Eurelectric, asociația industriei energiei electrice europene, solicită Comisiei Europene să evite măsurile prost concepute pe termen scurt, sugerate în raportul lui Draghi, care ar crește costurile pentru consumatorii europeni.
În schimb, Planul de acțiune pentru un preț accesibil al UE ar trebui să includă facilitatori structurali ai energiei la prețuri accesibile, așa cum este detaliat în documentul de poziție al Eurelectric.

Eurelectric spune DA pentru:
- Implementarea masivă de energie regenerabilă și curată de origine autohtonă pentru a înlocui importurile de combustibili fosili.
Agenția Internațională pentru Energie (IEA) estimează: consumatorii de energie electrică din UE au economisit 100 de miliarde de euro în perioada 2021-2023 datorită a 150 GW de noi capacități solare și eoliene, ce au înlocuit 230 TWh de generare de combustibili fosili. Acest lucru a condus la o reducere a prețurilor pe toate piețele europene cu prețuri mai competitive pentru industrii.
Creșterea utilizării energiei curate necesită o implementare rapidă a Directivei privind energia din surse regenerabile, inclusiv autorizarea mai rapidă și conexiuni rapide la rețea.
- Stimularea electrificării pentru a reduce costurile sistemului prin răspândirea investiției la mai mulți consumatori.
- Dezvoltarea de contracte pe termen lung, cum ar fi PPA-uri și CfD. Banca Europeană de Investiții ar putea sprijini dezvoltarea PPA-urilor prin introducerea de garanții pentru riscurile de contrapartidă.
- Integrarea flexibilității prin mobilizarea tuturor tehnologiilor din partea ofertei, creșterea stocării și activarea răspunsului din partea cererii. După cum se prezintă în raportul Draghi, consumatorii industriali flexibili pot contribui semnificativ la reducerea costurilor generale ale sistemului, sprijină integrarea surselor regenerabile și sporesc flexibilitatea rețelei reducând în același timp costurile cu energie pentru industrie.
- Implementarea reformei proiectării pieței de energie electrică.
Eurelectric spune NU:
- Plafoane de preț inframarginale. Această măsură descurajează consumatorii să încheie contracte de acoperire pe termen lung. Invocarea unei stări de criză semipermanentă cu intervenții frecvente pe piață, deoarece aceasta va descuraja investitorii într-un moment în care capitalul lor este crucial.
- Prelungirea obligatorie a contractelor pe termen lung cu opțiune de clawback pentru activele regenerabile și nucleare. Această măsură devine contraproductivă pentru acele active care operează pe semnale de deficit de pe piață, cum ar fi energia hidroelectrică. Hidrocentralele generează energie electrică atunci când furnizarea este limitată, oferind flexibilitate sistemului. Obligarea unui aranjament pe termen lung ar transforma energia hidroelectrică într-o resursă de bază cu o valoare de sistem mai mică.
- Tratarea utilităților drept firme de investiții prin eliminarea scutirii de activitate auxiliară (AAE) din Directiva II privind piețele de instrumente financiare. Acest lucru ar reduce capacitatea companiilor energetice de a se acoperi, deoarece ar trebui să respecte cerințe mai mari de garanții pentru a tranzacționa energie ca și cum ar fi bănci. Acest lucru ar însemna că mai puține PPA sunt oferite piețelor și că gestionarea riscurilor ar deveni mai dificilă și mai costisitoare, în cele din urmă crescând costurile cu energia pentru consumatori.
„Extinderea acestei legislații la utilități va crește birocrația, va face piața mai puțin lichidă și va bloca miliarde de euro care altfel ar putea fi investiți în tranziție. Cu alte cuvinte, factorii de decizie vor realiza exact opusul a ceea ce este menit acordul industrial curat”, spune secretarul general al Eurelectric Kristian Ruby.
- Solicitarea furnizorilor să furnizeze o parte din producția lor subvenționată public prin PPA-uri la „costul de producție plus majorare” unor industrii specifice. Acest lucru este îngrijorător, deoarece creează un fel de tarif de aprovizionare reglementat pentru anumite segmente de clienți, ceea ce duce la o regresie a procesului de liberalizare și duce la instabilitate de reglementare.
- Scutiri de tarife sau tratament preferențial al anumitor consumatori: Scutirea anumitor categorii de consumatori de la plata unor costuri precum tarifele de rețea, taxele sau taxele, crește inevitabil costul pentru alți consumatori, descurajând electrificarea. O opțiune preferată de sprijinire a industriei ar trebui, în schimb, să vină prin compensarea directă din impozitarea generală.
Puteți găsi documentul complet de poziție al Eurelectric la următorul link: https://www.eurelectric.org/wp-content/uploads/2024/12/Eurelectric-views-on-the-upcoming-Affordable-Energy-Plan.pdf