Analiză ANRE: Românii aleg să-și schimbe furnizorul de energie. Numărul clienților casnici din piața concurențială a crescut cu 330% în 2017 față de 2016

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Info Consumatori, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Analiză ANRE: Românii aleg să-și schimbe furnizorul de energie. Numărul clienților casnici din piața concurențială a crescut cu 330% în 2017 față de 2016

În anul 2017, se remarcă o creștere semnificativă, cu 329,42%, a numărului de clienți casnici din piața concurențială, față de anul 2016, potrivit unei analize a Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei privind influența pieței reglementate asupra pieței concurențiale.

“Dinamica numărului de clienți din piața concurențială se datorează parcurgerii ultimelor etape din calendarul de eliminare a tarifelor reglementate, dar şi campaniilor de promovare inițiate de furnizorii activi pe piața concurențială, care au avut un rol important în atragerea clienților casnici pe acest segment de piață”, argumentează experții ANRE.

În schimb, pe piața reglementată, numărul de locuri de consum ale clienților noncasnici deserviți de FUI a scăzut continuu, ca urmare a transferului clienților noncasnici din zona reglementată către zona concurențială în contextul implementării calendarului de liberalizare. Potrivit datelor ANRE, dacă în anul 2013 se ȋnregistrau 501.190 locuri de consum ale clienților noncasnici deserviți de FUI, ȋn anul 2017 numărul acestora a scăzut cu aproximativ 62,8%.

Dacă ȋn perioada 2013 – 2016, numărul locurilor de consum aferente clienților casnici s-a mentinut cvasiconstant (aprox. 8,5 mil. locuri de consum), ȋn anul 2017 numărul acestora a ȋnregistrat o scădere de 9,44%, față de anul 2016, potrivit analizei Autorității.Totodată, a scăzut numărul de locuri de consum ale clienților casnici cu tarif social, cu 15% ȋn luna decembrie 2017 (760.446), față de luna decembrie 2016 (893.137).

Volatilitate crescută a prețului energiei pe bursă. Prețul mediu de achiziție pentru clienții finali din piața reglementată a crescut cu 27,59% ȋn 2017comparativ cu 2016

În ce privește evoluția prețurilor în 2017, ANRE remarcă o volatilitate crescută a PIP – Preț de închidere a PZU( Piața pentru Ziua Următoare) şi a prețurilor de deficit şi excedent pe Piaţa de echilibrare. Prețul energiei pe bursă a fost influențat de o serie de factori favorizanţi: condiţii meteo extreme, resurse hidro diminuate, indisponibilităţi ale grupurilor dispecerizabile, strategia FUI de a tranzacționa cantități importante pe PZU, strategiile de ofertare ale producătorilor din surse regenerabile, notificările fizice predominant deficitare ale participanţilor la piaţă comparativ cu consumul înregistrat.

Denunţările unilaterale ale unor contracte încheiate pe pieţele centralizate de contracte administrate de OPCOM SA, inclusiv PCSU şi sistarea livrărilor de energie electrică aferente acestora au contribuit la creşterea semnificativă a ofertelor de cumpărare pe PZU, atât cantitativ, cât şi valoric, se specifică în analiza ANRE. Această situația a condus la creșterea prețului mediu de achiziție pentru clienții finali din piața reglementată cu 27,59% ȋn anul 2017, față de 2016.

Au fost afectați și clienții finali din piața concurențială, ANRE raportând o creştere a prețului mediu de achiziție cu 5,96% ȋn anul 2017, față de anul 2016.

Creşterile prețurilor energiei electrice tranzacționate pe toate categoriile de pieţe adminístrate de OPCOM ȋn anul 2017, față de anul 2016, s-au reflectat ȋn creșteri ale prețurilor medii de vânzare a energiei electrice destinată atât clienţilor din piața concurențială, cât şi celor din piața reglementată, precizează ANRE.

Ȋn concluzie, evenimentele și evoluțiile prezentate arată că cele două pieţe (reglementată şi concurențială) funcționează în strânsă legătură, cu accent, în perioada de referinţă, pe creşterea preţurilor de achiziţie a energiei electrice destinată segmentului reglementat şi a prețului mediu de vânzare corespunzător, dar și a volumului pieței concurențiale, în contrapondere la scăderea înregistrată de volumul pieței reglementate, se subliniază în analiza Autorității.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *