate ca urmare a măsurilor impuse de autorităţile competente, şi operatori economici care şi-au încetat total activitatea, se amână la plată pentru o perioadă de 3 luni de la data intrării în vigoare a Decretului Preşedintelui României nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României, plata serviciilor de utilităţi (apă, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice şi de internet, cablu TV) prestate după intrarea în vigoare a Decretului Preşedintelui României nr. 195/2020, pentru toţi aceşti beneficiari de astfel de servicii de pe teritoriul României….

La expirarea perioadei de 3 luni menţionate la alin.(l), beneficiarii de servicii de utilităţi vor plăti sumele scadente, eşalonat, pe o perioadă de 12 luni de la expirarea perioadei, fară a li se percepe dobânzi şi penalităţi de întârziere.

Operatorii economici care suportă amânarea la plată vor eşalona debitele restante fară a depăşi raportul de 1/12 pe lună.

Iată amendamentele aduse de Comisia pentru Industrii și Servicii:

“Pentru acoperirea echivalentului sumelor afectate de măsurile prevăzute la alin. (1), Ministerul Finanțelor Publice pune la dispoziția furnizorilor de utilități, prin Trezoreria Statului, credite de trezorerie cu dobânda zero pentru o perioadă de până la 12 luni.

La expirarea perioadei prevăzută la alin. (1) furnizorii  de utilități plătesc sumele scadente, eșalonat, pe perioada menționată la alin. (2) pe măsura încasării contravalorii facturilor de la beneficiarii menționați la alin. (1).

Guvernul României definește până la data de 01 mai 2020 consumatorul vulnerabil, elaborează și pune în funcțiune o schema de ajutor pentru aceștia în conformitate cu prevederile art. 5 din Directiva 2019/944/UE privind normele comune pentru piaţa internă de energie electrică a Parlamentului European și a Consiliului din 5 iunie 2019 şi de modificare a Directivei 2012/27/UE”.

Un alt articol din proiectul de lege prevede:

La cererea contribuabililor, persoane fizice şi juridice, se amână la plată contribuţiile de asigurări sociale aferente veniturilor din salarii şi veniturilor asimilate salariilor, aşa cum sunt definite la art. 146 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, pentru o perioadă de 3 luni, începând cu luna martie 2020.

(La cererea contribuabililor, persoane fizice şi juridice, plata contribuţiei de asigurări sociale pentru aceste 3 luni se va face eşalonat, în următoarele 12 luni ulterioare încetării facilitaţii instituite la lit.a), în proporţie de 50% din volumul total scadent.

 Facilităţile prevăzute la alin.(l) şi (2) se acordă sub condiţia păstrării valabilităţii a cel puţin 75% din contractele de muncă existente la data de 1 martie 2020 pentru o perioadă de 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi.

Amendamentul Comisiei de Industrii și Servicii:

La cererea contribuabililor, persoane fizice şi juridice, plata contribuţiei de asigurări sociale pentru aceste 3 luni se va face eşalonat, în următoarele 12 luni ulterioare încetării facilitaţii instituite la alin (1), în proporţie de 50% din volumul total scadent.

Rămâne de văzut dacă vor fi acceptate amendamentele Comisiei de specialitate conduse de deputatul Iulian Iancu și cu ce Raport se va prezenta Comisia pentru buget, finanțe și bănci  în această dimineață când are loc ședința Camerei Deputaților pentru a se obține votul deputaților. Vom reveni.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *