- Cosmin Ghiță, CEO SNN: „Discuţiile se vor concretiza în opţiuni de realizare a proiectelor, pe care Nuclearelectrica le va supune spre aprobare acţionarilor săi în cel mai scurt timp”
Astăzi, 8 decembrie, Kimberly Reed, Președinte Exim US și Adrian Zuckerman, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, au vizitat CNE Cernavodă.

Vizita noastră la Centrala Nucleară de la Cernavodă, de astăzi, evidențiază cooperarea extraordinară dintre Statele Unite și România în privința asigurării securității naționale a României, dobândirii securității energetice și aprofundării legăturilor noastre economice în baza Parteneriatului Strategic. Nicicând nu au mai fost Statele Unite într-o poziție atât de avantajoasă să pună la dispoziție resurse prietenului și Aliatului nostru România, pentru a sprijini creșterea economică și reușita sa, a declarat ambasdorul Zuckerman .
Cernavodă este de multă vreme o sursă de energie de încredere, sigură și nepoluantă pentru România. Cu sprijinul financiar în valoare de 7 miliarde de dolari acordat de Banca de Import-Export a Statelor Unite (ExIm Bank) pentru construirea Reactoarelor 3 și 4 și recondiționarea Reactorului 1, parcursul României către securitate energetică este în linie dreaptă. Prietenia și cooperarea strânsă dintre țările noastre vor fi elemente centrale ale securității naționale și prosperității economice a României, a precizat acesta.
Vizita de astăzi reprezintă încă un pas în concretizarea acestei importante colaborări, a declarat Cosmin Ghiță, directorul general al Nuclearelectrica, completând că. „Discuţiile se vor concretiza în opţiuni de realizare a proiectelor, pe care Nuclearelectrica le va supune spre aprobare acţionarilor săi în cel mai scurt timp”.
Retehnologizarea reactorului 1 precum și construcția unităților 3 și 4 vor duce la creșterea numărului locurilor de muncă în industria nucleară autohtonă de la 11.000 la peste 20.000, iar impactul economic va fi considerabil, a subliniat Ghiță.
Kimberly Reed, preşedintele Exim US, a precizat că aşteaptă ca partea română să aplice pentru finanţare.”Judecăm fiecare aplicaţie pe care o primim în funcţie de meritele ei. Avem nişte standarde la care ne uităm. Vrem să încurajăm proiecte ca acesta. Momentan suntem în negocieri, aşteptăm aplicaţia, care acum este în proces de redactare şi multe dintre aspectele ei sunt secrete comerciale şi sperăm ca într-o zi să avem un anunţ fabulos că vom asigura finanţarea pentru acest proiect”, a precizat Reed, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc al Cernavodă si a fost prezentată online.
Ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman, s-a lansat în declarații la adresaunor companii chineze, declarând că “nu ar trebui tolerate într-un stat de drept companiile chineze comuniste, precum Huawei sau ZTE, întrucât scopul lor este de a spiona şi că acestea reprezintă o ameninţare pentru securitatea lumii libere”.”… Vreau să mulţumesc în special premierului Orban pentru curajul de a întrerupe acordul privind proiectul Cernavodă cu CGN, o companie chineză comunistă coruptă, cunoscută pentru practicile sale corupte în întreaga lume”, a precizat ambasadorul.
În data de 9 octombrie 2020, s-a parafat la Washington DC Acordul Interguvernamental extins între România si Statele Unite ale Americii care permite cooperarea în domenii de importanță pentru România si domeniul nuclear civil, cu precădere Proiectul Unităților 3 și 4 si Retehnologizarea Unității 1. De asemenea, a fost semnat și un Memorandum de Întelegere cu Exim US, Memorandum prin care SUA își manifestă interesul de a sprijini și financiar dezvoltarea proiectelor din domeniul energetic nuclear românesc.